У мешканців Володимирської, 28 украли... двір

20.01.2012 15:29 РАТУША

 

Донедавна дуже хотілося вірити, що рейдерські захоплення дворів, дитячих майданчиків, повідомленнями про які часто-густо рясніють центральні телеканали, принаймні для європейського Ужгорода є явищем чужорідним.

Адже Ужгород — не якийсь там Луганськ, та й не густонаселений Київ... На жаль, ці містечково-патріотичні ілюзії розвіялися 17 січня, у вівторок, коли за допомогою до редакції звернулися дві схвильовані мешканки з вул. Володимирської, 28, де чиняться спроби варварського захоплення двору з дитячим майданчиком.

Спантеличені мешканці будинку були вражені тим, як опівдні, коли частина людей на роботі, у їхньому дворі будівельники почали рити ями і ставити стовпи, зламали 20-річну огорожу і встановили свою на території дитячого майданчика, пошкодили дерева, які мешканці будинку власноруч висаджували тут у 1991-му. Вони розповіли, аби мешканці новобудови отримали свій дворик із дитмайданчиком, було знесено два приватні будинки, власники яких взамін отримали нові квартири. Позаду буд. № 28 — дорога і гаражі. Тож цей зелений дворик єдине місце для дитячих ігор, спілкування й відпочинку для 40 пенсіонерів, 7 інвалідів, 34 дітей, які мешкають тільки в цьому будинку, а також маленьких і дорослих мешканців із двох сусідніх 5-поверхівок.

Як могла міська влада надати дозволи на приватизацію цього двору та ведення будівництва й комерційну діяльність, можна дивуватися до безкінечності. А можна й не дивуватися, адже ми не стали, на жаль, правовою країною, а корупція в нас всепоглинаюча. Чи не тому мешканка Перечина (!) пані Г. від 14.03.2011 отримала право власності на земельну ділянку, а також право на житлову забудову й комерційну діяльність, а забудовниця з с. Минай пані К. взялася за «освоєння» зеленої зони на підставі суперфіцію. (Суперфіцій — довгострокове право користування земельною ділянкою, переданою для будівництва та експлуатації на ній будинків і споруд, на які в останньої особи виникає право власності). Оборудка на цьому зеленому п’ятачку «узаконена» також висновком Інспекції державного архітектурно-будівельного контролю в Закарпатській області від 5.01.2011.

Мешканці кажуть, що тут збираються звести 4-поверхову будівлю під готель та ще й із підвальним приміщенням під автостоянку. Втім, відкритої інформації для людей жодної: ні таблички про призначення об’єкта, ні про підрядну організацію-виконавця робіт, ні попереджень щодо техніки безпеки... Як потайки привласнили чужу територію, так потайки сподіваються її й освоїти: забудувати, відкрити і вести комерцію.

Зведення висотного будинку передбачає глибоке «занурення» в землю, риття котлована, встановлення паль. Від під’їздів будинку № 28 до зеленої зони відстань усьо­го 4 метри, але саме на цьому вузькому клаптику виконавці будівельних робіт збираються встановити підйомний кран заввишки 21 м і буквально за кілька метрів від 20-річного будинку ритимуть котлован... Настання морозів аж ніяк не стало стримувальним фактором у веденні будівельних робіт. У які правила техніки безпеки, інженерно-будівельні та санітарно-пожежних норми це має «вписатися», сказати важко. Ясно інше, таке дикунське ведення будівництва поруч на вкраденій у людей зеленій зоні спричинить тріщини в їхньому будинку та можливе підтоплення... А хто казав, що будь-яке «будівництво має відповідати інтересам мешканців»?.. У місті, де влада першою порушує законодавство, а контролюючі структури роз’їдені корупцією і прислуговують владі, є чимало бажаючих потоптатися на інтересах і правах пересічного члена громади...


Розуміючи це, мешканці будинку зайняли кругову оборону, яка наразі зводиться до того, що вони звернулися з колективними запитами до голови Закарпатської облради І. Балоги, обласного прокурора А. Петруні. А ось міський голова В. Погорєлов, як розповіли мешканки булинку п. Олена та п. Лілія, просто втік від них! Люди підготували звернення до Ужгородського міськрайонного суду й кажуть, що чергуватимуть у дворі вдень і вночі, але свій двір на поталу рейдерам не віддадуть. До адвоката, який веде справу мешканців буд. № 28 на вул. Володимирській, зателефонували зацікавлені особи з запитанням: «Як заладнати конфлікт?» Відповідь захисника скривджених мешканців була однозначна: «Заберіться!..»

Без сумніву, конфлікт на Володимирській, 28 є показовим ще й тому, що може послужити прецедентом у близькому майбутньому. Прецедентом того, що наші двори, дитячі майданчики і посаджені нами зелені зони завтра відверто крастимуть у нас ті, хто чомусь повірив у власну безкарність і вседозволеність. Або ж ми, згуртувавшись громадою, спільно зупинимо це рейдерське нашестя варварів.

ТЕГИ : віктор погорєловрейдерствобєспрєдєл

Коментарі :


28.01.2012 14:31 Коля

Олег,ви не є сусідами цієї ділянки,тому дозволу в Вас питатися ніхто й не повинен був...А нарахунок "подихати свіжим повітрям",це ви маєте на увазі мусорні баки які завжди переповнені?!


28.01.2012 14:27 Коля

"Анонім" ти гандон який не відповідає за свої гнилі слова!!   Побачив би я шоб ти казав якби побачився зі мною з "глаза на глаз"...        
"Я",не нормальні люди ті які там живуть,вони думають тільки за свою підстаркувату дупу,чого це раптом вони згадали за цю ділянку?коли там була трава до пояса і мусор до коліна,то нікому вона не потрібна була,а тепер,раптом...


23.01.2012 16:33 я

нормальна людина не стане захищати таких виродкыв як цы "забудовники". Автор: Коля або хворий на голову, або сам замышаний у цый аферы. "Колі" можна тепер побажати лише одного: щоб він або його діти самі ніколи не опинлися жертвами цього бєспрєдела який коїться у нашій країні.


23.01.2012 15:39 Олег

Ніякі маразматики.І нічого ображати літніх людей.Звичайно документи усіє.А чому тоді люди встали на захист двору .Це означає,що без відому жителів та без їх на те згоди.Звичайно усе робиться "законним шляхом",підтасовують документи,хімічать,шахрайськими схемами узаконюють усе .що треба з відому чиновників, звичайно не за гарні очі видаються різного роду дозвільні документи.Отож дорогі мешканці прилеглих будинків на Володимирській, не здавайтеся, боріться за свої права, бо скоро вашим діткам та пенсіонерам ніде буде вийти подихати свіжим повітрям.Щасти вам усім в нелегкій боротьбі.Здоровий глузд завжди перемагає!


22.01.2012 19:52 Анонім

Ти недорозвитий гіпоталамус, ти не знає шо говориш, люди роками тут живуть, а вони прийшли хочуть забрати єдиний клаптик зеленої землі.


21.01.2012 23:20 Коля

Вот це називається "позор масмедіа",в цій статті 90% написаного брехня і провокація,автор статті написав те що йому продиктували зацікавлені лиця.Документи всі є від "А" до "Я",це ніяке не рейдерське   захоплення.Я був в момент самого конфлікту поряд,і на власні очі бачив всі документи,бо забудовники демонстрували їх всім охочим,а те що маразматичні бабці та дідики не розбираються в них це вже друге діло. Там буде 24 квартирний будинок і декілька гаражів,причому по проекту дуже гарний фасад.Дитячий майданчик по закінченню будівництва побудують новий,бо це і в інтересах забудовників,та й бруківка на стоянці я думаю нікому не помішає...А так званий адвокат просто качає гроші з людей,бо він бачить що забудівник не порушує закону зовсім,і ця справа "мертва".


Додати коментар

 

 

 

Погода

РАТУША

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат