Угорський газоблок, який дурно пахне: Орбан та росіяни хочуть збагатитись на відбудові України

29.11.2023 12:38 ПОЛІТИКА

Російський олігарх Андрій Молчанов разом з прем’єр-міністром Угорщини Віктором Орбаном, який відомий брехливими заявами та зневажливим ставленням до України, віднедавна є власниками заводу з виробництва газоблоку «Viablokk». Його потужності розташовані недалеко від нашого кордону, тож саме на нашому ринку вони розраховують нагріти руки.

Російський газоблок з неприємним шлейфом

Газоблок є найбільш затребуваним у будівництві матеріалом. Він оптимальний за співвідношенням ціни та якості, достатньо енергоефективний. Також газоблок не є складним у виготовленні: в Україні є достатньо заводів з його виробництва.

В будівельних магазинах та на ринках будматеріалів, особливо на Заході України, вже продаються палети помаранчевого кольору з газоблоком угорського виробництва «Viablokk». Вони з’явились нещодавно, лише в червні 2023 року. Здавалось би, європейський виробник якісного продукту заходить на наш ринок – і це хороша новина. Але насправді все далеко не так: товар – не якісніший за вітчизняний, а сам виробник – далеко не європейський. Співвласниками компанії «Viablokk» є син Віктора Орбана та російський олігарх Андрій Молчанов.

Олігарх Молчанов, до речі, добре знайомий з українським ринком, і має тут хороші зв’язки. До початку війни лідерство в Україні утримувала його компанія «Аерок». Прибуток з двох заводів «Аероку» в Обухові та Березані (Київська область) відправлявся на рахунок «материнської» компанії в рф. Торік про це стало відомо українським правоохоронцям, після чого «Аерок» потрапив під санкції, заводи були заарештовані і згодом націоналізовані.

Тому коли влітку 2023 року на українському ринку зовсім несподівано з’явився новий товар, який зовні дуже нагадує продукцію «Аероку», газоблок «Viablokk», - одразу стало зрозуміло, хто за цим стоїть. Тим паче, запуском заводу «Viablokk» безпосередньо опікувався білорус Дмітрій Рудченко, колишній керівник «Аероку», який разом з командою нещодавно перебрався до Угорщини.

В свою чергу, Віктор Орбан особисто зацікавлений цим заводом – його сім’я отримує частину прибутку від проданого в Україні газоблоку. Саме тому на урочистому відкритті заводу у травні 2023 року були присутні тамтешні урядовці, зокрема наближений до Орбана міністр будівництва та транспорту Янош Лазар.

Чи потрапить під санкції угорсько-російський «Viablokk»?

Враховуючи участь Дмітрія Рудченка у відкритті угорського заводу «Viablokk», можна не сумніватися, що частина прибутку від «угорського» заводу також буде йти в «материнську» компанію Молчанова в рф. Саме олігарх укладав домовленості з Орбаном, а не «бригадир» Рудченко – це не його рівень. Крім того, офіційним імпортером газоблоку «Viablokk» в Україні є компанія «Аероблок», співзвучна за назвою до «Аероку» олігарха Молчанова.

Відомі і плани нових-старих «європейських», а по факту російсько-угорських виробників газоблоку: вони прагнуть повернути панівні позиції на українському ринку, за рахунок бази клієнтів «Аероку», або ж навіть збільшити їх за рахунок участі у відбудові. Так, це дуже цинічно. Але іншого від росіян ми й не очікували.

Українські правоохоронці та органи національної безпеки точно не оминуть увагою цю історію. А поки що нам з вами треба щонайменше задуматись, чи слід купувати такий газоблок. Він не європейський, він дорожчий (коштує 4 тис. грн за куб. м, тоді як ринкова ціна – до 3,5 тис грн), і має неприємний російський шлейф. Тож відповідь є очевидною.

galinfo.com.ua

ТЕГИ : Орбан, Молчанов, газоблоки

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

ПОЛІТИКА

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат