Виконавча влада на Закарпатті буде не закарпатською

18.05.2020 10:53 ПОЛІТИКА

Центральна влада навідріз відмовляється призначати закарпатців на керівні посади в Закарпатті. Зараз головою ОДА призначено не місцевого Олексія Петрова. Все, що пов’язує його із Закарпаттям, то тут у СБУ працював хтось із його родичів. І все.

Нещодавно Петров сам зізнався, що і його заступники не будуть місцевими. Тобто, Закарпаттям керуватимуть заїжджі. При цьому Петров сказав, що не знає, чи це добре, чи погано. Таким чином, він розуміє, що область має свою певну специфіку і, в першу чергу, це пов’язано не так із прикордонням, як із етнічною різноманітністю, історичними традиціями та ментальністю.

Журналістам голова ОДА сказав, що коли його призначали керувати Закарпаттям, то натякали на «відсутність або вакуум центральної влади на Закарпатті». Мовляв, центральну владу тут навіть ігнорують, бо відправляють до Києва неправдиві звіти, які «не   повною мірою характеризують ситуацію» щодо контрабанди чи вирубок лісу.

Олексій Петров також не має наміру контактувати зі закарпатськими групами впливу. Навіть натякнув, що це наказ президента не йти на контакт із представниками місцевих політичних чи бізнесових еліт, які мають кримінальний багаж або, як сказав Петров, є «токсичними».

Але радує, що Петров зрозумів мультикультурну специфіку Закарпаття і хоче її розвивати. Він сказав журналістам, що вже відвідав Берегівський та Виноградівський райони, де спілкувався з представниками національних меншин і вони переконували, що хочуть жити в Україні і сепаратизму ніякого у нас немає. Петров так і сказав: «Багато інформації роздмухується. Насправді критичних моментів тут нема».

І на завершення. Петров сказав, що слабкою стороною у нього є те, що він не має нормального порозуміння з місцевими. Петров звернув увагу на іншу ментальність та психотип. Можливо, саме через це у нього і заступники будуть не закарпатці.

Про одного з них уже відомо. З’явилася декларація кандидата на заступника голови Закарпатської ОДА Віталія Цвігуна. Той працював уже на серйозних посадах в Укрзалізниці і навіть Укроборонпромі. Був серед тих, хто запускав систему торгів Прозорро. Тобто, це дуже потужний функціональний чиновник.

Але на Закарпатті і голові ОДА, і його заступникам буде дуже важко освоїтися без підтримки та консультацій місцевих еліт. Кого Петров з командою підпустить до себе, поки не відомо. Але точно ясно, що це не будуть люди Балоги чи Москаля. Попри прогнози, триматиметься Петров якнайдалі й від Опозиційного блоку Медведчука—Чубірки. Не прийнятними будуть і екс-«регіонали». Відкритим залишається питання щодо групи Лунченка—Петьовки—Горвата—Поляка.

Одним словом, чужорідна команда Петрова та його заступників на Закарпатті не має на кого обпертися, бо місцеві «Слуги народу» доволі інертні та неавторитетні. Петров може залишитися навіть без підтримки обласної ради. До речі, це унікальний шанс для депутатів облради показати зуби і довести, що із законодавчою гілкою влади на Закарпатті варто нарешті рахуватися.

Василь Поляк, Prozak.info

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

ПОЛІТИКА

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат