Як починалася електрифікація Ужгорода

10.05.2021 11:34 РАТУША

Відомий тележурналіст Олександр Герешко розповів, як розпочиналася електрифікація Ужгорода.

Свого часу саме Олександру Герешку до 100-річчя закарпатської енергетики було замовлено фільм про історію електрофікації, тому він добре знається на цій темі і поділився з нею на своїй сторінці у Facebook.

Машинний зал Ужгородської теплової електростанції у день відкриття.

«Історія ужгородської енергетики почалася у 1931 році. Саме тоді розпочала роботу Ужгородська паротурбінна електростанція із двома генераторами встановленою потужністю по 2,5 тисяч кіловат. А в 1933 році збудували лінію електропередач напругою 35 кіловольт від Ужгорода на Перечин, Чоп, Сваляву аж до Великого Бичкова на Рахівщині. Ця електростанція не була першою в краї. Найпершу тут збудували ще за часів Австро-угорської імперії у 1890 році в Мукачівській пивоварні графа Шенборна. Незабаром невеличку електростанцію для власних потреб запустив ужгородський млин. Це люто нервувало уряд та мешканців міста, які заздрісно дивилися на промені яскравого світла за огорожею млина. Та мер міста Ужгорода у грудні 1893 року звернувся з заявою до загальних зборів депутатів міської Ради щодо електроосвітлення вулиць міста Ужгорода.

Турбогенератори №№ 1, 2 потужністю 2,5 МВт кожен.

Після багатьох пропозицій був укладений Договір, яким уряд міста Ужгород надав право акціонерному товариству «Ужгородська меблева фабрика» провести електроосвітлення вулиць міста. На основі цього договору, починаючи з вересня 1902 року, узаконилося право надання послуг із електроосвітлення не тільки вулиць міста, а також великих і малих магазинів, адміністративних будівель та приватних будівель, тобто — розпочалася електрифікація міста Ужгород. У вересні 1902 року вперше були освітлені будинки, вулиці й площі Ужгорода відповідно до угоди між урядом міста і Ужгородською меблевою фабрикою. Працювали всього дві парові машини потужністю 60 і 80 кінських сил, виробляючи електроенергію постійного струму напругою 220 вольт. Серед 17 тис. жителів тогочасного міста споживачами електроенергії були лише 75. У 1903 році електроосвітлення одержало місто Мукачево, в 1908 році — Берегово, а в 1913 році місто Севлюш (Виноградово) та Королево над Тисою. У 1929 році було створене нове акціонерне товариство «Підкарпаторуські електростанції» та з ініціативи фірми «КолбенДанек» в Ужгороді розпочалося будівництво потужної на той час паротурбінної електростанції, яку ми бачимо на фото. Доля колись важливої для міста споруди наприкінці століття була драматичною. Коли електроенергії їй виробляти вже не довіряли, старе обладнання вивезли і перетворили енергетичну гордість краю на звичайну котельню. Та це теж було недовго. Ужгород став першим українським містом, яке відмовилося від централізованого теплопостачання», — написав Олександр Герешко.

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

РАТУША

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат