Суд чи судилище

23.01.2022 23:02 ПОЛІТИКА

Колишній президент України Петро Порошенко, як і обіцяв, 17 січня повернувся до України. На той день його чекали в Печерському суді, щоб обрати запобіжний захід. Порошенка обвинувачують у державній зраді, бо купував вугілля у бандитів з ЛНР-ДНР.

За статтею «державна зрада» Порошенка мали взяти під варту. Але щось пішло не так. До аеропорту зустрічати Порошенка прийшло 15 тисяч людей. Ці ж люди стояли і під судом. Стояли довго, але суд перенесли на 19 січня.

Зрештою, вже 19 січня суддя обрав запобіжний захід — «під особисті зобов’язання». Тобто, Порошенко просто мав здати закордонні паспорти, щоб нікуди не втекти на період слідства, і має ходити на допити при першому ж виклику. Дуже лояльно. Навіть Порошенко такого не чекав.

Того ж дня у Києві був Держсекретар США Ентоні Блінкен. Саме американці могли натиснути на Зеленського, який ще тримає суддів на короткому повідку. Або ж сам суддя вирішив не ризикувати, бо прекрасно розуміє, що ситуація в державі може докорінно помінятися.

Тобто, ніхто навіть не каже, що просто суддя незалежний і виносить справедливі рішення.

Перед судом у це не вірив і сам Порошенко, який сказав: «Ми йдемо в неправедний і несправедливий Печерський суд». І тут до Порошенка відразу ж є запитання:

— Чому за 5 років його правління не було проведено судову реформу, щоб суди у нас були дійсно справедливими?

— Чому саме при Порошенку у Верховний Суд обирали родичів Ківалова, суддів-олігархів та відвертих злодіїв?

— Хіба не від імені Порошенка Кононенко і Грановський здійснювали всі 5 років ручний контроль судовою системою?

— Хіба не Порошенко запустив замість перебудови всієї судової системи (що пропонувала громадськість) примітивне «кваліфікаційне оцінювання», за результатами якого було звільнено всього 15 суддів із 3000?

Якби сам Порошенко не провалив судову реформу, то міг би розраховувати на справедливий суд. А так…

І не потрібно говорити, що Порошенко «не встиг». Кваліфікаційне оцінювання суддів почалося ще в 2015 році. За його результатами звільнено 0,6 % суддів, що його проходили. Так що все він встиг, просто не захотів.

До речі, якщо Зеленський гальмуватиме судову реформу, то також може розраховувати не на суд, а на судилище над ним, після того, як українці його просто пошлють під три чорти. А до цього йде.

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

ПОЛІТИКА

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат