Будівельні війни в Ужгороді, Або знову про 12-поверхівки

25.01.2022 13:44 РАТУША

Цей матеріал – спроба розібратися у черговій хвилі сенсаційних повідомлень про «будівельні протистояння». 5 січня 2022 року Закарпатський Інтернет-простір вибухнув черговими «сенсаціями» від депутата Ужгородської міськради, колишнього журналіста -  Віталія Глаголи. Посилаючись на його Телеграм-канал Інтернет-видання "«0312. ua» – сайт міста Ужгорода" та «Ua Reporter» опублікували відверто неправдиві матеріали про закарпатську будівельну фірму «TSM GROUP». До цих сайтів ми ще повернемось… Суть публікацій полягає в тому, що 16 грудня 2021 року Закарпатський апеляційний суд наклав арешт на ділянку та заборонив здійснювати будівництво і будь-які інші дії, пов’язані з цією землею по Слав’янській набережній у м. Ужгород. Мова йшла про те, що це вже не перше рішення судової влади, щодо саме цього незаконного будівництва по набережній, стосовно якого зареєстровано вже не одне кримінальне провадження та тривають слідчі дії і ряд експертиз.

Як стверджують «журналісти», «недобросовісні будівельники» через відділ продажу продають квартири у ще незбудованому будинку, обіцяючи покупцям, що «усе буде добре». Але на будівництво накладено арешт! Піднято питання про примусовий демонтаж будівлі. Рішення суду, як пише депутат В.Глагола, є обов’язковим до виконання. Незважаючи на це, будівництво продовжується. І на це депутат звертає особливу увагу, що, мовляв, Ужгородська міська ДАБІ мала б вжити заходів, щодо зупинення будівництва, яке триває попри судові заборони.  Як наголошує в своїх публікаціях В.Глагола, в Ужгороді дозволено максимум 9 поверхів, а міськрада погодила 12. Тобто, на три поверхи вище дозволених.

Кримінальне провадження завели через те, що посадові особи Управління містобудування та архітектури Ужгородської міської ради, за отримання неправомірної грошової винагороди та в порушення встановленої генпланом зональності Ужгорода, погодили містобудівні умови і обмеження. Правоохоронці вбачають в цих діях посадовців архітектури Ужгородської міськради і її посадових осіб зловживання владою та службовим становищем (частина 2 статті 364 КК України). Будівництво проводить фірма «TSM GROUP», яка навіть на сайті у себе пише, що будує хмарочоси. В ухвалі Ужгородського міськрайонного суду йдеться про те, що судом накладається арешт на майно, що розташоване на ділянці площею 0,517 га, яка є речовим доказом у справі щодо незаконного будівництва. Така приблизно суть цих опусів, які одномоментно з'явились в закарпатському інфо-просторі на початку року.

Тепер пропонуємо розібратись у ситуації, що склалась, трошки глибше.

По-перше і найголовніше. Апеляційний суд, залишивши у силі ухвалу Ужгородського міськрайонного суду про накладення арешту на майно – земельну ділянку площею 0,517га, яка є речовим доказом у справі щодо нібито незаконного будівництва, яке здійснює фірма «TSM GROUP» (про саму «справу» трошки згодом). Окремою постановою суд дозволив вказаній вище фірмі продовжувати будівництво. Але про це депутат В. Глагола мовчить, нібито не знає. Процитуємо результативну частину цієї постанови. В мотивувальній частині Ухвали Закарпатського апеляційного суду від 16.12.2021 у справі № 308/9006/21, суд констатує, що «У зв'язку з наведеним, колегія суддів не може погодитись з доводами слідчого про необхідність накладення арешту на земельну ділянку, в тому числі й шляхом заборони на проведення будь-яких будівельних та земляних робіт, оскільки ні слідчим у клопотанні, ні прокурором в апеляційній скарзі не доведено належними та допустимими доказами той факт, що потреби досудового розслідування виправдовують такий ступінь втручання у права і свободи власника майна, який, хоч і придбав цю земельну ділянку після винесення всіх вищезазначених рішень Ужгородською міською радою, та, згідно законодавства, є добросовісним набувачем, однак не являється забудовником, з огляду на те, що жоден із наявних в матеріалах провадження дозволів не видавався на його ім'я».

Нібито все має бути зрозуміло. Але тут є нюанси, про які зацікавлені особи, в тому числі депутат В.Глагола, мовчать. Суть полягає в тому, що сам депутат В.Глагола не є і не може бути стороною процесу по цьому кримінальному провадженні. Тому в апеляційному суді він не міг отримати цю ухвалу. А отримав він її від зацікавленої особи з правоохоронних органів. Був це слідчий чи то прокурор – ролі вже не грає. Корупція вона і є корупція. Саме з цієї причини депутат та екс-журналіст В.Глагола, достеменно знаючи про те, що забудовнику не заборонено здійснювати будівництво, пише неправду. Чому?

Відповідь потрібно шукати в тому, що в його діях і заявах чітко простежується заангажованість і захист інтересів іншої сторони, що можна було побачити і почути під час останньої сесії Ужгородської міської ради, у вересні 2021 року, коли обговорювалося питання будівництва фірмою «TSM GROUP» «хмарочосів» по Слав’янській набережній в м. Ужгород.

А що потрібно замовникам цих публікацій, які так старанно генерує і просуває депутат Глагола? За будь-яку ціну паралізувати будівництво! Саме з цієї причини з-під брехливого пера екс-журналіста вилітає фраза про те що: «Піднято питання про примусовий демонтаж будівлі». Хоча мова про це навіть не йде. Розрахунок простий - спровокувати покупців квартир до вимог повернення забудовниками грошей. Створити навколо об’єкту, який тільки починає будуватися, негативний інформаційний шум, який буде відштовхувати потенційних покупців нерухомості в цих будівлях.

По-друге, «стогін» Глаголи про 12-поверхівки, які Ужгородська міська рада дозволила будувати забудовнику, замість 9 поверхів, може викликати у компетентних людей тільки посмішку, адже колишній журналіст, пишучи це, показує свою необізнаність. Ужгородська міська рада не має жодного відношення до видачі дозволу на поверховість. Це прерогатива Києва і належить «Украероруху». Знову ж, цей інформаційний вкид розраховано на не обізнаних. Мовляв, заборона здійснювати будівництво законна, бо не має дозволів на будівництво 12 поверхів. Тому – «хутко забирайте гроші!».

Тепер, як і обіцяли на початку, повернемось до сайтів, на яких було розміщено ці публікації. Як стало відомо нашій редакції із власних джерел, «0312. ua» - сайт міста Ужгород» належить депутату Верхової Ради Р.Горвату. Сумнівно, що у цього пана є інтерес в цьому будівництві. Вірогідніше за все він і не в курсі цієї публікації. Тому, якщо поважає себе, мав би контролювати «журналістів», яким платить гроші. Адже подібними публікаціями вони, в першу чергу, дискредитують саме його. З їх подачі він у змові, тому що дозволяє друкувати брехню. А може це саме так і є? Про це, частково, може свідчити проплачена сайтом реклама цієї статті з фото об'єкту замовників.

Другий сайт належить С. Слободянюку. Цікаво, а що, пану Сергію не вистачає грошей на життя, що він друкує недостовірну інформацію та стає виконавцем в чужій грі? Ну що ж, можна і йому зібрати в капелюх…

Мова про оцінку дій В.Глаголи вже не йде. Людина втратила рештки совісті. Нам же залишається тільки поспівчувати його виборцям, які, очевидно, вже остаточно зрозуміли справжні наміри цього «викривача» і «борця за правду».

Ми ж у свою чергу обіцяємо в подальших публікаціях розповісти багато цікавого саме про замовника цих брудних публікацій та роль в них В.Глаголи. Спробуємо підняти завісу про те, з ким замовник цього інформаційного бруду судиться. Як він сам будує житло та що приховано в його планах.

Обіцяємо, що буде цікаво не тільки читачам, а й правоохоронним органам.

Петро Галамба, м. Ужгород.

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

РАТУША

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат