Городковий спорт — це азартний вид спорту

Василь Гаджега 14.05.2018 17:44 СПОРТ

У цьому переконався і сам автор цього фоторепортажу, який взяв участь у традиційній відкритій першості Закарпаття серед ветеранів фізичної культури і спорту. І не просто взяв, а виборов срібну медаль серед учасників вікової категорії до 65 років (див. копію грамоти).   Головне у цій рухливій грі — це влучність, а ваш покірний слуга під час проходження дійсної військової служби був–таки снайпером.

Самі змагання відбулися вчора на городковому майданчику, що на ужгородському стадіоні «Авангард». Вони щороку присвячуються Дню перемоги над нацизмом.

Відкриту першість області провели виконуючий обов’язки голови асоціації ветеранів фізичної культури і спорту Закарпаття, член виконкому обласного відділення НОК України Анатолій Плеханов, головний суддя, голова федерації городкового спорту області Михайло Ухаль та головний секретар Владислав Кушнірчук.

У цьогорічній обласній першості взяли участь 12 спортсменів (дві вікові категорії: до 65 років та 65 і старші).

Уже на старті (після 3 вправ) лідером серед старших учасників став 77–річний Михайло Ухаль, а у молодших —56–річний Михайло Решетар. Ці учасники і після завершення змагань (5 вправ) стали у своїх вікових категоріях переможцями.

Анатолій Плеханов, Владислав Кушнірчук та Михайло Ухаль нагородили переможців та призерів грамотами та медалями.

Старша вікова група (65 р.+). «Золота» медаль була вручена Михайлу Ухалю, який кожну вправу виконував «на добре». «Срібну» нагороду організатори змагань вручили 76–річному Андрію Торбичу, а «бронзову» — 77–річному Юрію Дубу.

Молодша вікова група (до 65 р.): 1–ше місце зайняв 56–річний Михайло Решетар, 2–ге — Василь Гаджега і 3–тє — Іван Гнатишин.

Є ще порох у порохівницях продемонстрували й інші учасники першості Геннадій Ведерніков, Іван Ігнатьо, Дмитро Поп та інші.

Голова обласного осередку Асоціації спортивних журналістів України В. Гаджега подарував свою книгу «Це магічне слово «Колос» кращому гравцеві городкового спорту Закарпаття Михайлу Ухалю.

Цей матеріал доповнюють світлини автора, члена виконкому обласного відділення НОК України Василя Гаджеги.

Довідково. Городковий спорт — рухлива гра, що розвиває координацію рухів та влучність. У набір для гри входить дві біти і п'ять городків — циліндричних дерев'яних стовпчиків. Майданчик, на якому встановлюються фігури називається «місто». Починається гра з дальньої відстані — з кону. Якщо з кону гравець вибиває хоча б один городок, то подальші кидки ним виконуються з напівкону — з ближньої відстані. Вибитим вважається городок, який повністю вийшов за межі квадрата, але не за передню його лінію. Одна партія у грі складається з 15-ти фігур: гармата, зірка, колодязь, артилерія, кулеметне гніздо, вартові, тир, вилка, стріла, колінчатий вал, ракета, рак, серп, літак, конверт. У цій послідовності фігури й вибивають.  У грі можуть брати участь від двох суперників і більше.

На даний час у Міжнародну федерацію городкового спорту (МФГС) входить 10 країн. Членами МФГС є національні федерації України, Білорусі, Фінляндії, Естонії, Росії, а також спортивні організації, що підтримують городковий спорт у Німеччині, Швеції, Латвії, Молдові та Казахстані.

З 1995 року проводяться чемпіонати Європи, а з 2001 року — чемпіонати світу.

У 2006 році у Німеччині — країні-ініціаторці відродження жіночого городкового спорту, відбувся чемпіонат світу серед жінок, який не проводився з кінця 50-х років минулого століття. З 2007 року також проходить чемпіонат Європи серед жінок.

В Україні городковий спорт набув популярності ще у минулому столітті. 12 березня 2000 року створено федерацію городкового спорту України. 

Василь Гаджега

ТЕГИ : городки в ужгороді

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

СПОРТ

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат