Лише 14 % українців Закарпаття готові отримати громадянство Угорщини – дослідження

admin 29.04.2017 13:19 ПОЛІТИКА

26 квітня у Закарпатському угорському інституті імені Ференца Ракоці ІІ відбулася презентація попередніх результатів соцопитування "Tandem 2016", яке мало за мету показати відносини між українцями та угорцями Закарпаття.


А також торкнулося використання мов, релігійної приналежності, політичних та суспільних зв'язків мешканців області. Зокрема їх ставлення до питання автономії та подвійного громадянства.

Опитування проводилося навесні та влітку минулого року представниками підрозділів навчального закладу – науково-дослідних інститутів ім. Антала Годінки та Тиводара Легоцького, за допомоги кафедри соціології та соціальної роботи УжНУ (завідуючий Ф.Шандор).

Про результати дослідження розповів Іштван Чернічко, керівник НДІ ім. Антала Годінки. Як повідомляється, було опитано 1212 мешканців Закарпаття (398 угорців та 814 українців) у 43 населених пунтках області. Над проектом працювало 97 інтерв'юєрів.

Виявилося, що угорське населення Закарпаття частіше приймає участь у громадському житті (є членом певної громадської організації або об'єднання). 86 % українців і 91 % угорців є прихожанами тієї чи іншої церкви. Однак українці приділяють більшу увагу тому, аби їхні діти також притримувалися сімейної віри.

Українці найчастіше використовують у побуті лише рідну мову, на відміну від угорців. Також українці вважають, що відносини між Україною та Угорщиною є набагато кращими, ніж так вважають угорці Закарпаття.

Лише 10 відсотків опитаних угорців заявили, що не мають наміру отримувати подвійне громадянство. Натомість 14 відсотків українських респондентів готові, за можливості, подати документи на отримання іншого громадянства за спрощеною процедурою.

Щодо автономного статусу Закарпаття, то думки розділилися. Більшість представників українського населення, на відміну від угорського, вважають, що автономія може нести загрозу для територіальної цілісності країни.

Причини для можливої еміграції також є різними: для угорців - це питання переважно особистого характеру, для українців - можливість працевлаштування.

Однак представники обох національностей вважають у більшості, що допомога з боку Угорщини є позитивним явищем. А найголовнішим питанням сьогодення для обох є мирне безконфліктне співіснування.

Нагадаємо, що за останніми офіційними даними 94 000 закарпатців отримали угорське громадянство. Такі цифри були оприлюднені напочатку 2015 року.

Mukachevo.net

admin

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

ПОЛІТИКА

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат