О. Сапронов: На Закарпатті демографічна криза і ми знаємо, як вирішити цю проблему

24.11.2018 13:29 ПОЛІТИКА

Підтримка сім’ї є дієвим засобом вирішення демографічної кризи в Україні. Адже чисельність населення країни катастрофічно скорочується. За роки незалежності населення України вже зменшилося практично на 10 млн. чоловік, і сумна тенденція не спадає.

В нашій країні народжуваність значно нижча від смертності. Тільки за 2017 рік через природне зменшення населення країна недорахувалася 200 тис. своїх громадян.

Взагалі народжуваність в Україні протягом останніх 6 років безперервно зменшується. За період із 2012 по 2017 рік вона вже впала на 40 % — із 521 до 364 тис. новонароджених відповідно. Сумарний коефіцієнт народжуваності скоротився в 2017 році до 1,374 дитини на 1 жінку репродуктивного віку. За такої інтенсивності народжуваності не відбувається навіть простого відтворення населення в Україні.

Одна з причин зниження народжуваності — відсутність надання підтримки молодим сім’ям із боку держави. Спроби зупинити цей негативний тренд виявилися безуспішними. Програми державної підтримки були формальними або недостатньо дієвими.

Саме тема розвитку сім’ї була однією з головних тем, які обговорювалися на недавньому з’їзді партії «Основа». Ролі сім’ї в створенні процвітаючої України був присвячений стартовий розділ політичної платформи «Наша основа», схваленої з’їздом. Як ми розповідали, на з’їзді був і керівник Закарпатського обласного осередку партії «Основа» Олексій Сапронов, якого ми попросили прокоментувати власне важливість відновлення міцної української родини з метою відновлення позитивної демографічної динаміки в Україні.

— Олексію Миколайовичу, чому для партії «Основа» настільки важливим є питання підтримки сімей?
— На зорі незалежності нашої держави нас було 52 мільйона. Зараз на 10 мільйонів менше. Не хочу вас засмучувати цифрами з прогнозів, але скажу, що з такою динамікою ми вже станемо далеко не однією з найбільш населених країн Європи. Звичайно, що все залежить від економічного стану країни.

— Тобто, ви бачите пряму залежність народжуваності від економічного стану?
— Навіть не лише народжуваності, а взагалі створення сімей. Адже цілком природно, що молоді люди вирішують створити сім’ю лише після того, як стануть міцно на ноги і буде за що утримувати родину, виховувати дітей.

— Були часи, коли молоді сім’ї отримували безкоштовне житло, згодом це вже були кредити під житло, зараз усе якось стихло…
— Молоді сім’ї повинні відчувати себе впевнено і захищено. Величезну впевненість і оптимізм на довгі роки молодим людям додає саме наявність у них власного житла. Тому однією з програмних тез партії «Основа»   є: кожна сім’я повинна мати можливість отримати іпотечний кредит на придбання або будівництво власного житла під 3—4 % строком до 30 років. На жаль, нинішня влада нічого молодим сім’ям не пропонує.

Держпрограма молодіжного житлового кредитування не працює, іпотечні кредити тільки називаються такими, а насправді вони недоступні населенню. Кредити на тривалий термін не на­даються, фактичні процентні ставки — непідйомні, вони становлять

15—30 % річних. В останні 2 роки основний тягар стосовно підтримки житлових програм був перекладений з центральної влади на плечі місцевих бюджетів, однак фінансових ресурсів на місцях для реалізації цих програм вкрай недостатньо. І навіть якщо в бюджеті-2019 знайдуть хоча би часткове відображення пропозиції Комітету ВР з питань сім’ї в частині поновлення в 2019 році функціонування програми молодіжного житлового кредитування і виділення на її реалізацію 1 млрд. грн., то навіть такої суми буде дуже мало. Насправді, я не вірю, що і ця сума буде прийнята.

— Чому ж?
— Скоріше за все, ця сума буде істотно урізана. Якщо прослідкувати за тенденцією, то   пропозицій щодо додаткових витрат держбюджету-2019 вже надійшло, як каже прем’єр-міністр, на 2,2 трлн. грн. Це означає, що необхідне збільшення видаткової частини бюджету України на 2019 рік майже втричі. Це нереально. Але влада буде таки шукати хоч часткове покриття тих витрат, тому будуть урізати соціальні статті. На жаль.

— І все-таки, в Закарпатті демографічна ситуація таки краща, ніж в цілому по Україні. У нас міцніші родинні традиції…
— Молодь і на Закарпатті кинута напризволяще, більшість молодих людей десятиліттями туляться під дахом у найближчих родичів. Це одна з важливих причин того, що багато молодих пар зараз не поспішають офіційно реєструвати шлюб, а якщо це й роблять, то нерідко розлучаються. Не випадково в наші дні період найвищої народжуваності молодих мам змістився і тепер припадає на вік від 25 до 29 років, хоча до 2012 року він припадав на вік 20—24 роки.

А щодо демографічної ситуації, то так, на Закарпатті рівень народжуваності десь відповідає рівню смертності, хоча й тут уже є негативна тенденція. Якщо чесно, то демографію нам дають ромські родини і часто асоціальні елементи. Це був спалах такого собі заробітку на «дитячих» коштах, які гарантувала держава. А коли гроші закінчувалися, то часто дітей віддавали в дитячі будинки. Повторюю, для покращення демографічної ситуації потрібні не одноразові подачки від держави на кожного новонародженого, а потрібна серйозна державна програма підтримки молодих сімей, і така програма у нашої партії є.

— І у партії є така програма?
— Партія «Основа» забезпечить зниження високого рівня інфляції та облікової ставки НБУ в рамках реалізації Програми стрімкого розвитку «Країна запрацює», внаслідок чого кредити в Україні подешевшають удвічі-втричі. Це дозволить вітчизняним банкам кредитувати купівлю житла молодими сім’ями під низькі європейські відсотки. Програма нашої партії «Принципи поваги» передбачає також істотне збільшення державної допомоги батькам при народженні дитини. Після приходу до влади ми збільшимо розмір цієї допомоги до 100 тис. грн. при народженні першої дитини, до 200 тис. грн. — другої, 300 тис. грн. — третьої.

Для додаткової підтримки сімей з двома і більше дітьми у програмі партії «Основа» передбачено суттєві пільги зі сплати прибуткового податку членами таких сімей.

Дохід до 20 тис. грн. сім’ї з двома неповнолітніми дітьми звільнятимуться від сплати 50 % прибуткового податку, а для сімей з трьома неповнолітніми — 100 % прибуткового податку. Ну, а можливі втрати держбюджету внаслідок зниження податків необхідно компенсувати скороченням необґрунтованих витрат бюджету по мірі зростання економіки внаслідок зменшення податкового навантаження на неї.

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

ПОЛІТИКА

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат