Замкову гору в Ужгороді штурмуватимуть сотні закордонних спортсменів

28.03.2013 14:13 СПОРТ

26-30 вересня 2013 року в Ужгороді відбудеться «Кубок Дружби 2013», присвячений 50-річчю спортивного орієнтування в Україні. Колись, в жовтні 1963 року, неподалік Ужгорода були проведені Перші Всесоюзні Туристські змагання. Всього в них взяли участь 400 чоловік з усіх куточків СССР, серед яких було і 40 українців. Цього року спортсмени зможуть не тільки пробігти історичним маршрутом, а й зустрітися з учасниками першого старту. Наразі триває активний пошук ветеранів-орієнтувальників. Про це на прес-конференції повідомив директор Закарпатського центру туризму Володимир Чепа.

Також, згідно програми змагання, пройдуть спринтерські старти в самісінькому центрі Ужгорода (Замкова гора). Ведучий коментуватиме глядачам проходження спортсменами дистанції, для цього встановлять екран відео-трансляції пересувань.  

Участь у змаганнях візьмуть близько 1000 спортсменів з 10 країн світу. Вже подали заявки представники Чехії, Словаччини, Польщі, Росії, Киргизстану. Загалом запрошення розіслані 74-м федераціям світу.

Змагатимуться спортсмени різних вікових категорій: і діти від 10 років і ветерани 60-80 років.   Спеціально під «Кубок Дружби 2013» створено сайт www.druzhbacup.org, де можна знайти всю необхідну інформацію.

Загалом в рамках заходу відбудуться:
Світові рангові змагання під егідою Міжнародної федерації спортивного орієнтування. Елітні спортсмени світу матимуть можливість заробити додаткові бали в свою скарбничку участей в змаганнях 2013-го року.

Матчова зустріч з СО між збірними України, Угорщини та Словаччини. Можливо долучиться до змагання і збірна Росії.
Чемпіонат України з СО з багатоборства.

«Головною вимогою цього виду спорту є те, що всі мають бути в рівних умовах. Карта є секретом, з дистанцією спортсмен ознайомиться тільки в момент старту. Згідно правил, заборонено попередній вихід на місцевість з моменту оголошення змагань. Це не стосується, звісно, спринта, так як він проходить в місті. Тож перемагає спортсмен, що обере найоптимальніший маршрут і пройде дистанцію швидше за інших. Важливу роль грає як загальна фізична підготовка так і навики роботи з картами. З нашими вихованцями ми розбираємо і аналізуємо топографічні карти попередніх кращих змагань, приділяємо велику увагу роботі на місцевості. До речі, деякі наші вихованці навіть працюють зараз тренерами в Норвегії – батьківщині спортивного орієнтування», – розповів президент федерації спортивного орієнтування Закарпаття Олександр Цепурдей

«У дні проведення змагань в Ужгороді відмічатимуть 1120 років з дня заснування міста. Будуть запрошені представники міст-побратимів. Ми плануємо з ними зв’язатися, щоб провести в рамках змагань ще й «Кубок міст-побратимів. Також, 20-22 вересня пройде чемпіонат України з вело-орієнтування», – зазначив завідувач організаційно-масовим відділом Закарпатського центру туризму Юрій Ляхович

Довідково:
31 жовтня 1897 р у Норвегії було організовано перші офіційні змагання зі спортивного орієнтування бігом.  
1899 р – перші змагання з лижного орієнтування (Норвегія).  
1948 р у Норвегії вийшли перші, створені спеціально для орієнтування, спортивні карти
1961 р створена міжнародна федерація СО (International Orienteering Federation) – 10 країн (Болгарія, Чехословаччина, Данія, НДР, Фінляндія, Угорщина, Норвегія, Швеція, Швейцарія, ФРН)
1962 р у Норвегії проведено перший чемпіонат Європи
1966 р у Фінляндії проведено перший чемпіонат світу

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

СПОРТ

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат