Залізна стіна

03.05.2020 19:43 ПОЛІТИКА

Сотні тисяч українців повернулися із заробітків додому. Особливо ті, хто працював на підприємствах за кордоном, які змушені були закритися через карантин. Серед цих заробітчан і закарпатці.

Зараз Європа оговтується і вже починає скасовувати карантинні обмеження, бо економіка відчутно занепала. Але останнім часом європейська економіка тримається і на українських заробітчанах. Навіть офіційна статистика каже про понад мільйон українських заробітчан за кордоном, а неофіційна статистика, яка є правдивішою в цьому випадку, стверджує, що наших заробітчан за кордоном близько 5 мільйонів.

Європа кличе наших заробітчан знову до себе, бо без нас там зовсім погано, але тут ожив український уряд. Наша влада розуміє, що демографічна криза стосується і України і нам також не вистачає спеціалістів. Тому й надійшла команда — не пускати.

Першими про це заявила Фінляндія. Потреба цієї країни у наших заробітчанах на сезонних весняних роботах — 200 тисяч чоловік. Усе, що вдалося фінам, то привезти чартером 200 чоловік. Після цього наш уряд категорично заборонив відпускати заробітчан.

Із подібною проблемою зіштовхнулися і Польща, Німеччина, Австрія і навіть Великобританія. Потрібні наші робітники Словаччині, Угорщині та Чехії.

І наші заробітчани вже давно хочуть повернутися до роботи за кордоном. Але українська влада категорична — випускати лише тих, хто має родичів. Ну і зрозуміло, що є шанс виїхати тим, хто зумів собі зробити «другий паспорт», проти якого так воювала українська влада.

Заробітчани мають одне питання до уряду України: чи є можливість у нас заробити хоч приблизно стільки, скільки за роботу платять «там». Звичайно, що ні. Тут не отримаєш і десятої частини. Більше того, ніхто навіть не обіцяє, що буде краще.

То як зупинити ту армію людей, які мають намір таки виїхати за кордон на роботу. Наказами уряду? Це може дуже сумно закінчитися для нинішньої влади. Бо саме заробітчани привели до влади «слуг», а втрачати електорат «слугам» не хочеться.

Скоріше за все, влада таки піде на поступки заробітчанам і відкриє кордони. Минулого року лише офіційно заробітчани перерахували в Україну 16 мільярдів доларів. А це більше, ніж 10 % від ВВП. То краще хоч щось, ніж бунти.

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

ПОЛІТИКА

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат