До Ужгорода їдуть із-за кордону,   аби потрапити на велоекскурсію!

Евеліна Гурницька 10.08.2012 16:26 ДОЗВІЛЛЯ

Популярності набуває проект Retro Bike.

Коли молода й активна ужгородка Віта Мунчак уже у дорослому віці сіла на велосипед, вона побачила місто по-новому, і каже, відчула неймовірний кайф та свободу. Вона підсадила на велосипеди не лише свою родину, а й увесь під’їзд будинку. За її словами, це свого роду наркотик — спробував раз і потім уже якось незвично ходити ногами. Ба, більше, це зручність, необхідність і далеко не розкіш, адже власного автомобіля у Віти наразі нема, але протягом дня вона зустрічається з багатьма людьми і для того, аби влаштувати свій тайм-менеджмент, їй просто необхідні біціглі, як кажуть закарпатці. Та не лише сім’я та сусіди пересіли на двоколісні, Віта була співорганізатором масових велозаїздів — Night Ride, а також організовує велосипедні екскурсії Ужгородом.

Вони з подругою орга­нізували проект «Retro Bike», слоган якого —   «OLD Town — NEW Look» («Старе місто по-новому»).

«Retro Bike — велоси­пед­ні екскурсії містом, оренда велосипедів та реконструкція вже старих двоколісних. Ми пропону­ємо три види екскурсій: «Закарпатські ведмедики» — це велосипедна прогулянка Ужгородом та за його межами, під час якої можна побачити скульптури всіх місцевих ведмедиків. У цій екскурсії подають більше інформації про Закарпаття, ніж про Ужгород. — розповідає Віта. — Другий вид екскурсій — «Родзинки Ужгорода» — прогулянка всіма визначними місцями обласного центру — Філармонія, Ужгородський замок, Кафедральний собор, площа Петефі, весь Чеський район, набережні — словом, центральна частина міста, де зручно кататися, аби не було соромно перед туристами, і де є що показати. У центральній частині міста ми штовхаємо велосипеди. Екскурсія триває 3 години».

А третій вид екскурсії передбачає, що турист може взяти в оренду велосипед, йому видають карту і він може самотужки побачити, що це є Ужгород. Під час усіх екскурсій гостям міста надають велосипед, страховку, їх супроводжує екскурсовод, а також пригощають кавою і макаруном (печиво від закарпатського кондитера Валентина Штефаня). Гід може провадити екскурсію як українською, так і англійською, німецькою, чеською, словацькою та російською мовами. Наразі більше попиту на оренду велосипеда, оскільки туристичний сезон уже давно в розпалі й туристи вже давно спланували все літо. А Retro Bike — це новинка, про яку лише нещодавно почали дізнаватися. Але вже відчутно, що людям цікаво. На екскурсію вже приїжджали велосипедисти зі Словаччини, Чехії та українського Харкова.

«Ми маємо також подвійний велосипед «тандем». Зазвичай його замовляють закохані для фотозйомки й навіть весільні пари. Це нова й романтична родзинка в Ужгороді за доступною ціною», — ділиться з «РІО» співрозмовниця.

Що також цікаво у цьому новому туристичному проекті — з вашого старенького велосипеда тут зроблять просто цукерочку. Дівчата, наприклад, закупили велосипеди у Франції та Бельгії, а вже тут купили багато нових деталей, зробили дизайн і запустили.

«І якщо ви маєте велосипед дідуся чи бабусі — можете його привезти нам і ми його відшліфуємо, відполіруємо і зробимо з нього цукерочку. У таких велосипедах є якийсь шарм, вони ретро, вони зручні. Для мене, як для міського мешканця, важливо, аби велосипед був зручним», — зазначає Віта.

Все почалося з Night Ride
Мабуть, ужгородці бачать, що дедалі більше місцевих пересідають на біціглі. І це також завдяки популяризації їзди. Команда Retro Bike працює з травня цього року, але популяризує катання на велосипеді з 2009 року. Все почалося з нічних заїздів — проект Night Ride, який і спонукав більше ужгородців сідати за кермо.
 
«Ми катаємося вночі, бо нема автомобілів та людей. На першому заїзді було 30 людей, а на останньому — вже понад 200. Стараємося робити тематичні заїзди, наприклад, останній був космічний і ми їздили до обсерваторії. Насправді дуже важко навчити людей кататися, бо всі на емоціях, всі кудись рвуться. Але ми потихеньку пропагуємо культуру їзди на велосипеді, роз’яснюємо правила. Ми видавали велосипедистам програмки, правила дорожнього руху, адже якщо ти на велосипеді — ти також учасник дорожнього руху і маєш поважати пішоходів та тих, хто на авто», — наголошує велосипедистка.

І після цих акцій усе більше людей почали купувати собі велосипеди, реставрувати старі, тим паче, це зручно, не затратно, комфортно.

Молоді велосипедисти популяризують їзду через соціальні мережі, розповсюджують флаєри по місцевих кафе та кав’ярнях і мають багато планів. Наприкінці літа або на початку осені планується організувати   костюмований заїзд у стилі ретро з відповідним дрес-кодом. Також дівчина обіцяє, що невдовзі проведуть безкоштовний майстер-клас, під час якого навчатимуть правильно їздити. Можливо, навіть закуплять гірські «байки», адже є багато таких, що бажають їздити на колесах горами.

Такий проект є новим не тільки для Ужгорода, а й для України. Кафедра туризму УжНУ визнала Retro Bike родзинкою туристичного сезону-2012. Інформація про проект міститься у туристичному буклеті про Закарпаття, який розповсюджують також по посольствах. Про них уже пишуть у столичних виданях.

«Була смішна історія — на Yard Sale (розпродаж, про який йдеться в іншому матеріалі на цій же сторінці) ми також підготували велосипед, а перед цим зайшли до магазину в наших фірмових футболках Retro Bike, там продавець питає, мовляв, це не про вас написано в «Лізі». Виявляється, в цьому журналі опублікували інформацію про наш туристичний маршрут на велосипедах», — радіє дівчина.

Евеліна Гурницька

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

ДОЗВІЛЛЯ

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат