Влада Ужгорода самоусунулася від захисту архітектурних пам’яток

07.05.2018 00:49 РАТУША

На території міста Ужгорода, за різними типами та видами, розміщено 233 історичні пам’ятки, з яких 8 пам’яток національного значення та 225 місцевого значення. Крім того, відповідно до історико – архітектурного опорного плану, на території обласного центру, рішенням міської ради від 10.03.2016 р., визначено межу історичного ареалу та 161 щойно виявлений об’єкт культурної спадщини. Наразі, цей перелік виявлених об’єктів запропоновані до внесення у реєстр пам’яток.

Органами прокуратури, в рамках чинного законодавства, вживаються всі можливі, як цивільно – правові, так і в рамках кримінального провадження заходи, щодо збереження історичних пам’яток та недопущення їх руйнування.

Так, до прикладу, питання законності проведеної приватизації комплексу «Корона» були предметом дослідження в судах всіх інстанцій. Проте, Вищим господарським судом прийнято рішення на користь відповідачів.

Разом з тим, питання ще не закрито і оцінка правомірності дій щодо реконструкції історичної пам’ятки перевіряється в рамках кримінального провадження. Наразі, через існуючу проблему завантаженості експертів,   триває проведення експертиз.

Інший, аналогічний приклад – справа так званого будинку Фунданича.

Згідно Закону України “Про охорону культурної спадщини”, об’єкт культурної спадщини, до вирішення питання про його реєстрацію, як пам’ятки, вноситься до Переліку об’єктів культурної спадщини і набуває правового статусу щойно виявленого об’єкта культурної спадщини.

Спірна будівля знаходиться в межах історичного ареалу міста Ужгорода і є складовою частиною   пам’ятки містобудування і архітектури місцевого значення “Замкова гора”.

Прокуратура Закарпатської області й надалі відстоюватиме в суді свою позицію, щодо незаконності задоволення Закарпатським окружним адміністративним судом позову забудовника.

Наразі прокуратурою області готується касаційна скарга на ухвалу Львівського апеляційного адміністративного суду, оскільки судом відмовлено прокуратурі у відкритті апеляційного провадження.

Крім того, дії забудовника при реконструкції даного об’єкту   перевіряються в рамках кримінального провадження, розпочатого за фактом умисного, незаконного знищення, руйнування або пошкодження об’єктів культурної спадщини чи їх частин (ч. 2 ст. 298 КК України). Наразі, у вказаному кримінальному провадженні призначені судово-будівельно-технічна та оціночно-будівельні експертизи. Орієнтовний початок їх проведення заплановано на жовтень 2018 р.

Також, за ч. 2 ст. 298 КК України триває досудове розслідування у кримінальному провадженні, розпочатому за фактом реставрації будівлі ресторану та готелю «Київ» (Червена ружа), що має статус пам’ятки архітектури місцевого значення, де на даний час здійснюються будівельні роботи.

Все частіше, через засоби масової інформації чи безпосередньо від громадськості, стає відомо про випадки руйнувань чи знищень пам’яток архітектури, що в першу чергу стаються через бездіяльність органів місцевої влади та уповноважених органів контролю.

Так, нещодавно, прокуратурою області у межах повноважень, скеровано інформацію щодо незаконності реконструкції даху багатоквартирного будинку по вулиці Довженка, 5 в місті Ужгороді до ДАБІ Ужгородської міської ради для вжиття заходів контролю у сфері архітектури та містобудування. Як наразі встановлено, дані порушення, зрештою вже зафіксовані уповноваженим органом контролю (ДАБІ), тільки після це неодноразових повідомлень у ЗМІ та скерування листа від прокуратури.

Відтак, фактичне самоусунення від належного захисту та контролю за збереженням історичних пам’яток, як міської влади, так і уповноважених органів державної влади та контролю у сфері містобудування та охорони культурної спадщини, а також бездіяльність нинішніх власників історичних пам’яток з їх збереження – є злочином проти теперішнього та нащадків.

Органи прокуратури й надалі принципово відстоюватимуть питання, щодо збереження історичних пам’яток на території краю та недопущення їх руйнування, адже їх збереження – це гостра вимога сучасності.

galagov.tv

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

РАТУША

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат