«Сьогодні в моді вечірки   на кухнях друзів, де можна курити...»

Евеліна Гурницька 21.12.2012 15:17 СОЦІО

Як   пройшли перші дні без куріння в Ужгороді — очима рестораторів і споживачів.

«Бажання сходити кудись випити зранку кави чи ввечері пива пропало повністю. Не був ніде з дня заборони куріння. Якщо вони добивалися, щоб менше людей ходили в кафе, бари та ресторани, то, гадаю, добилися свого. А в мене просто забрали чудові радощі ранкової кави з сигаретою в ужгородській кав’ярні та п’ятничного пива. Сьогодні в моді вечірки на кухнях друзів, де можна курити», — пише на своїй сторінці у соціальній мережі Facebook головний редактор сайта «Час Закарпаття» Андрій Ганусич. І подібних записів багато.

З цієї неділі у громадсь­ких та на робочих місцях заборонено куріння. А з січня 2013 року в столиці та областях України розпочнеться моніторинг виконання Закону про повну заборону куріння в громадських та на робочих місцях. Нагадаємо, що в цих закладах та на робочих місцях має бути розміщена наочна інформація, що складається із графічного знака про заборону куріння та напису «Куріння заборонено!» Штрафи за порушення вимог закону для підприємців (фізичних та юридичних осіб) складають від 1000 гривень до 10 000 гривень, а для фізичних осіб-курців — від 51 до 175 гривень. Незважаючи на певне зростання тривалості життя в Україні, спостерігається однак висока смертність через патології, спричинені тютюновою залежністю, впливає це і на рівень народжуваності. Тому звільнення робочих та громадських місць від куріння не лише поліпшить здоров’я нації, а й сприятиме виходу із демографічної кризи. За даними ВООЗ, від викликаних пасивним курінням хвороб у світі щорічно помирає 600 тисяч некурців, які вимушені дихати залишковими продуктами згоряння сигарет, що потрапляють у повітря. Щороку через тютюновий дим йдуть із життя понад 100 тисяч українців. Понад 10 % із них — «пасивні курці».

«У ТОМУ, ЩО ВИХОДЯТЬ КУРИТИ НА ВУЛИЦЮ, Є СВІЙ ШАРМ — НЕЗНАЙОМІ ЛЮДИ ЗНАЙОМЛЯТЬСЯ І ЗАВОДЯТЬ ДРУЗІВ»

Однак ця заборона особливо сильно може вдарити по бізнесу та забрати маленькі радощі життя у запеклих курців та у любителів кальяну. Уже в неділю біля ужгородських кафе можна було бачити маленький столик, навколо якого збиралися любителі тютюну. «РІО» поцікавилася у місцевих рестораторів, що змінилося у перші дні заборони куріння.

«У перші дні видається, що обидві сторони намагаються пристосуватися до нових умов і начебто щось вичікують. Є заклади, що вже «зірвалися» і дозволили куріння. Атмосфера у моєму кафе незвично пустинна, особливо після робочого часу. Гостей наполовину менше», — розповідає власниця кав’ярні «Old Кафе» Тетяна Монич.

Вона каже, що відвела окреме місце для куріння, відповідно до Закону — не більше 10 відсотків площі. Однак ситуація не надто весела, а офіціанти і власники сумують, адже зменшилися заробітки.

Як кажуть, нема такого, до чого людина не могла би звикнути. Пані Тетяна не помічає, аби гості покидали кафе через те, що заборонено курити, натомість — звикають курити на вулиці.

«Люди взагалі перестають ходити по закладах. Ось тому, напевно, і курити заборонили, щоб люди рідше збиралися в громадських місцях», — вважає Тетяна Монич.

Ярослав Шафар, власник «Labda Bar», «Deep», «Кактус» і «Кантрі» також каже, що відвідувачів у його закладах стало менше.

«Всі у підвішеному стані. Треба було влітку Закон вводити, тоді не так болісно все пройшло б. Дратує, що ті люди, хто найбільше про це говорили, — як не ходили в ресторани, так і не ходять», — висловлює свою думку ресторатор.

Водночас він насправді навіть радий такому Закону і переконаний, що це реальний крок до Європи, а клієнти вже за місяць звикнуть.

«У тому, що виходять курити на вулицю, є свій шарм — незнайомі люди знайомляться і заводять друзів», — знаходить позитивні моменти бізнесмен.

Якщо говорити про негативні моменти, то підприємець бачить небезпеку в тому, що люди почнуть більше вживати алкоголь, а серед молоді з’явиться більше любителів марихуани.

При цьому Я. Шафар особисто шукає ініціативних людей, які зможуть акціями підбадьорити тих, що курять, і зробити так, щоб останні не вважали себе ізгоями.

УЖГОРОДСЬКІ КУРЦІ ГОТУВАЛИСЯ ЗАВЧАСНО

Раніше Іван Паламарчук, організатор популярних івентів в Ужгороді, курив і чимало.

«Я, власне, як і курив, був за цей закон. Просто, так само, як не міг кинути, то і не міг вийти на вулицю покурити, якщо дозволено в приміщенні», — розповідає ужгородець.

Зате першого дня, коли Закон набув чинності, йому стало приємніше перебувати в улюблених закладах. Ба, більше, Іван місяць тому кинув курити.

«А зараз взагалі — хейтер куріння. Коли кличуть на перекур, то кажу: ідіть без мене наповнювати легені лайном», — усміхається співрозмовник «РІО».

А ось рекрутер «Центру підбору та навчання персоналу «Пошук» Світлана Головко невимовно рада такому нововведенню, бо особисто їй було надто дискомфортно у прокурених залах ужгородських кафе.

«Місця, де можна було би спокійно випити ранкової кави, пообідати або провести ділову зустріч, щоб не просмальцюватися сигаретним димом майже не було. А поділ на кшталт курці/некурці був дуже умовний. Не рідко — ні в одній, ні в іншій залі не було чим дихнути. Тому сподіваюся, що цей Закон будуть чітко виконувати», — каже свою думку дівчина.

Вона впевнена, що відтепер не буде сприятливих умов для появи нових курців, адже багатьом її знайомим кортить курити тільки тоді, коли вони бачать, як біля них курить хтось інший.

Евеліна Гурницька

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

СОЦІО

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат