Міській владі, як і Громадській раді, є простір для самоочищення...

11.07.2014 12:05 РАТУША

...задля створення взаємної довіри й конструктивної співпраці.

Як ми вже повідомляли, 24 червня Громадська рада висловила недовіру в. о. міського голови та депутатському корпусу.

Члени Громадської ради, що діє при Ужгородській міськраді, зібралися за «круглим» столом в Ужгородському прес-клубі, аби пояснити, чому недовіряють депутатському корпусу, й навіть спробували відшукати шляхи відновлення довіри громадськості до міської влади.

За словами голови Громради Олександра Пересоляка, головною причиною висловлення недовіри міськраді стали «дерибанні» земельні рішення депутатів, голосування ними за критичні зауваження, які вносяться за півгодини до сесії. Тобто це була реакція на меркантильні домовленості в міській раді, що є неприпустимим, адже тимчасова міська влада зосереджена на вирішенні особистих інтересів, добуванні вигоди для купки депутатів.

Як зазначила член Громадської ради Анастасія Бачинська, активістами були озвучені конкретні недоопрацювання з боку міськради, зокрема такі, як неоприлюднення всіх рішень міськради, адже рішення міськради можуть виконуватися і є обов’язковими до виконання тільки після їх оприлюднення. На переконання активістки, наразі міська рада намагається ігнорувати зауваження і рекомендації Громадської ради. Натомість Громадська рада, зокрема через зростання комунальних тарифів, прагне повернути такий дієвий інструмент, як громадські слухання, і довести їх реальну ефективність та змусити владу зважати на результати громадських слухань.

Секретар Громадської ради Вікторія Слюсаренко вважає, що «Громадська рада є буфером між владою і громадськістю», оскільки є механізми впливу громади на «владні» рішення. Натомість на сьогодні влада намагається всіляко нівелювати рішення, прийняті громадою, а отже, і немає довіри до влади, яка не враховує думку суспільства.

Заступник в. о. ужгородського міського голови Ярослав Шафарь погодився з важливістю створення Громадської ради. За його словами, якщо є прагнення мати чесну владу, то варто самому йти до неї... Суть конфлікту з депутатським корпусом, вочевидь, у тому, що нинішня влада вбачає в активістах Громадської ради майбутніх конкурентів. Нинішній конфлікт, на думку чиновника, є швидше... побутовим, а не ідейним, однак він визнає, що на нього наклалися і «певні політичні аспекти». Зауваження до влади щодо роботи міськради потребують певного доопрацювання. Натомість висловлення недовіри Шафарь не вважає офіційною позицією, оскільки сама Громадська рада ще без регламенту, а деякі питання вирішують... криком.

Як образно висловився депутат міськради Олександр Доктор, як карти в колоді не тасуй, залишиться та сама колода, наразі ми поміняли «джокера», а суть депутатського корпусу залишилася незмінною. На переконання Доктора, висловлена недовіра насправді є серйозним сигналом до влади і від неї відмахуватися не варто, хоча й власне Громадська рада також повинна очиститися від тих, хто вносить деструктив у її діяльність, якщо вона справді прагне до створення атмосфери взаємної довіри й ефективної співпраці на благо Ужгорода.

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

РАТУША

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат