Чому вже у березні Ужгород задихається?..

30.03.2012 19:38 РАТУША

На вулицях Ужгорода діють «чистильники». Себто комунальники взялися «чистити» від старих дерев вулиці Собранецьку, Швабську, Мукачівську та Православну набережну. Чистити огульно.

Замість того, щоб обрізати сухі, аварійні гілки, здорові дерева зрізають під корінь. Аби натомість насадити молодих деревцят, зокрема на 70 тис. грн. саджанців сакури. Торік «озеленення» сакурами коштувало понад 2,5 тис. грн. за одне висаджене дерево! Тому великий знак питання виносимо вже на початку: про озеленення чи про власне «зелені» відкати йдеться, панове?

Адже за нібито турботами про безпеку ужгородців і, зокрема, їхніх автівок (мерія змушена була відшкодувати пошкоджене деревом авто) нищаться насадження, які покликані чистити повітря й захищати від спеки. На їх місце висадять сакури, які несуть іншу, декоративну функцію — милувати око цвітінням усього кілька днів на рік. Цілорічно очищати повітря на тих загазованих вулицях, де їх мають висадити, так, як це роблять «старі» дерева, вони не зможуть. Наші попередники висадили вздовж центральних доріг саме такі породи дерев, які мали очищувати повітря й створювати за¬тінок улітку. Вони не «навтикували» дерев «аби було».

Тому внаслідок такого «озеленення» Ужгороду, який уже нині на другому місці в Україні за забрудненістю повітря, слід очікувати зовсім не покращення ситуації, а ще гірших часів. Зникають дерева, які хоч якось чистили ужгородське повітря. І якщо зараз у нас приблизно 7 кв. м зелених насаджень на ужгородця замість необхідних 10, то невдовзі це співвідношення катастрофічно зміниться, про що «належним чином» подбала погорєловська влада.

«Дбати» ж вона почала з Боздоського парку ще минулої осені, коли там взялися рубати дерева (проводили, мовляв, узимку планове санітарне чищення). Іншою причиною рубання парку в мерії назвали нібито підготовку ділянки під фан-зону, хоча досі жодного рішення про це не існує. На знищені платани під тиском громадськості, яку підтримав голова ОДА, звернули увагу правоохоронці, але...

Станом на кінець березня поточного року в Боздоському парку бурхливе вирубування дерев відновлене. Недалеко від уже вирубаної торік ділянки «освоюється» нова: метрів 20 завширшки й до 100 завдовжки. Тут таки спалюють відходи, що залишаються від процесу вирубування: гілки, тирсу. Натомість над алеями і далі звисають аварійні сухі гілляки й «чистильникам» чомусь байдуже до сухих прогнилих каштанів...

Ужгородці підмітили: надворі тільки березень, ще далеко до спекотного літа, а місто вже задихається від пилу, диму, автомобільних вихлопів, важкого вечірнього смогу, що затягує все довкола сірою пеленою. Повітря перенасичене піщаною й сольовою сумішшю, якою взимку посипали проїжджі частини й тротуари. До редакції «РІО» звертаються читачі, які запитують, де закуплена попередньою владою сміттєзбиральна техніка? Де машини, які чистили навіть бордюри і на світанку поливали тротуари?.. Де машини-сміттєзбирачі зі спеціальними дробильними пристроями для гілля? Нині по всьому Ужгороду все ще валяються викинуті новорічні ялинки. Колись їх подрібнювали на місці, а отриману тирсу використовували як вторинну сировину.

В Ужгороді повсюдно спалюють торішню траву з листям, сухі гілки, викинуті після свят ялинки. Горить увесь мотлох і непотріб, що назбирався за зимові місяці. Разом із мотлохом горять пластикові пакети й ПЕТ-пляшки, доповнюючи повітря, пересичене пилом і формальдегідами, отруйними канцерогенами. І попри всі виписані в законодавстві заборони й передбачену відповідальність (про що має знати муніципальна поліція) це горить-тліє, отруюючи ужгородців.

...І все це під вищання електропил «зелених чистильників», які ріжуть дерева, позбавляючи місто останнього струменя свіжого повітря.

ТЕГИ : віктор погорєлов

Коментарі :


04.04.2012 17:02 вася

васман, ти статтю читало?


01.04.2012 21:19 васман

зато при Раті   дерева були високими і зеленими, а повітря прозорим і чистим


Додати коментар

 

 

 

Погода

РАТУША

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат