Газдування в Боздоському перевіряють повторно

rionews 27.01.2012 14:39 РАТУША

Після того, як ініціативна група ужгородців у суботу, 21 січня, провела власний рейд Боздоським парком та звернулася в мерію, міський голова Ужгорода В. Погорєлов, зробивши «хід конем», повідомив: він, мовляв, звернувся до прокуратури щодо з’ясування законності робіт на території парку.

У вівторок відбулася зустріч активістів, які виступають проти вирубування здорових дерев у Боздоському парку, з головою ОДА О. Ледидою. На зустріч були запрошені також мер В. Погорєлов і начальник держуправління охорони навколишнього природного середовища в Закарпатській області А. Погорєлов, але вони не прийшли. Відмовка одного мотивувалася тим, що він усю документацію надав письмово, а другого — що вже зустрічався з активістами й планує брифінг із даного питання.

Голова Закарпатської ОДА О. Ледида висловив переконання, що якщо в Ужгороді фан-зони і потрібні, то аж ніяк не на території пам’ятки паркового мистецтва, якою є Боздоський парк (пригадаймо, саме це було аргументом проти будівництва аквапарку Ратушняком).

Як розповів під час прес-конференції   головний прокурор Закарпатської області А. Петруня, Держагенція Євро-2012 звернулася до керівництва Ужгорода з пропозицією створення фан-зони на території 2 га в центрі (!) міста на пл. Поштовій.

Тобто фан-зона мала бути на Поштовій, але влада «переграла» місце, змінивши його на Боздоський парк (який назвати центром міста якось не виходить), аргументуючи це тим, що на генплані парку від 1967 року є амфітеатр, тільки місце заросло і його слід прочистити.

Прокуратура дала доручення екоінспекції перевірити законність вирубування й хоча отримала висновок, що порушень природоохоронного законодавства не виявлено, проводиться повторна перевірка законності вирубування цінних сортів дерев і паралельно оцінюється вартість оприбуткування коштів, яке вже відбулося шляхом продажу деревини, та перевіряється їх подаль-ше спрямування.

Наступного дня на брифінгу міський голова В. Погорєлов намагався переконати журналістів, що вирубування дерев (у т. ч. цілком здорових, а також дерев цінних промислових порід) ведеться винятково з благородною метою — парк «підганяють» до генплану, «бо частина захаращена й не можна допустити, щоб парк перетворився на лісову зону». «Будемо вичищати, незважаючи ні на що», — наголосив він. Щодо власне продажу деревини, то градоначальник цьому факту також намагався надати цілковитої невинності: мовляв, є договір купівлі-продажу, укладений між КП «Боздоський парк» й ТОВ «Едельвейс», існують дві накладні на 11 кубометрів та 10 кубометрів деревини за ціною 120 грн. за кубометр. Ордери діяли до 22 січня. Екоінспекція й прокуратура порушень не виявили. Щодо зданого на металобрухт металу, то згідно з документом це всього-на-всього якісь 3 тонни...

На запитання, кому належить ідея створення фан-зони саме в Боздоському парку, Погорєлов відповів: «фахівцям від культури і спорту». Чому під фан-зону не використали, як передбачалося, пл. Поштову або, наприклад, теперішній амфітеатр, головний міський фахівець у справах культури, спорту, сім’ї та молоді Фленько зауважив: щоб не заважало мешканцям міста та що «існують певні технічні вимоги». Тобто всю теперішню баламуту з нищенням цінних порід дерев та огульним вирубуванням парку, яке обурило громадськість, влада вчинила виключно через піклування про ужгородців й дивну орієнтацію на генплан-проект від далекого 1967 року, коли парк ще не був об’єктом природоохоронного значення, попри те, що в 2008 році було розроблено і виготовлено новий план?..

26 січня, у четвер, під час повторної перевірки комісія виявила низку порушень правил вирубування, зокрема зрубані платани, жодного з яких у актах не значиться. А скільки ще пнів зрубаних цінних дерев нині просто не видно під шаром снігу?.. (Більше про висновки комісії в наступному числі «Ратуші»).

Щоб прочитати інші статті по темі, натисніть на тег "боздоський парк". Перелік тегів знаходиться під статтею.

rionews

ТЕГИ : Боздоський парквіктор погорєлов

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

РАТУША

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат