Ужгородом бігають понад тисяча безпритульних собак

Андріана Мегіц, студентка відділення журналістики УжНУ 06.02.2015 14:37 СОЦІО

Розведення тварин, їх щеплення та ветеринарний догляд, облік та дресирування, організація місцевого збору (податку за утримання тварин), облаштування майданчиків для вигулу та встановлення урн з пакетами для збирання екскрементів — проблеми, які потребують негайного вирішення в Ужгороді.


Реалізацію проекту «Відповідальність за чотирилапих» обговорили учасники третьої зустрічі Гайд-парку, яка відбулася в листопаді у приміщенні Закарпатської обласної універсальної наукової бібліотеки ім. Ф. Потушняка. Ідею проведення такого заходу подали члени громадської організації «Наш рід», а організатором заходу стала громадська організація «Кінологічний клуб «Лайка» (ГО «ККЛ»).

Серед запропонованих питань цього форуму — доцільність та організація обліку чотирилапих у місті; нормативне впорядкування утримання чотирилапих, через прийняття відповідних рішень міської влади; повноваження ветеринарних служб, нагляд та контроль з боку санітарно-епідеміологічних структур міста; шляхи організації притулків, зокрема, приватних; облаштування майданчиків у місті для вільного вигулу, розміщення паперових та пластикових пакетів для екскрементів й сміттєвих урн; місцеві збори з власників чотирилапих (податок з тварин) та нормативна база (розміри збору й терміни сплати, пільги, звільнення від збору) й порядок формування бюджету та статті витрат з нього, санкції та штрафи, а також контрольні органи та їх повноваження для цього збору тощо.

«До розмови на Гайд-парку ми запросили органи влади й управління, представників ветеринарної служби та санепідемстанції тощо; власників чотирилапих, дресирувальників, волонтерів, а також громадських лідерів, підприємців, представників ЗМІ, молодіжних та донорських організацій, політиків, чиновників, спонсорів, — розповідає Антон Тирпак, співзасновник ГО «Кінологічний клуб «Лайка». — Водночас варто констатувати, що вищевказаній проблемі ні міська влада, ні інші служби міста не приділяють належної уваги. Саме це й продемонструвала зустріч, яку проігнорували практично усі запрошені чиновники міста. Байдужість підтверджує і будівництво міського собачого притулку, який все ще у планах, хоча кошти волонтерів і спонсорів для цього є».

Результатом третьої зустрічі Гайд-парку стала не тільки згода — підписати запропонований організаторами заходу текст Меморандуму ідеї-проекту «Відповідально до чотирилапих» та координації зусиль присутніх, а й домовленість учасників про продовження роботи у запропонованому форматі.

«Головною проблемою в Ужгороді є нелегальне, відтак неконтрольоване розмноження домашніх улюбленців та фактично «бізнес» на продажі останніх, — зазначає Марія Трунова, учасниця робочої групи Гайд-парку. — Сучасний Ужгород «живе» з чотирилапими відповідно до рішення Ужгородської міської ради «Про епідеміологічну та епізоотичну ситуацію в місті» від... 30.03.1999 року(!). Останній муніципальний притулок було ліквідовано із дерибаном ДОСААФ. А чисельність безпритульних тварин у місті становить близько 1000 особин (585 одиниць у житловій багатоквартирній забудові та 390 одиниць — мігруючі зграї у приватній забудові та промислових зонах міста). За даними 2013 року безпритульні собаки перекусали 113 ужгородців. Бродячі зграї є загрозою не лише санітарно-епідеміологічному благополуччю населення обласного центру, безпеці та життю мешканців й гостей міста, а й створюють загрозу виникнення епізоотій».

Людина приручила собаку, тому й мусить нести за неї відповідальність. В Ужгороді відповідальність несуть псевдоутримувачі, які безконтрольно розводять псів та котів, називаючи це «бізнесом», під час якого здійснюють вибраковування з «допомогою» вулиці. Хтось не має коштів на корм, комусь ліньки вставати зранку, щоб вигулювати домашнього улюбленця, а хтось просто жорстокий. Результат, свідками якого ми усі є — сотні тварин на вулиці, які гавкають уночі, кусають перехожих, погіршують санітарний стан міста.

«Проблему безпритульних тварин не вирішити одному чи кільком активним городянам та навіть кільком волонтерським організаціям (особливо, коли місцева влада зовсім ігнорує очевидні проблеми із чотирилапими!). Однак якщо всі зацікавлені ужгородці разом візьмуться: починаючи від власників собак, ініціативних городян та волонтерів, закінчуючи міською владою та громадськістю, то все можна змінити! Починати треба зі знайомства між зацікавленими сторонами та з відвертих розмов про цю проблему. Форма спілкування під час Гайд-парку відома у Європі давно. Це регулярні засідання, де небайдужі мешканці міста мають можливість обговорити актуальні проблеми стосовно безпритульних тварин», — вважає один із організаторів Гайд-парку Антон Тирпак.

Наскільки зустріч Гайд-парку була дієвою — покаже час. Наразі вже є окремі напрацювання, зокрема, залучено ЗМІ краю до висвітлення цієї проблеми та пропозицій небайдужих; готуються пропозиції до нормативної бази щодо обліку та запровадження місцевого збору з власників тварин у місті, вже виготовлено стартові паперові мішечки для збору екскрементів тощо. Однак головне — почати вирішувати вищевказане, повернувшись обличчям до проблеми бездомних тварин у обласному центрі.

У продовження Гайд-парку за ініціативи громадської організації «Кінологічний клуб «Лайка», відбулося перше засідання робочої групи, на яке було запрошено практично усі зацікавлені сторони щодо вирішення проблем чотирилапих у місті. Прикро однак, що і цього разу, як зазвичай, міська влада проігнорувала зібрання. Учасники зустрічі розглянули проекти двох документів «Правила утримання домашніх собак та котів у м. Ужгороді» та «Правила утримання і поводження з тваринами в м. Ужгороді» і вирішили їх об’єднати в один з тим, щоб запропонувати до розгляду міською владою.

«Позитивно, що в запропонованому документі будуть прописані всі питання, починаючи від правового статусу домашніх тварин, обов’язків прав та їх господарів, закінчуючи статусом діяльності готелів та перукарень, зокрема для чотирилапих. Саме така практика співжиття домашніх тварин з людиною існує в країнах Європи, з якою я ознайомився під час відвідин Європейської кінологічної виставки (EUROPEAN Dog SHOW 2014), яка проходила у жовтні 2014 року, в м. Брно (Чеська Республіка)», — розповів Руслан Ключевський, голова Кінологічного клубу «Лайка».

До речі, результатом зустрічі Гайд-парку було підписання учасниками Меморандуму щодо підтримки заходів проекту. Сьогодні організатори зібрали понад 50 підписів. Меморандум відкритий до підписання, долучатися можуть всі охочі. З текстом можна ознайомитися на офіційний сторінці Гайд-парку у Facebook.

Андріана Мегіц, студентка відділення журналістики УжНУ

ТЕГИ : безпритульні собаки

Коментарі :


11.02.2015 15:59 цікавий

...а ск. безпритульних людей -вас не цікавить?


Додати коментар

 

 

 

Погода

СОЦІО

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат