Американці, канадці і європейці платитимуть за в’їзд в Україну

admin 28.01.2014 11:21 ПОЛІТИКА

У Кабінеті міністрів планують ухвалити постанову, яка змінює порядок перетину кордону іноземцями, які користуються правом безвізового в'їзду.

За інформацією газети "Комерсант-Україна", більш жорсткий режим стосуватиметься лише громадян США, Канади й країн-членів ЄС.
Інших держав, які домовилися з Києвом про безвізовий режим у 2005 році й пізніше, нові норми не торкнуться.
Причина такої вибірковості політична – названі країни тиснуть на Київ у зв'язку з останніми антидемократичними процесами, зазначило джерело газети.
Експерт ініціативи "Європа без бар'єрів" Олександр Сушко розповів: "З ініціативи СБУ з грудня обговорювалася схема нейтралізації впливу Заходу на події в країні. Тоді йшлося про введення поняття "іноземний агент", про візи для жителів США і ЄС, а також про інші кроки. Усі пункти цієї "дорожньої карти", крім візового, уже виконані".

Однак уряд відмовився від ідеї введення повноцінного візового режиму для європейців і американців. Штат консульств України в країнах ЄС із 2005 року суттєво скоротився, а число європейців, які відвідують країну, – багаторазово зросло. Дипломатична служба не впорається з потоком охочих отримати українську візу.
Обговорювалася можливість видачі віз у пунктах перетину кордону (зокрема, в аеропорту), але виникла колізія з угодою про спрощення візового режиму між Україною та Євросоюзом.
"Щоб не порушувати угоду про спрощення оформлення віз, вирішено стягувати не візовий збір, а плату за внесення персональних даних до певного реєстру при перетині кордону", - розповіло джерело газети в уряді.
За словами співрозмовника, проект документа вже готовий, він обговорювався на минулому засіданні уряду 22 січня, але був відправлений на доопрацювання.

За інформацією видання, у Держприкордонслужбі виступили проти такої ініціативи. Водночас, у МЗС її підтримали, подавши низку поправок до пропозиції.
Розмір збору за перетин кордону, запропонованого Кабміну, з'ясувати не вдалося, але стягуватися він буде при кожному перетині кордону.
Отримання багаторазової візи не дозволить здешевити поїздки – вартість короткострокової багаторазової української візи становить 200 євро, пише видання.
За даними Держстату й Держприкордонслужби, у 2012 році Україну відвідали понад 4,5 млн громадян ЄС, США й Канади, у 2013 році іноземних туристів приїжджало трохи більше.

admin


За матеріалами Української правди

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

ПОЛІТИКА

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат