Угорське питання: Силовики та влада почали атаку

05.12.2020 18:20 ПОЛІТИКА

Як ми повідомляли, не так давно закарпатські прикордонники не пустили на Закарпаття уповноваженого уряду Угорщини Іштвана Грежу. Мовляв, деякі чиновники Угорщини на своїх сторінках у соцмережах відкрито закликали підтримати на виборах угорців, тому наше примітивне МЗС замість того, щоб вирішувати питання дипломатично, просто вирішило заборонити угорським чиновникам відвідувати Україну. Серед них, дивним чином, опинився і Грежа.

Щоб було зрозуміло, то це той самий Іштван Грежа, який вже багато років вибиває з бюджету Угорщини гроші на допомогу Закарпаттю. Коли на Закарпатті зник інсулін і сотні хворих на діабет закарпатців опинилися на порозі смерті, то саме з ініціативи Грежі наша область отримала інсулін. Те саме було і з вакцинами від кору та іншими вакцинами. Те саме було з рідким хлором, коли наші водоканали могли зупинити водопостачання.

Ну і, нарешті, це той самий Грежа, який вибив гроші з угорського бюджету, щоб побудувати у Берегові пам’ятник Тарасу Шевченку.

Як виявилося, київським чиновникам від МЗС така благодійність не подобається. Грежі заборонили в’їзд в Україну на три роки.

Але це був лише початок широкомасштабного наступу на угорців.

Цього тижня СБУ почала обшуки у голови КМКС, новообраного депутата Закарпатської обласної ради, Василя Брензовича. Обшуки пов’язані з нібито фінансовими порушеннями при використанні коштів фонду Егана Еде.

Обшуки проводилися не лише у Брензовича, але й в інших лідерів закарпатських угорців, а також у фонді підтримки Закарпатського угорського інституту імені Ференца Ракоці.

Насправді, благодійний фонд Егана Еде направлений на допомогу малому бізнесу на Закарпатті. Кошти фонду йдуть на підтримку зеленого туризму, малих фермерських господарств тощо. Кримінальну справу по цьому фонду силовики порушили ще два роки тому, але тоді ця справа зійшла на гальмах. І ось її підняли знову.

Що стосується Закарпатського угорського інституту, то сюди прийшло аж 15 правоохоронців, серед яких були озброєні спецпризначенці та слідчі у цивільному. Слідчі СБУ запитали, де в будівлі інституту знаходиться благодійний фонд «За закарпатський угорський інститут».

Згодом прибули юристи інституту, які попросили пред’явити підстави візиту. Слідчі показали ухвалу… Запорізького суду від 23 листопада про дозвіл на обшук. Чому саме суд у Запоріжжі видає такі ухвали, слідчі не пояснили. Згодом силовики почали обшуки у приміщеннях фонду, перевіряли документи, комп’ютери та інші електронні носії. Потім слідчі вилучили частину документів та жорсткі диски комп’ютерів, на яких зберігалися дані.

І все-таки, чому всі ці обшуки відбувалися за рішенням Запорізького суду? У нас вся закарпатська влада наразі не місцева. Як і силовики. Навіть прокурора привезли з Харкова. Місцеві прекрасно знають, що вся ця акція з угорцями є замовною і має політичний підтекст. І ніхто з місцевих не має наміру сваритися з угорцями, бо це корінна нація Закарпаття і ми живемо разом століттями.

Деякі політики вважають, що поновлення справ проти фонду Егана Еде, обшуки в угорських організаціях і в приватному помешканні Василя Брензовича є нічим іншим, як тиск на лідера КМКС, щоб схилити угорську фракцію в обласній раді на об’єднання з провладною коаліцією.

З цього приводу висловили свій протест усі політичні сили, які пройшли до облради. Не зробила цього лише провладна партія «Слуга народу».

Найобережнішою були заяви «Рідного Закарпаття», які є союзниками провладної партії «Слуга народу»: «Одним із головних пріоритетів партії «Рідне Закарпаття», зазначених у нашій програмі, є розвиток міжнародної співпраці, розвиток нашого регіону. Саме тому «Рідне Закарпаття» різко засуджує дії правоохоронців, якщо вони дійсно мають політичне забарвлення!

Якщо ж у слідства є інші факти — вони повинні їх надати громадськості та довести справу до справедливого завершення. При цьому дії правоохоронців точно повинні відбуватися за межами площини політичної кон’юктури», — йдеться у заяві партії «Рідне Закарпаття».

Обережною була і заява чинного голови Закарпатської облради і новообраного депутата від «Європейської Солідарності» Михайла Рівіса, який зазначив, що питання безпеки та територіальної цілісності держави це не забавки, в які можна гратися, однак — «це не та тема, якою можна зловживати або використовувати для тиску».

Голова облради переконаний, що якщо у справі дійсно є склад злочину, то слідчі дії можна і треба було провести негайно після реєстрації кримінального провадження, або потерпіти вже тиждень і не робити це так, щоб виглядало як банальний тиск після небажання угорцями продовжувати перемовини про підтримку провладного кандидата на посаду голови облради.

Звернувся до правоохоронців і голова обласного осередку партії «Батьківщина» Олександр Кеменяш.

Кеменяш на своїй сторінці у Facebook зазначає, що в жодному разі не збирається втручатися в роботу органів безпеки, але вважає обшуки силовиків у Товариства угорців Закарпаття політично вмотивованими.

«Наскільки мені відомо, кілька днів тому депутати від КМКС ухвалили певне політичне рішення, яке, очевидно, не зовсім співпадає з очікуваннями теперішньої влади. ...Подібні дії спецслужби в наші дні дають підстави для підозр, занепокоєння та викликають багато питань», — зазначає депутат облради Олександр Кеменяш.

Доволі різким був коментар депутата Верховної Ради Віктора Балоги. Його коментар можна вважати позицією і Команди Андрія Балоги, яка також буде представлена у новій облраді.

Віктор Балога вважає провокацію спецслужб проти угорської меншини Закарпаття злочином проти інтересів держави та загрозою злагоді та спокою в нашій області.

«Десятки раз говорив, що на Закарпатті немає сепаратизму, а угорська національна меншина — невіддільна частина нашого суспільства. Владі нарешті потрібно перестати лякати країну міфічним угорським сепаратизмом та штучно розхитувати ситуацію в області», — зазначає нардеп.

Віктор Балога вважає неприйнятним те, що анонсоване перегортання сторінок у стосунках з Угорщиною закінчилося силовим тиском на угорців Закарпаття. «Такі дії влади однозначно матимуть негативні наслідки для відносин двох країн та можуть зіпсувати наші стосунки з Європейським Союзом», — підсумував Віктор Балога.

Лідери партій «За майбутнє» та ОПЗЖ, які також будуть представлені в новообраній облраді, вважають дії силовиків тиском на угорців Закарпаття з метою привернення її до провладної коаліції в облраді.

«Обшуки в лідера КМКС Василя Брензовича є політичним тиском на політсилу КМКС щодо формування коаліції в Закарпатській обласній раді. Вчора відбулася зустріч 3 нардепів, губернатора щодо створення коаліції, але на цю зустріч не прийшли представники КМКС і де-факто відмовилися від створення коаліції з провладною силою, а сьогодні відбулися обшуки. Це спроба тиску для вирішення політичних подій на Закарпатті», — зазначив у коментарі «21 каналу» лідер обласного осередку партії «За майбутнє» Олександр Ледида.

«Сьогоднішні обшуки на Закарпатті у лідера партії угорців КМКС Василя Брензовича і в партійних офісах пов’язую виключно з намаганням влади таким чином «загнати» фракцію депутатів КМКС у провладну коаліцію в Закарпатській облраді, яку «Слугам народу» не вдається сформувати майже на протязі місяця», — написав на своїй сторінці у Facebook лідер обласного осередку ОПЗЖ на Закарпатті Іван Чубирко.

Тривалий час відмовчувався голова Закарпатської ОДА Олексій Петров.

Однак згодом на Закарпатті сталися ще дві події навколо угорського питання і ситуація стала загрозливою.

Зокрема, у соцмережах з’явилося відео, на якому новообрані депутати Сюртівської ОТГ співають гімн Угорщини. Це відео подавалося під єдиним соусом — співають гімн Угорщини замість гімну України. Пішла хвиля обурення по всій Україні. Знову ж таки підключилося СБУ, яке обіцяло розібратися у цій ситуації.

Ну і ще одна провокація. Також у соцмережах було опубліковано відео, на якому боєць «Правого сектору» погрожує угорцям Закарпаття та їхнім дітям. І тут вже пішла інша хвиля обурення.

Навіть Посольство Угорщини в Україні поширило інформацію, що насправді у Сюртівській ОТГ співали молитву за збереження угорців. Але перед цим усі депутати, серед яких понад 90 % угорці, прийняли присягу українською мовою і співали гімн України. А відео, коли вони співали гімн-молитву, було навмисно вирване з контексту з метою компрометації нового голови ОТГ.

Що стосується відео з ультранаціоналістом, який погрожує угорцям, то на нього прореагував Міністр МВС України Арсен Аваков, який повідомив, що у поліції достатньо засобів, щоб не допустити розправи.

Зі свого боку колишній голова ОДА Геннадій Москаль повідомив, що відео з бійцем «Правого сектору» є постановочним і, скоріше за все, воно змонтоване самими співробітниками СБУ, щоб компенсувати недолугі обшуки в угорських організаціях.

А потім пішла важка артилерія. Глава дипломатичного відомства Угорщини Петер Сійярто став на захист угорської нацменшини на Закарпатті і повідомив, що Угорщина звернеться у євроатлантичні структури, щоб ці не допустили тиску на національну меншину. Сійярто також закликав ОБСЄ направити спеціальну моніторингову місію на Закарпаття, де силові структури почали терор проти угорців.

Було зрозуміло, що голова ОДА Олексій Петров повинен щось сказати.

Для початку він зняв із себе відповідальність за обшуки в офісах угорських організацій Закарпаття.

«Коли мені приписують ініціативу в тих слідчих діях та обшуках, які проводилися щодо угорських фондів на Закарпатті — це, певною мірою, образливо. Як із точки зору мого ставлення до усіх представників національних громад краю, так і моєї біографії — я колишній контррозвідник і точно знаю, що необґрунтована примітивна груба сила — це не аргумент, особливо у політиці», — написав Петров.

А згодом його прес-служба поширила ширшу заяву. У ній Петров перекинув відповідальність на… третю силу.

Петров нагадав, що такі випадки були вже раніше в області.

«У 2018 р. ми вже бачили такий сюжет. Тоді обговорювалося питання щодо можливості об’єднання угорської політичної партії КМКС із провладною партією в обласній раді. Напередодні прийняття відповідного політичного рішення про консолідацію, невідомі особи розміщували білборди, на яких основних функціонерів зазначеної проугорської партії звинувачували у фашизмі й сепаратизмі. За цим фактом порушили кримінальне провадження, яке зараз розглядають у суді. Та особа, що була причетна і яку звинувачують у підготовці цих спекуляцій та провокацій, насправді працює на одну з фірм, зареєстрованих у м. Мукачево», — заявив Петров.

Петров також нагадав і історію з підривом офісу КМКС, за яким, як виявилося, стояла Росія, представники якої замовили вибух у польських радикалів.

Зараз, на думку Олексія Петрова, історія повторюється.

«Ми стоїмо напередодні можливого об’єднання в єдину консолідовану дієву коаліцію у Закарпатській обласній раді. Під час проведення перемовин із проугорською політичною партією відбуваються події, які інакше, ніж спекуляції та провокації, я назвати не можу», — заявив Петров.

Він назвав три події, які вважає навмисною провокацією: поширення відео з виконанням гімну Угорщини депутатами Сюртівської ОТГ, поширення відео нібито з представником «Правого сектору», який погрожує угорцям і поширення інформації про те, що угорську партію КМКС влада має намір ліквідувати.

Щодо виконання гімну, то Олексій Петров має інформацію, що воно навмисно вирване з контексту.

«Мені відомо, що 95 % Сюртівської громади складають етнічні угорці. Ми з’ясували, що перша установча сесія цієї громади відбулася українською мовою, також державною мовою депутати присягнули на вірність Україні та українському народу і на завершення виконали Гімн України. І лише після закриття сесії, що є поширеним серед етнічних угорців, виконали гімн Угорщини, який вони вважають молитвою.

Ситуація така: вирване з контексту відео, що поширюється в Інтернеті, не показує, що до завершення сесії депутатський корпус Сюртівської територіальної громади виконав гімн України», — заявив Петров.

«Питання пов’язане з угорською нацменшиною сьогодні використовують зокрема й окремі політичні функціонери, які не мають угорського походження. Вони навмисно та цілеспрямовано проводять спекулятивну політику з метою роз’єднання угорської політичної партії з провладною політичною партією, задля того, щоб на Закарпатті постійно тримати в напрузі відносини з національними меншинами.

Я впевнений, що нічого з цього не вийде. Як і два роки тому, ми доведемо, що до всіх спекуляцій та провокацій причетна третя сторона», — підсумував Петров.

А тим часом силовики оголошують підозру лідеру угорців і демонструють знайдені в угорських офісах старі карти, на яких зображена Велика Угорщина. Якщо силовикам цього досить, щоб зобразити закарпатських угорців ворогами України, то все це дуже сумно. Замість того, щоб зміцнювати дружбу з сусідніми державами, ми шукаємо ворогів. І зрештою, Україна опиниться у повній ізоляції.

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

ПОЛІТИКА

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат