Олексій Сапронов: Потрібно вгамувати зарплатні апетити чиновників

28.07.2018 20:31 ПОЛІТИКА

Була думка, що якщо в Україні підняти зарплати державним службовцям, то вони не будуть брати хабарів. Така собі боротьба з корупцією. Ну і почалося…

Зарплати чиновників виросли в рази. При цьому не гребують як чиновники найвищого рангу, так і місцева дрібнота. Але найгірше те, що, крім зарплатних окладів, чиновники ще отримують премії, які подеколи в кілька разів вищі зарплат.

Журналісти повідомляють, що виконувач обов’язків голови правління Укрзалізниці Євген Кравцов мав оклад понад 500 тисяч на місяць. А ще він може отримувати щоквартальну та річну премії. Квартальна — в розмірі трьох окладів — півтора мільйони. Щорічна керівника Укрзалізниці може складати 24 місячні оклади. Тобто понад 12 мільйонів.

А от керівництво Нафтогазу отримує не зарплату, а винагороду. Річна винагорода голови правління Андрія Коболєва, скажімо, складає 19 мільйонів гривень. Його заступник Сергій Перелома за рік отримав 10,1 мільйона. Та восени минулого року 8 керівників Нафтогазу отримали ще й премії за виграш справи проти Газпрому в Стокгольмському арбітражі. Відомо, що розмір премії дорівнював річному гонорарові. Тобто, голова правління Нафтогазу Андрій Коболєв до 19 мільйонів гривень зарплати отримав 19 мільйонів гривень премії. І це при тому, що виграні в суді гроші в бюджет ще не дійшли.

Ще на початку цього року ГО «Українська антикорупційна асоціація» презентувала результати дослідження ефективності та прозорості преміювання держчиновників. Як виявилося, щедрі надбавки та премії серед керівників міністерств процвітають, проте не всі органи виконавчої влади готові пояснити, яку саме «інтенсивну» та «складну» роботу виконували їхні чиновники.

Подекуди місячні премії та надбавки можуть складати дві, а то й більше місячних зарплат.

А ось п’ятірка чиновників з уряду, які отримують захмарні премії. Це дані лише з декларацій.

Заступник міністра економічного розвитку й торгівлі України Юрій Бровченко за 2017 рік отримав 608 тисяч грн. надбавок та премій.

Перший заступник міністра економічного розвитку і торгівлі України Максим Нефьодов у 2017 році отримав 513 тисяч грн. надбавок та премій.

Державний секретар Міністерства економічного розвитку і торгівлі України Олексій Перевезенцев у 2017 році отримав 463 тисячі грн. надбавок та премій.

Заступник міністра економічного розвитку і торгівлі України Михайло Тітарчук у 2017 році отримав 460 тисяч грн. надбавок та премій.

Перший заступник міністра соціальної політики України Ольга Крентовська у 2017 році отримала 433 тисячі грн. надбавок та премій.

По кілька сотень тисяч гривень премій отримали й самі міністри.

Але це високе начальство. У регіональної влади апетити менші, однак і тут є явні перегиби. Не дарма, згідно зі статистикою, на Закарпатті саме у держслужбовців найвищі зарплати. Як ми повідомляли, лише за грудень минулого року чиновникам Ужгородської міськради було нараховано понад 2,3 млн. грн. зарплат.

Ужгородському міському голові Богдану Андріїву нараховано 69 тисяч 845 гривень, його заступнику Олександру Білаку 54 тисячі 345 гривень, керуючій справами Олені Макарі 40 тисяч 534 гривні. Переважна більшість чиновників отримали від 20 до 40 тисяч гривень за місяць.

А ще більшість чиновників міськради не цураються і премій та надбавок, які є вищими, ніж самі зарплати. Згадайте хоча би скандал із нарахування премії в розмірі семи місячних окладів одній із чиновниць мерії Ужгорода.

Цікавим є той факт, що після створення Об’єднаних територіальних громад їхні керівники, отримавши право самостійнішого формування бюджетних витрат, виділяють величезні суми на зарплати та премії керівному складу ОТГ.

При цьому час від часу чиновників ловлять на хабарах. Тобто, високі зарплати не є панацеєю від корупції.

Визріла необхідність якось рятувати бюджети від чиновників-дармоїдів. І мова йде не так про скорочення зарплат, як про скорочення самих чиновників.

«Ми скоротимо кількість чиновників утричі, і країна ЗаПрацює!», — йдеться у Програмі стрімкого розвитку України, яку розробила партія «Основа».

«Сучасні технології дозволяють у більшості функцій замінити чиновників цифровими (комп’ютерними) рішеннями. Ми заощадимо і на скороченні державного апарату, і на зменшенні масштабів корупції — комп’ютеру неможливо дати хабар», — йдеться у   Програмі.

«В Україні занадто багато чиновників. Нацагентство з питань запобігання корупції нарахувало 816 тисяч декларацій за 2017 рік, внесених до Єдиного держреєстру. Подавали декларації персони, уповноважені на виконання функцій держави й органів місцевого самоврядування.

А власне держслужбовців в Україні станом на початок 2017 року було близько 200 тис. При цьому фонд оплати праці держслужбовців з кожним роком зростає. Наприклад, фонд оплати праці чиновників вищих категорій (міністрів, керівників інших державних органів та їх заступників) зріс за цей час практично вп’ятеро. Це величезне навантаження на бюджет і однозначно потрібно вгамувати зарплатні апетити чиновників», — розповідає керівник закарпатського осередку партії «Основа» Олексій Сапронов.

При цьому, з його слів, Україна все одно залишається однією з найкорумпованіших країн світу. За даними Transparency International, Україна сьогодні займає 130-те місце з 180-ти у Рейтингу сприйняття корупції. Це як у Сьєрра-Леоне, М’янмі, Ірані й Гамбії.

«Нам необхідно провести інвентаризацію всіх послуг держави і максимально впровадити те, що в розвиненому світі називається e-government — електронний уряд. Тоді ми не лише поборемо бюрократію та корупцію, але й значно зекономимо видатки на армію чиновників. Саме це є одним із програмних завдань нашої партії «Основа» і ми це виконаємо», — заявив Олексій Сапронов.

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

ПОЛІТИКА

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат