Стародавній Ужгород волає по допомогу

admin 04.04.2013 10:01 РАТУША

Однією з топ-новин минулого тижня була відставка балогівського «зодчого» в Ужгороді, а саме начальника управління архітектури і містобудування, головного архітектора обласного центру, Олександра Шеби.

Приводом для цього стала ліквідація зазначеної структури і створення замість неї управління містобудівельного комплексу та земельних ресурсів.

Постать Шеби добре відома містянам, адже Олександр Васильович обіймав цю ж посаду під час першого пришестя Погорелова у мерське крісло. Нічим особливим, що могло б прикрасити архітектуру Ужгорода, тоді Шеба не відзначився. Проте не забув він про свій достаток, відкривши з дружиною корчму прямо на території Закарпатського краєзнавчого музею. Воно і не дивно, адже директором зазначеного музею є його батько – Василь Шеба.

Нагадаємо читачам, що під час передвиборної кампанії нинішнього мера Віктора Погорєлова разом з командою, в яку входив і горе-архітектор Шеба, чи не основним «месиджем» було збереження історичного архітектурного надбання Ужгорода.

З чого почав Олександр Шеба після повторного призначення головним архітектором міста? З критики проектів і об’єктів, яким же і дав життя своїми дозвільними підписами за першої каденції…

Ще одною «фішкою» керівництва міста і Шеби-архітектора, було збереження зелених зон і очищення їх від торгових точок. Всі добре пам’ятають шквал безпідставної критики на адресу попередників, які затвердили чіткий вигляд і розмір малих архітектурних форм (МАФ).

Тож представники «нової влади» незаконно відбирали у підприємців дозволи, або ж «пропонували» сплатити «відкат» за продовження діяльності МАФів. Звісно, що більшість з них вирішили закритися, бо «відступні» чиновникам були космічні, і щоб їх окупити, кіоск мабуть мав би торгувати зброєю і наркотиками. Натомість на звільнене місце одразу ж прийшли «будки». Так, саме будки, бо на відміну від своїх попередників, нинішня влада особливо не переймається їх виглядом, розміром тощо, головне, що бізнесом займаються «свої».

Тож Ужгород отримав десятки нових торгових будок прямісінько в зелених зонах. Ще десятки дозволів на їх встановлення видано і чекають свого часу аби «прикрасити архітектурний ансамбль хаосу». Звісно проти цього рішуче виступила громада, яка зверталася і до журналістів, і до чиновників.

Натомість, у міському управлінні архітектури та містобудування очолюваному О.Шебою замість того, щоб захищати інтереси ужгородців, почали пояснювати: дозволи на встановлення тимчасових споруд у зелених зонах підприємці дійсно мають, проте вони не повинні були будувати фундамент – хіба що основу під малу архітектурну форму, щоб потім її було легко демонтувати без збитку для навколишнього середовища. Замість конкретних рішучих дій – балачки… Тим часом, стомлені «шебанутою архітектурою» ужгородці, взялися за кувалди і розтрощили кілька таких фундаментів.





Або ж згадати скандальне будівництво в зеленій зоні торгового ряду по вулиці Белінського прямо під вікнами п’ятиповерхівки. Мешканці блокували роботу будівельників, протестували, зверталися до мерії – все марно.

«Ну а як боротися? Ми вже все, що могли зробили – скаржилися. Прийшла відписка, що це дозволено… Мітинги, плакати також не допомогли», – розповідає пані Тетяна, мешканка будинку.

Звісно, що головному архітектору Олександру Шебі не вдалося уникнути пояснення журналістам з цього приводу: «Тимчасова будівля, вона встановлюється, а не будується. Слово встановлюється, ви розумієте, воно може бути в любий час за допомогою якоїсь техніки передвинуто там для ремонту якихось комунікацій, ще чогось. Ця споруда на мою думку особисту не зовсім відповідає такому визначенню. Хоча з іншого боку вона не має фундаменту повноцінного як будівля», – неоднозначно відповів архітектор.

Так, вже вкотре Шеба просто «полив водички» і нічого не зробив ані для громади, ані для нормального вигляду міста.

Натомість, мешканці будинку заручившись підтримкою нардепа, звернулись до Міністерства регіонального розвитку та житлово-комунального господарства України. Як наслідок, встановлено, що дозвіл на ведення будівництва відсутній. Враховуючи це, Мінрегіон рекомендував ОДА спільно з Ужгородським виконкомом вивчити питання та вжити заходів реагування, прийняти рішення з урахуванням законних інтересів мешканців прилеглих будинків.

Ще одна тема, яку використовував Олександр Шеба для постійного піару – рекламні щити і вивіски.

Так само як і торгові будки замість того, щоб зникати як обіцялося – виростають тут і там наче гриби після дощу. При чому, не якогось одного взірця, а хто які бажає. А тим часом, Олександр Шеба продовжував «годувати локшиною» громаду і журналістів документами, які регулюють процес встановлення вивісок.

Влаштували навіть «каральні рейди» проти власників недолугих банерів і вивісок. Не забули і відрапортувати: «Силами муніципальної поліції та служби охорони історичної спадщини Ужгородської міської ради в історичному центрі міста було складено близько двох десятків протоколів. Вони будуть винесені на розгляд адміністративної комісії, яка має визначити розмір штрафних санкцій (від 170 до 17 тисяч гривень)», – свого часу розказував головний архітектор міста Олександр Шеба в коментарі газеті «Ужгород,щодо вивісок і банерів.

З десяток протоколів складено і це при сотнях «вивіскових порушників» лише в історичному центрі міста, тобто це краплина у морі. Багато запитань і до такої диференціації штрафів.



Вже вкотре «чіткі правила» прийняли виключно «напустить пыли в глаза» громаді та щоб «підзаробити» на підприємцях, а не для боротьби за впорядкований вигляд Ужгорода, передовсім історичного центру.

Як розповіли журналістам кілька підприємців з центру міста, «рекламні канікули» їм обходяться у середньому по 800 гривень за вивіску, але ніхто гарантій не дає, що до тебе не прийдуть завтра з архітектури чи з муніципальної поліції. А при нещодавній відставці Шеби й поготів…

В контексті збереження архітектурної спадщини обласного центру варто згадати і про будівлю лінгвістичної гімназії ім. Т.Г. Шевченка (колишня ЗОШ № 1). Її директор, який також є депутатом міськради від балогівського «Єдиного Центру» Михайло Мегеш любить казати, що за мету своєї діяльності, як «народного обранця», ставить збереження архітектури Ужгорода. Але фотографії з сесій ілюструють чим насправді займаються представники «Єдиного Центру».







І поки депутати замість роботи заповнюють сканворди, пам’ятку архітектури врятував сам Тарас Шевченко. Так, до дня народження поета і до 100-річчя від дня зведення гімназії (її спроектував угорський архітектор Карой Кох) будівлю почали реставрувати.

За останні роки архітектура Ужгорода стрімко втрачає будь яку межу стилю, смаку – недолугі вивіски і рекламні щити, пластикові вікна і зникаюча ліпнина з фасадів центральної частини міста.



Пл. Петефі. Зникаюча ліпнина. Архітектурно-історичне обличчя Ужгорода: тільки косметикою ситуацію не змінити...

Вул. Собранецька, фасад потроху осипається

Будівлі на легендарній вул. Корзо загрожують «цеглопадом»

А поки такі горе-архітектори, хоча і прикриваються намірами про збереження архітектури, а реально переймаються лише власним інтересами, радимо підприємцям реставрувати історичні об'єкти, в яких розміщені їх крамниці й установи. Це відновить в Ужгороді вигляд європейського престижного міста, а ви тим самим внесете неоціненний вклад. Повірте – порушення правил благоустрою з подальшим «відкупом» вигідне не вам, а липкоруким чиновникам з архітектури, муніципальної поліції і їм подібних поборників.

І не в останню чергу, за такий плачевний стан справ в обласному центрі ужгородці мають плюнути в обличчя політикану-фальсифікатору Віктору Балозі і висловити «подяку» городянам, які оцінили свій голос у кілька пачок з гречкою або ж 150 гривень. Адже завдячуючи саме масовому підкупу і фальсифікаціям, Віктор Балога всадовив у депутатські крісла Ужгородської міської ради своїх людей з «Єдиного Центру», у тому числі й дружину вже екс-головного архітектора О.Шеби Маргариту Мощак. До речі, на тій самій сесії міськради, що наділила Олександра Васильовича статусом безробітного, пані Мощак також було виключено зі складу Ужгородського виконкому. Така собі сімейна драма.

Відтепер Олександр Шеба не головний архітектор, а може претендувати на посаду начальника управління містобудівельного комплексу та земельних ресурсів після того, як буде оголошено конкурс.

«Я до Шеби не маю зауважень. Він має можливість брати участь у конкурсі на посаду начальника управління», - уточнив мер Ужгорода В.Погорелов.

А ми додамо: «Пане Шебо, якщо ви наділені бодай крихтою любові до рідного міста, не подавайте жодні документи на посаду головного архітектора обласного центру. Дайте відійти Ужгороду від ваших художеств…».

Матеріали Інтернет-видання UA-Reporter викликали чималий ажіотаж серед закарпатців. І це звісно прийшло не до вподоби балогівському клану, що виливається брудом і погрозами судом на сторінках кишенькових видань, підконтрольних йому і дружині екс-архітектора. І саме їм хочемо одразу відповісти: «Не тим займаєтеся, шановні!. Використовуючи свої посади, ви набиваєте власні кишені грошима, ігноруючи свої обов’язки, забувши передвиборчі обіцянки перед ужгородцями. Останні ж бачать і з сумом констатують, що рідне місто з кожним днем занепадає І з цим треба щось робити».



МАФи, намети час від часу "прикрашають" історичні пам'ятки

Якась дивна «мода» власників будинків фарбувати споруди «наполовину»
фото INT.
Інтернет-видання
UA-Reporter.com
Від ClipNews.Info додамо: Як щойно повідомив наш кореспондент, щойно, під час засідання виконавчого комітету, міський голова Віктор Погорєлов, пропонуючи на розгляд чергове робоче рішення, за яким доповідає головний архітектор міста Олександр Шеба, зазначив:

«До уваги ЗМІ: Шебу ніхто не звільняв. Це домисли моїх і його недоброзичливців. Було вирішено реорганізувати, земельний відділ та управління, все буде в рамках чинного законодавства. Шеба працює так, як раніше. Ні, краще, ніж раніше».

Це при тому, що вже остаточно прийнято рішення, за яким Управління архітектури та містобудування Ужгородської міськради, а заразом і земельний відділ, будуть ліквідовані впродовж наступних двох місяців. Наступні два місяці в будь-якому разі крісло головного архітектора все ще обіймає Олександр Шеба. А далі, як вже казав Погорєлов, буде конкурс на заміщення цієї посади.

http://clipnews.info/newstopic.htm?id=57627

admin

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

РАТУША

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат