Де зростає злочинність

27.04.2012 17:53 СОЦІО

 

Ростислав Шапошников почав із себе. Ще у 2008 році, коли після підняття штрафів київські ДАІшники влаштували проти неправильно припаркованих на забитих столичних вулицях машин операцію «Оштрафуємо на 255 гривень». Ростислав сів тоді у свій Daewoo Lanos і прослідкував за однією з патрульних машин. Результатом став фоторепортаж під назвою «Патруль ДАІ за годину порушив правила на 1000 гривень».

Далі був суд про незаконність штрафів із допомогою «Візира». Потім — викриття приватного «штрафмайданчика», на який ДАІшники звозили затримані машини, а водії платили «господареві»-еспедешникові по 260 гривень за добу. І, звісно, весь час тривали фірмові рейди, в ході яких від ДАІшників вимагалося виконання їхніх же інструкцій. Порушників записували на відео, поширювали його в Інтернеті, часто разом із матюками. Після цього МВС було змушене не одного свого співробітника звільнити. Ініціатива Ростислава Шапошникова «Дорожній контроль» стала знаменитою, знайшла прибічників у багатьох містах, статті на сайті почали читати десятки тисяч людей.

А нещодавно четверо здорованів кинули Ростислава в Grand Cherokee, вивезли в ліс, жорстоко побили і залишили у калюжі крові. На запитання «Що я вам зробив?» аргументовано відповіли: «Нічого. Ми — виконавці. Нам тебе замовили». Цього ж тижня сотні людей вийшли під МВС із гаслом «Росте, ми з тобою».   А «Свідомо» спробувало відповісти на запитання, що відбувається зі злочинністю в країні?

ЗЛОЧИННІСТЬ У ЧАСИ ЯНУКОВИЧА

Цифри самого МВС говорять, що в 2010—2011 роках загальна кількість повідомлень про злочини зросла на 15 % до 3 346 539 за минулий рік. У 2009-му проти кожних десяти тисяч мешканців у середньому скоювалося 625 злочинів. У 2011-му — 733.

Звісно, загальна статистика злочинів у досвідчених оперативників та штабістів у кращому випадку викликає криву усмішку. Оскільки з міліціонерів продовжують питати «відсоток розкриття», система малювала, малює і буде малювати цифри в обидва боки. І будь-який міністр внутрішніх справ завжди може сказати: «Це не злочинність зросла, а ми стали чесно все фіксувати». І перевірити правдивість такого твердження він і сам не зможе. (Окрема проблема порівняння — з літа 2009 року злочином стала вважатися крадіжка майна, починаючи із суми 60 гривень, і кількість дрібних правопорушень одразу підскочила).

Натомість ми скористалися порадою нинішнього в’язня, а раніше — головного міліціонера Юрія Луценка. Коли він керував МВС, то насамперед звертав увагу на статистику тяжких та особливо тяжких злочинів. Як зауважував Луценко, про подібні злочини — вбивства, розбій, тяжкі тілесні   — більше схильні повідомляти жертви, а міліціонерам важко їх не реєструвати. («Важче», — виправив нас екс-керівник міліцейського штабу однієї з областей, коли ми йому переповіли розмову з екс-міністром).

Про що говорить статистика тяжких та особливо тяжких злочинів у часи двічі судимого президента? За офіційними даними МВС, кількість таких злочинів зросла на ті ж 15 %. Це при тому, що населення країни в 2010—2011 роках зменшилося на 0,7 %. А економіка (вічний Тарас Бульба злочинності, який може її і породжувати, і вбивати) припинила падати після кризи 2008 року.

Наступний аналіз привів до цікавіших знахідок.

ПРО ЩО НЕ ДОПОВІ­ДАЮТЬ МІНІСТРОВІ ВНУТРІШНІХ СПРАВ

Хоча і загальна статистика, і статистика зареєстрованих тяжких та особливо тяжких злочинів говорить про 15-відсотковий стрибок злочинності за два роки, в міліцейських цифрах є одна дивна обставина. Ось вона:

Злочинність зросла, а особливо тяжких злочинів, за твердженням МВС, у цей же час стало на 18 % менше — 11 032 за весь минулий рік.

Як так може бути? Злочинці одумалися і не йдуть на справи, за які загрожує 10 і більше років? Чи міліція навчилася нейтралізовувати саме бандитів, убивць більше двох осіб, гвалтівників неповнолітніх і так далі?

Пояснення дав інший екс-посадовець МВС — на прикладі Оксани Макар. Спочатку миколаївські правоохоронці порушили справу за ст. 152 про згвалтування. І лише після того, як уся країна обурилася нелюдським злочином, справу кваліфікували за ст. 115 про умисне вбивство. Причому другою частиною цієї статті, яка говорить про вбивство з метою приховати інший   злочин, поєднане зі згвалтуванням та вчинене за попередньою змовою групою осіб.

Хіба це не було очевидно з перших показань цих нелюдів? Було. Але, як зауважив наш експерт, ст. 152 дозволяє кваліфікувати злочин як тяжкий. А ось друга частина ст. 115 — це вже особливо тяжкий. Для злочинців це означає загрозу сісти від 10 років до довічного ув’язнення. Яка різниця для міліції? «Щодо особливо тяжких злочинів зовсім іншого рівня вимоги, — зауважив міліціонер у відставці. — Щоденна доповідь міністрові. Вимога розкриття (зверніть увагу, особливо тяжкі злочини розкриваються удвічі краще, ніж тяжкі). Тому їх просто не кваліфікують, коли є можливість».

Звісно, це не ноу-хау міліції часів Анатолія Могильова чи Віталія Захарченка. Але статистика зменшення особливо тяжких злочинів при зростанні всіх інших, вочевидь, говорить обом міністрам, що «туфта» за їхнього врядування наростає. Як вони реагують? Це інша неприємна знахідка.

ДО ЧОГО ПРИЗВОДИТЬ КЛАНОВІСТЬ

Вивчаючи дані стосовно різних міст, «Свідомо» помітило, що стрибок злочинності фактично стався в 11 регіонах. Це Крим із жахливими 70 % зростання кількості тяжких та особливо тяжких злочинів за два роки. Це і Закарпаття, де таких злочинів побільшало на 30 відсотків.

Тоді ми вирішили прослідкувати кар’єрні шляхи керівників управлінь внутрішніх справ у цих областях. Що з ними стається? Як МВС реагує на катастрофічні результати своїх призначенців?

Аналіз дав два факти. Перший — міліцією у дев’ятьох із одинадцяти регіонів, де стався стрибок злочинності, керували та/або продовжують керувати донецькі або лояльні до донецьких.

Другий факт — за це зростання злочинності керівники УВС не відповідають кар’єрою. В абсолютній більшості випадків вони залишаються на посадах чи переводяться в інші області, де злочинність так само зростає.

«Свідомо» направило до МВС запит: «Яким регламентом чи правилами керується МВС при призначенні або звільненні керівників обласних управлінь? Зокрема, чому при стрибку злочинності, який за даними МВС останні два роки спостерігався в деяких областях, їхні керівники або залишаються на посадах, або отримали високі посади в інших регіонах? Як МВС реагує на зростання кількості тяжких злочинів у останні два роки в цих регіонах?»

Відповідь отримали формальну. Мовляв, не правильно оформлений запит.

Єгор Соболєв, бюро журналістських розслідувань «Свідомо», для «РІО»

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

СОЦІО

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат