Купол Горянської ротонди відправили на реставрацію

Зоряна Попович 28.06.2019 19:04 РАТУША

Минулого четверга на Горянській ротонді — історичній пам’ятці Х— початку ХІ століття — зняли купол, який простояв із 1991 року, для заміни бляхи, що поржавіла. Оскільки ротонда розташована геть на околиці Ужгорода, цю подію не зауважили, доки в мережу не потрапили фото та відео процесу: групка людей сфотографувалася на фоні вже знятого купола.

Зчинився цілком зрозумілий переполох: ужгородці перелякалися, що незабаром на даху історичної пам’ятки з’явиться якийсь неякісний несмак або ж блискучий купол-цибулька. Однак фахівці запевнили — усі роботи, які зараз проводяться довкола Горянської ротонди, затверджені Міністерством культури і хвилюватися людям про втрату пам’ятки в цьому випадку не варто.

Настоятель Горянської ротонди отець Богдан Савула розповів, що іржаву бляху замінять на мідь, яка є довговічнішою і більше пасуватиме унікальній ротонді, зокрема даху з ґонту. З часом мідь потьмяніє, тому здаватиметься старішою.

Мистецтвознавець Михайло Приймич каже, що була ідея замість тієї цинкової бляхи, яка була досі, постелити мідь і повернути куполу той вигляд, який був на початку ХХ століття. «Він виглядав вишуканіше, в деяких місцях є затовщені форми, бо коли оббивали бляхою, то не дотрималися первісної форми. У верхній частині, зокрема під хрестом, була ще перехідна форма, тепер її немає», — каже пан Михайло. Він уточнив, що йдеться наразі про реставрацію невеличкої «вежечки над західною частиною самого храму, бо ж власне купол розміщений над ротондою і його замінювати ніхто не буде, бо це склепіння, яке має на собі розпис» (знамениті фрески Джотто. — Авт.).

Новий купол, за словами архітектора Петра Сарваша, з’явиться десь за два тижні, бо ж над ним працюють у майстерні бляхарів. Бляшана покрівля, яка була на куполі донині, не автентична, а датована 1991 роком, і є звичайною «радянською бляхою за ціною 5 рублів 25 копійок за лист, — каже пан Петро. — Чому бляха? Ну, напевно, тому, що громада не мала коштів на інше покриття. А мідь — це дуже благородний метал, він потемніє з часом і дуже гарно виглядатиме на ротонді». Форма купола залишиться повністю тією самою, зміниться тільки покриття.

Загалом усі роботи, які ведуться з реставрації Горянської ротонди, узгоджені в Міністерстві культури, і купол є одним із завершальних моментів. Відновлення гонтового покриття, заміна штукатурки за технологією середньовіччя (до речі, відновили вапняний тиньк замість цементного) — все це входило в план. «У плані реставрації консервація північної брами і в самій ротонді колишнього входу. Він поки що незакінчений, мають його законсервувати, аби не руйнувався», — каже Петро Сарваш.

* * *

Горянська ротонда (Церква Св. Анни) є однією з найдавніших кам’яних сакральних споруд в Україні і має статус третього за давністю храму-пам’ятки в Україні — після Софії Київської та Кирилівської церкви в Києві. Таких круглих церков небагато є і в самій Європі. Кажуть, що Ужгородська ротонда має ще двох сестер у сусідній Угорщині — в селах Кісшзомбор і Корчо. І начебто ще одну у Вірменії. Вона постійно збирає навколо себе істориків, археологів, мистецтвознавців.

Зоряна Попович

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

РАТУША

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат