Де відпочити дитині?

Наталія Каралкіна 31.05.2013 18:21 СОЦІО

Літня оздоровча кампанія офіційно стартує з 1 червня.

Якщо під час навчального року батьки хвилюються за безпечне і якісне здобуття знань своєю дитиною, то влітку сушать голови над безпечним і якісним відпочинком. Дивитися телевізор чи грати комп’ютерні ігри аж ніяк не спосіб для оздоровлення. Найбільш оптимальним варіантом корисного відпочинку для дитини і вигідного варіанта для батьків є літній табір, який пропонує комплекс заходів для відновлення сил після виснажливого нав­чання.


З Дня захисту дітей розпочинається заїзд у багатьох таборах, які готували до прийому відві¬дувачів ще з початку весни. Щоб дітям було комфортно, цікаво і, найголовніше, безпечно відпочивати — турбується чимало служб. Моніторити стан відпочинку обіцяють і надалі. Оздоровча кампанія на контролі місцевих органів влади, які звітують про неї у Київ. Щонайменше 70 % дітей у кожній області необхідно залучити до оздоровлення та відпочинку, заявив прем’єр-міністр Микола Азаров.

До літа готові, запевняє влада і хвалиться солідними сумами, призначеними для цього. 506 мільйонів 176 тисяч гривень передбачено у держбюджеті на 2013 рік для оздоровлення та відпочинку дітей.

На Закарпатті вже підготували 575 закладів для оздоровлення і відпочинку. У них планують оздоровити майже 85 тисяч школярів.

«Три місяці літа — це випробовування для органів влади. Адже забезпечення належного оздоровлення школярів у таборах літнього відпочинку — справа відповідальна та копітка. Головне питання — дотримання санітарно-екологічних норм у дитячих оздоровчих закладах», — наголосив голова Закарпатської ОДА Олександр Ледида під час засідання обласної міжвідомчої комісії з питань конт¬ролю за роботою дитячих оздоровчих закладів краю.

На оздоровчу кампанію закарпатців цього року заплановано залучити приблизно 42 мільйона гривень. Зокрема, з обласного бюджету 15,4 мільйона, що на 9,5 мільйона гривень більше, ніж торік. Загалом 84 636 дітей плануємо охопити оздоровчими та відпочинковими послугами (57 %
від загальної кількості). «Варто зазначити, що оздоровленням (не менше 21 дня) за кошти обласного бюджету буде охоплено понад 800 дітей пільгових категорій та 80 обдарованих і талановитих дітей», — розповів Віталій Ерфан, начальник управління молоді та спорту Закарпатської ОДА під час прес-конференції.

ДЕРЖ¬САНЕПІДЕМ¬СТАНЦІЯ НАГОЛОШУЄ НА ЯКОСТІ ХАРЧУВАННЯ У ТАБОРАХ

Батьки можуть не хвилюватися за відпочинок їхніх дітей, принаймні те, що залежить від Держсанепідемслужби, буде під контролем. Фахівці здійснюватимуть перевірку таборів відпочинку. «Наразі значну увагу приділяють проведенню санітарно-роз’яснювальної роботи серед населення щодо заходів, які необхідно здійснити для запобігання виникненню інфекційних захворювань і харчових отруєнь. Основна мета організації відпочинку дітей влітку — це створення безпечних для життя і здоров’я умов перебування дітей в закладах та ефективного оздоровлення. Тож фахівці Держсанепідемслужби приділяють особливу увагу контролю за проведенням санітарно-протиепідемічних за¬-
ходів для недопущення епідемічних ускладнень та виникнення інфекційних захворювань серед дітей, в першу чергу — групових кишкових інфекційних захворювань та харчових отруєнь», — розповідає Вікторія Вігула, головний спеціаліст санітарно-гігієнічного відділу Головного управління Держсанепідемслужби у Закарпатській області.

При перевірках закладів із цілодобовим перебуванням дітей значну увагу звертають на стан будівлі й споруд, санітарно-технічний благоустрій території, утримання приміщень спального корпусу, наявність санітарно-побутових приміщень та їх обладнання відповідно до вимог санітарних норм, організацію прання білизни, наявність приміщень для зберігання особистих речей тощо.

З початку підготовки до оздоровчої кампанії спеціалісти Держсанепідемслужби взяли участь у проведенні 589 комісійних перевірок подібних закладів. Серед основних проблем — забезпечення закладів якісною проточною водою, мийними та дезінфікуючими засобами. Позитивну тенденцію констатують у забезпеченні послугами матеріально-технічної бази окремих закладів, покращення якості харчування у частині пришкільних закладів відпочинку.

«Стан харчування прямо залежить від фінансування. Недостатнє фінансування пришкільних закладів відпочинку в деяких районах не дозволить забезпечити виконання норм харчування, затверджених відповідною Постановою Кабінету Міністрів, тому для вдосконалення організації харчування в пришкільних закладах відпочинку в більшості районів потрібно збільшити фінансування», — вважає Вікторія Вігула.

У ВІДДІЛІ КРИМІ¬НА¬¬ЛЬНОЇ МІЛІЦІЇ У СПРАВАХ ДІТЕЙ ДО ЛІТНЬОГО ПЕРІОДУ ТАКОЖ ГОТУЮТЬСЯ ЗАВЧАСНО

Для роботи з неповнолітніми залучають різні інституції: службу у справах дітей, соціальні служби, прокуратуру, правоохоронців, громадські, благодійні організації. Основна мета — знайти індивідуальний підхід і попередити злочини. Поступово каральна функція кримінальної міліції у справах дітей замінюється виховною, профілактичною. Попередження набагато ефективніше впливає на неповнолітню злочинність. Від початку року фіксують зниження злочинності серед неповнолітніх, відтак, є надії, що й влітку збережеться позитивна тенденція.

Наразі міліціонери проводять профілактичну операцію «Літо-2013». «Залучаємо всі служби, які мають стосунок як до оздоровлення, так і до попередження злочинів у місцях відпочинку дітей. Якщо протягом навчання дитина перебуває під наглядом, то влітку значна частина дітей стає бездоглядна. На цей час наша служба працює в посиленому режимі. Це відвідування оздоровчих і позашкільних закладів», — розповідає Василь Мадяр, начальник відділу кримінальної міліції у справах дітей. Він не радить давати дітям цінні речі з собою на відпочинок. У таборах є різна категорія відпочивальників: одних це може спровокувати на злочин, інших — загострити почуття неповноцінності.

Звертається начальник управління і до працівників торгівлі. Ніхто не відміняв положень, які забороняють реалізацію алкогольних напоїв для неповнолітніх. За порушення загрожує позбавлення ліцензії і штраф.

ВІДПОЧИНОК ІЗ НАВЧАННЯМ АБО Ж ДУХОВНИМ ЗБАГАЧЕННЯМ

Де, як і з ким відпочивати за дітей найчастіше вирішують батьки. Чимало варіантів таборів на різні смак, ціну й географічне розташування пропонує пошукова системи Google. Найчастіше це приватні заклади і не завжди їм можна довіряти.

Закарпатці дедалі частіше віддають дітей для навчання влітку. Мовні курси, різноманітні секції, звісно, сприяють розвиткові, однак потрібно враховувати і специфіку організму, чи витримає він додаткове розумове чи фізичне навантаження.

«У нас чимало охочих відпочити у мовному таборі і хороша пропозиція на запити, — розповідає Антоніна Стряпко, менеджер Американської англійської школи в Ужгороді. — Від 10 до 14 днів триває заїзд. Діти мають значно більше енергії, ніж дорослі і ще чимало залежить від організації. Організацією самого табору займається не просто англійський філолог, а в першу чергу педагоги і психологи. Все чітко продумано у зміні видів діяльності, враховуючи вікові особливості. На літо плануємо зайнятість на день із 10-ї ранку до 16-ї вечора. Якщо батьки хочуть, щоб дитина була в школі ще довше, можемо продовжити заняття за окрему оплату».

За тиждень відпочинку дитина проводить час із користю, переступає мовний бар’єр, поглиблює знання, спілкується з однолітками й відпочиває.

Розвиткові молоді чимало уваги приділяє і Мукачівська греко-католицька єпархія. Кілька років тому в Анталовцях, що неподалік Ужгорода, збудували реколекційний центр. Тут проводять різні заходи для дітей, у тому числі організовують табори. Розпочинається заїзд вже з 3 червня. Щотижня передбачена інша зміна. За літо тут оздоровиться понад 1 000 дітей. Програма щодня розпочинається молитвами, базується на катехизації, розповідає Павло Фіцай, священик Ужгородського кафедрального греко-католицького собору.

Учасникам цих таборів завжди є, чим зайнятися, вони долучаються до організації свого дозвілля. Загони формують відповідно до вікових категорій. Оплата за перебування у таборі здійснюється як добровільна пожертва. Детальну інформацію про ці табори можна дізнатися в кожній парафії Закарпатської області.

«У наших таборах діти мають змогу добре відпочити й набратися сил. Адже влітку має відпочивати і душа, і тіло. Відпочинок фізичний не дасть бажаного ефекту без духовної складової. Важливо, щоб це відбувалося в комплексі. Ми називаємо це «веселі канікули з Богом», коли відпочиваєш душею і тілом», — зазначає священик.

Зрозуміло, що матеріально-технічна база таборів, які безкоштовно пропонує держава, потребує модернізації, а той повної заміни. Інвестицій у цю сферу не було понад два десятиріччя. Про те, що запропонують дітям цього року, можна буде розповідати після кількох заїздів. Табір як варіант відпочинку має чимало переваг і, як мінімум, дає впевненість у тому, що дитина не блукає вулицями у пошуках пригод. Однак це й не означає, що до такого оздоровлення потрібно примушувати, бо ж який це тоді відпочинок?

Наталія Каралкіна

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

СОЦІО

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат