«Якщо країна хоче приєднатися до ЄС, то не прийматиме закони, які суперечать цьому об’єднанню»

admin 07.04.2017 07:45 ПОЛІТИКА

Проблема подвійного громадянства актуальна для Закарпаття, бо тут проживає угорська нацменшина. Яке ставлення країни-сусідки до планів заборонити в Україні подвійне громадянство? Про це запитали Генерального консула Генерального консульства Угорщини в Ужгороді Йожефа Бугайла.


"Якщо країна хоче приєднатися до Європейського союзу, то в жодному разі не прийматиме такі закони, які суперечать і законам ЄС, і Конституції, і міжурядовим договорам між Угорщиною та Україною. Можна навести багато прикладів з Європи. Я вважаю, якщо Україна прямує до Європи, то не прийматиме такі закони. Тим паче, що це лише законопроект, і я дуже сподіваюсь, що українська влада його відхилить, – зазначає дипломат. – Додам, що цей закон буде неприємним не лише для угорської нацменшини, а й для всіх національних меншин, які проживають на території України. Це і румуни, і словаки, і поляки, й болгари".

Крім того, Йожеф Бугайло зауважив, що Угорщина чітко дала зрозуміти Україні: якщо будуть змінені закони про права нацменшин, то Угорщині потрібно буде обдумати взаємовідносини з Україною. "Та сподіваюсь, що здоровий глузд переможе. І до цього справа не дійде. Навіть якщо вдатися до історії, то зрозуміло, що ми тисячі років живемо по сусідству і ні в кого ніколи не виникали проблеми з мовою сусідів. Загалом, я розумію причину цього закону, але прийняти його неможливо", – підсумував Генконсул Угорщини в Ужгороді.

Більше про актуальні теми візової лібералізації, допомоги Угорщини Україні, а також співпрацю між обома країнами читайте в інтерв’ю з Генеральним консулом Угорщини в Ужгороді Йожефом Бугайла.

PMG.ua

+++++++

Генконсул Угорщини в Ужгороді про безвіз та проблему подвійного громадянства

Днями на Мальті на з’їзді Європейської народної партії президент України Петро Порошенко серед низки зустрічей мав розмову і з прем’єр-міністром Угорщини Віктором Орбаном. Згідно інформації, яку поширила частина угорських ЗМІ, обговорювалось і питання підписання угоди про подвійне громадянство для тих угорців, що мешкають в Україні. Дана проблема вельми актуальна для Закарпаття, оскільки в краї проживає велика нацменшина представників цієї країни.

Щоб дізнатися більше про ставлення угорських дипломатів до ситуації в країні, а також ряду інших питань, які виникли у світлі останніх подій в Україні, інтернет-видання «PMG.ua» вирішило поспілкуватися з Генеральним консулом Угорщини в Ужгороді Йожефом Бугайла. Під час розмови були зачеплені актуальні теми візової лібералізації, допомоги Угорщини Україні, а також проблема подвійного громадянства. Розмова була саме на часі, враховуючи той факт, що вже на початку квітня в Брюсселі Україна може отримати такий бажаний «безвізовий режим» з ЄС, а країна-сусідка активно лобіює вирішення цього питання.

– Останнім часом активно порушується тема євроінтеграції України. Відомо, що сусідня Польща аргументовано лобіює інтереси України у структурах ЄС. Які кроки робить Угорщина для зближення України та ЄС?

– Я б почав з того, що в 1991 році, коли Україна стала незалежною, Угорщина була однією з перших трьох країн, які підтримали її незалежність. Після цього з Генерального консульства у Києві зробили посольство, а в Закарпатті відкрили дипломатичне представництво Угорщини. Потім Угорщина постійно підтримувала і підтримує Україну як найближчу сусідню країну. Не треба глибоко занурюватися в історію, згадаємо лише конференцію у Ризі, коли прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан першим заявив, що підтримує «безвізовий режим» для України. Наша країна постійно простягає руку допомоги. Наприклад, економічні інвестиції, які здійснює Угорщина, допомагають не лише угорськомовному населенню Закарпаття, але і всій Україні. Тому можна сказати, що Угорщина як підтримувала, так і надалі підтримує Україну. Але не будемо приховувати й те, що ми дали зрозуміти нашим українським друзям, якщо відбудуться зміни щодо мовного закону і національних меншин, то ми обов’язково станемо на сторону угорської нацменшини.

Хоча детальніше могли би поговорити і про переваги Східного партнерства, і про поставку медикаментів та ліків для України. Тобто, навіть за останній час було багато чого зроблено Угорщиною для України.

– Одним із кроків зближення двох країн є міжлюдська комунікація. Відомо, що у листопаді Угорщина скасувала плату за національні візи для українців. Чи збільшився потік громадян України в Угорщину?

–   Тут вийшло маленьке непорозуміння. Оплату за візу Угорщина, як країна-член шенгенської зони, скасувати не може, тому що мусить дотримуватися умов. Вона відмінила оплату за робочі візи, тобто за ті, які отримані з метою працевлаштування в Угорщині. Будучи шенгенською країною, оплату за візу мусимо нараховувати. Хоча ми встановили дуже лояльну ціну. І хочемо ще раз наголосити, що безкоштовно надається лише віза з метою працевлаштування. Згідно з теперішніми правилами, громадяни України платять 35 євро за візу, хоча загалом вона коштує 70 євро.

– Вже наближається літо – час, коли ЄС обіцяє Україні довгоочікуваний «безвізовий режим». Як Угорщина планує захищати українські інтереси у цьому питанні і як угорці ставляться до введення «безвізу» для українців?

– Угорщина була між першими країнами, яка заявила, що Україні необхідно надати «безвізовий режим». Наскільки я пам’ятаю, 6 квітня в Європейському парламенті відбудеться останнє засідання, на якому між пунктами порядку денного буде прийматись і рішення щодо «безвізу». На мою думку, до кінця літа Україна отримає «безвізовий режим». Звичайно, варто знати, що є певна дата, яка оголошується стосовно цього питання, але опісля мають відбутись ще певні технічні процеси, повинні запрацювати системи. Тому вважаю , що до кінця літа в Україні вже буде практичний «безвіз». Зустрічне питання до вас. Якщо ми зробили безкоштовну візу з метою працевлаштувань громадян України, то чого би ми мали боятися потоку українців? Однак є одне технічне питання. Ми всі знаємо, що фізичні практичні можливості теперішніх існуючих пунктів прикордонного пропуску обмежені і, звичайно, їх треба розширити. Про це був підписаний меморандум на зустрічі прем’єр-міністрів. Думаю, якщо вдасться відкрити новий пункт пропуску, на якому вже не буде, так би мовити, фізичних обмежень. Зведення нового пункту прикордонного контролю надасть можливість на експлуатацію 18-20 будок прикордонного контролю одночасно, що значно збільшить потужність пункту прикордонного контролю. Всі ми знаємо, що з фактичним «безвізом» потік громадян України до країн Євросоюзу зросте. Ви й самі, напевно, їздите і бачите, яка ситуація тепер на кордонах.



– Можливим першим кроком для зближення України та Угорщини стане розвиток транспортної інфраструктури. Відомо вже про авіарейси між Києвом, Львовом та Будапештом, а також про поїзд   «Мукачево – Будапешт». Як проходить розвиток співпраці між обома країнами у транспортній галузі?

– Я був би радий, якби анонсовані вами програми швидше реалізувались. Ми на це сподіваємося. Угорщина надала цільовий кредит Україні у розмірі 50 мільйонів саме для цього. Проблема була в тому, що уряд Угорщини лише недавно ратифікував цей договір. Тобто, фактично роботу ми можемо розпочати лише тепер. Плануємо розширити пункти прикордонного контролю, розбудувати автобам, об’їзні дороги, побудувати нові пункти прикордонного пропуску. Це дуже гарні завдання, які слід реалізувати, і ми   працюватимемо над цим. Я вважаю, що без нормальної інфраструктури не прибудуть ні туристи, ані інвестори. Ми бачимо, яка ситуація на дорогах, тим більше після зими. І ще раз наголошую, без нормальної інфраструктури інвестори до вас не прийдуть. Звичайно, незабаром запустять авіарейс між Львовом і Будапештом. Між Києвом і Будапештом постійно курсують авіарейси, але це не вирішує проблему.

– Угорщина – країна з великим туристичним та оздоровчим потенціалом. Як саме вона долучається до оздоровлення українських воїнів АТО, а також їхніх родин?

– Я вважаю, що це питання також вказує на підтримку Угорщиною України. Минулого року в нас лікувалося 20 воїнів. Цього року зможуть оздоровитися також 20 військових. У нас є різні види лікування, яких потребують українські вояки. Для мене було приємним сюрпризом, коли я перебував у Чернівцях і до мене підійшов український воїн АТО. Він чудово розповідав угорською мовою про деякі медичні процедури, тому що лікувався у нас. І   повернувся з Угорщини уже повністю здоровий. Чоловік називав такі медичні терміни угорською, що навіть мені важко їх вимовити.

– Чим наразі займається консульство Угорщини в Україні? Втілення яких спільних проектів очікується в найближчий час?

– Це хороше, але складне питання. Важко кількома реченнями розповісти про те, що ми робили за останній період. Але я спробую. Хочеться нагадати про кілька проектів. Нікого не хочу образити, просто не маю можливості розказати про все. Ми повністю відремонтували 5-ий і 6-ий поверхи гуртожитку №4 УжНУ, також біля цього гуртожитку побудували комплексний спортивний майданчик з футбольним і баскетбольними полями. На майданчику можна займатися різними видами спорту. Крім того, ми підтримали чимало шкіл і садочків, провели багато культурних заходів: від відкриття міні-пам’ятників до відкриття пам’ятника Голокосту. Однак, не забуваємо і про основні завдання, які виконують консульства, тобто класичні консульські справи. Ну і, звісно, видаємо візи. Якщо я добре пам’ятаю, то у минулому році ми провели 44 культурні заходи. Як я вже зазначав, у 2016 році з нагоди 25-річчя України, а також 25-річчя Генерального консульства, ми влаштували свято, в якому взяло участь більше 600 людей. Якщо ж говорити про цей рік, то ми разом із патрульною поліцією Мукачева та Ужгорода оголосили його роком безпеки руху. Першу акцію вже провели. Ми подарували дітям та учасникам акції світловідбиваючі жилети. Якщо це допоможе врятувати хоч одне життя, то це дуже велика справа. Ми плануємо продовжити акцію. Ще роздамо тисячу таких жилетів.



– В українських медіа активно порушується тема так званого «угорського сепаратизму». Що робить Угорщина, аби розвіяти цей медійний міф, і переконати українців, що угорці – надійні партнери України?

– Я взагалі не розумію це питання. Про який сепаратизм може йтися, коли ми говоримо про країну, яка підтримує свого сусіда. Чомусь, коли Угорщина постачає ліки та всіляко допомагає, фрази про сепаратизм не лунають. Я вважаю, що в кожній країні є радикали. У нас також є. Навіть можу назвати веб-ресурси, які постійно порушують цю тему. Та я переконаний, що Угорщина підтримує Україну. І не думаю, що варто ще щось пояснювати. Це питання, порівняно з минулими роками, вже менш актуальне. Якщо, наприклад, розглядати березень 2016 року, коли можна було почути фрази «Заріжемо всіх угорців!», то цього року таких радикальних закликів не було. Ми, звісно, знаємо про Чорну ходу, але якщо Угорщина й надалі дотримуватиметься тієї політики, якої дотримується зараз, то зовсім не буде потреби говорити про «угорський сепаратизм».

– А як Ви ставитеся до планів заборонити в Україні подвійне громадянство?

– Якщо країна хоче приєднатися до Європейського союзу, то в жодному разі не прийматиме такі закони, які суперечать і законам ЄС, і Конституції, і міжурядовим договорам між Угорщиною та Україною. Можна навести багато прикладів з Європи. Я вважаю, якщо Україна прямує до Європи, то не прийматиме такі закони. Тим паче, що це лише законопроект, і я дуже сподіваюсь, що українська влада його відхилить. Додам, що цей закон буде неприємним не лише для угорської нацменшини, а й для всіх національних меншин, які проживають на території України. Це і румуни, і словаки, і поляки, й болгари. Угорщина чітко дала зрозуміти Україні: якщо будуть змінені закони про права нацменшин, то Угорщині потрібно буде обдумати взаємовідносини з Україною. Та сподіваюсь, що здоровий глузд переможе. І до цього справа не дійде. Навіть якщо вдатися до історії, то зрозуміло, що ми тисячі років живемо по сусідству і ні в кого ніколи не виникали проблеми з мовою сусідів. Загалом, я розумію причину цього закону, але прийняти його неможливо.

– Ні для кого не таємниця, що на Закарпатті проживає велика угорська громада, яка становить більше 150 тисяч осіб. Як Угорщина допомагає розвиватись цій етнічній меншині на Закарпатті?

– Думаю, ви чули про програму розвитку економіки Закарпаття ім. Егана Еде, яка була оголошена угорським урядом минулоріч. Це означає, що в найближчі роки ми інвестуватимемо в Закарпатську область 32 мільярди форинтів для розвитку економіки. У 2016-му це були 2 мільярди форинтів на підтримку представників малого бізнесу. Цього року інвестують 20 мільярдів форинтів. У рамках цього проекту ми організуємо обхід громадян, аби інформувати їх про цей проект. На Закарпаття приїде Держсекретар з питань економічної дипломатії Угорщини Левенте Модьор і пояснить людям деталі цього проекту. Найближчим часом планується провести це інформування 6-7 квітня в Ужгородському районі. І давайте будемо відвертими, якщо такий проект реалізується – виграє не лише угорськомовне населення Закарпаття, але й представники інших національностей. Адже з’являться і нові робочі місця, і підтримуватимуться підприємства, і розвиватиметься туризм. А це піде на користь усім. Головна мета економічного проекту – щоб люди мали гідну роботу в своїй батьківщині. Ми помітили, що угорське населення хоче залишатися у своїй країні, ще коли реалізовували проект про підтримку малого бізнесу. А якщо йдеться про підтримку великого бізнесу, то зараз є підприємства, які готові надати кілька сотень нових робочих місць. І це також сприятиме тому, що люди залишатимуться на Закарпатті. Я вважаю, що така програма вплине на весь регіон загалом. І думаю, що жодна сусідня країна не реалізовує на Закарпатті такі великі проекти, як Угорщина.



– Що, на вашу думку, стримує інвесторів приходити на Закарпаття? Які причини, крім інфраструктури, про яку вже йшлося?

– Не варто забувати про те, що Україна знаходиться у важкій економічній ситуації. Економіка країни нестабільна. І прийти в таку державу – це великий ризик для інвесторів. Крім того, в Україні триває війна. Ці дві складові дуже впливають на інвесторів, і вони не ризикують вкладати свої гроші. Відколи я тут, в Україні діє вже третій уряд. Це також говорить про величезні проблеми в стабільності держави. До того ж, у ЗМІ часто з’являється інформація, яка відлякує інвесторів. Однак, угорською інвестиційною програмою ми намагаємося стати хорошим прикладом для інших інвесторів. Сподіваюся, що найближчим часом війна закінчиться, адже триває вона вже три роки. Миру немає альтернативи.   Якщо цього не буде, то Україна опиниться в надзвичайно важкій ситуації.

– І на завершення. Україна бажає стати повноправним членом європейської спільноти. Що в першу чергу, на вашу думку, має зробити наша держава аби досягти цієї цілі?

– Важке запитання.   Я не компетентний у цьому. Не буду коментувати внутрішньополітичні дії України. Можу хіба що сказати, поки Україна потребує допомоги, Угорщина буде допомагати. Допомагатиме і на шляху приєднання України до Європейського Союзу. Але ще раз наголошу, якщо будуть прийняті ті законопроекти, про які ми вже говорили, якщо радикали будуть у політиці, то Угорщина перегляне взаємовідносини з Україною.

– Дякуємо за відверту розмову.

Іван Гарагонич, pmg.ua

Фото: Павло Білецький, ЗІДО

admin

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

ПОЛІТИКА

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат