InoPressa. Рівняння на Захід "не зробить Україну Німеччиною" і не розлучить з Росією (ДОПОВНЕНО)

admin 27.06.2014 12:45 ПОЛІТИКА

27 червня Україна підписує з ЄС угоду про вільну торгівлю, а Молдова і Грузія - ще й угоду про асоціацію. Спроба колишніх радянських республік пов'язати своє майбутнє з Євросоюзом ризикує поглибити їхній розкол з Росією.

Зловісний тон Москви як ніколи переконливо демонструє, чому ці країни повинні обрати інший шлях, коментують оглядачі. Угода з ЄС мало що змінить у відносинах України з Росією, заперечують експерти: це "дві нерозлучні економіки".

"Росія чинить тиск на Молдову й Україну напередодні підписання ними Угоди про асоціацію з ЄС" - повідомляє в заголовку The Washington Post. Над зв'язками колишніх радянських республік з Європою нависла тінь нового протистояння, стверджує глава московського корпункту видання Майкл Бірнбаум. Причому це той же фактор, який раніше спровокував багатомісячне насильство в Україні, додає автор.

"Зараз, коли деякі з цих держав планують сьогодні підписати епохальну угоду, яка наблизить їх до ЄС, Кремль поширює відчайдушні застереження про наслідки угоди", - йдеться в статті.

Україна, Молдова і Грузія зазнають сильного тиску, пише автор. "У тому числі це загрози заборонити експорт і посилити правила імміграції, а також небезпека зміцнення сепаратистських рухів", - пише газета. Але лідери всіх трьох країн заявляють: зловісний тон Москви як ніколи переконливо демонструє, чому ці країни повинні обрати інший шлях.

За соцопитуваннями, за налагодження зв'язків з ЄС виступає половина молдован. Політики кажуть, що хочуть одночасно зберегти відносини з Росією. "Офіційні особи Кишинева кажуть, що чекають нового пожвавлення неспокою, що виходить з Придністров'я", - повідомляє видання. Молдовські чиновники сподіваються, що зміцнення зв'язків з ЄС потягне на Захід і придністровців.

Потрясіння в "екс-радянському світі" почалися торік, коли Росія розгорнула кампанію проти підписання Угод про асоціацію з ЄС, нагадує газета. Але кроки Росії спонукали сусідів переорієнтуватися на Захід ще швидше, ніж вони збиралися.

"Інші країни, що мають тісні зв'язки з Росією, теж стали обережніше ставитися до зрощення з сусідом", - стверджує автор. За його словами, договір про створення Євразійського союзу "містить менше положень, спрямованих на політичну інтеграцію, ніж задумувалося спочатку".

Спроба колишніх радянських республік пов'язати своє майбутнє з Євросоюзом ризикує поглибити їхній розкол з Росією, що загрожує вдарити по їхнім економікам, стверджують кореспонденти агентства Bloomberg Агнес Ловаш і Отт Уммелас. 27 червня Україна підписує з ЄС угоду про вільну торгівлю, а Молдова і Грузія - ще й угоду про асоціацію.

"Торговельні угоди - це не політичний захід за рішенням коротко- чи середньотермінових економічних проблем або проблем з безпекою, - уточнює Фредрік Еріксон, директор Європейського центру міжнародної політичної економії (ECIPE). - Україна і дві інші країни сильніше економічно закріпляться на ринку ЄС, але ринок ЄС не замінить для цих держав торгівлі та інтеграції з Росією".

Росія заявила, що буде вживати заходів, якщо угоди почнуть завдавати шкоди її торговельним відносинам. Найсильніший ефект реакція Кремля може мати в Україну, що має рівні обсяги експорту до Росії і до ЄС.

Два російських чиновники повідомили агентству на умовах анонімності, що Росія може підвищити митні збори для захисту свого ринку від європейських товарів, що йдуть через Молдову.

Що стосується Грузії, то вона залишається вразливою до російських санкцій, оскільки обсяг її експорту в Росію зараз вищий, ніж будь-коли з моменту здобуття незалежності. "Упевненість грузинського уряду в тому, що він здатний витримати російський тиск краще, ніж Україна, помилкова і вкрай небезпечна", - вважає Сергі Капанадзе, аналітик Європейської ради з міжнародних відносин.

"Угода України з ЄС мало що змінить - хіба що підніме тиск у Путіна" - так назвала свій матеріал Los Angeles Times. "Рівняння Києва на західний альянс 28 країн не визволить Україну з економічного занепаду в найближчі десятиліття, а глибоке переплетення української промисловості з російським ВПК гарантує, що вони впродовж довгих років залишаться одне для одного ключовими партнерами", - вважає журналістка Керол Вільямс.

Чому ж Путін так стурбований рухом України в бік Європи? "Аналітики кажуть, що причина тут радше в його геополітичних амбіціях, ніж в економіці, оскільки "втрата" України, що відходить до західного альянсу, завдає удару по іміджу Путіна як могутнього лідера Росії, що відроджується, і захисника росіян на всьому пострадянському просторі", - пише видання.

Насправді значна частина української промисловості, надто ж оборонної, орієнтована на Росію. "Європа не стане підтримувати ці галузі промисловості в Україні завантаженими", - стверджує експерт. Співпраця Росії та України в енергетичній сфері також навряд чи зміниться, незважаючи на суперечку про ціни на газ.

Москві не потрібен торговельний конфлікт з Україною через угоди з ЄС, вона просто хоче нагадати партнерам про глибоку взаємну залежність. Крім того, Путін стурбований тим, що асоціація з ЄС дозволить Києву імпортувати вироблені в Європі товари та реекспортувати їх до Росії за цінами нижчими, ніж у неефективних російських виробників, вважає Метью Рожанський, директор Інституту Кеннана.

Загалом, Росія і Україна занадто сильно залежать одна від одної, щоб розв'язувати повномасштабну торговельну війну. "Росія нікуди не зникне, а Україна не стане Німеччиною ні до завтрашнього дня, ні через 20 років, - підкреслює Рожанський. - У недалекому майбутньому вони збережуть свій взаємозв'язок. Це дві нерозлучні економіки".

Переклад InoPressa
+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
Ларин о Соглашении об ассоциации: не время пить шампанское

Партия развития Украины требует от власти немедленной разработки и внедрения программы минимизации негативных последствий от подписания создания зоны свободной торговли с ЕС. Об этом заявил глава исполкома Партии развития Сергей Ларин, сообщает пресс-служба партии.

«Партия развития Украины выступает за проведение внешней политики национального прагматизма, в основе которой четкая увязка всех шагов на международной арене с текущими потребностями граждан и экономики. С этих позиций мы оцениваем и подписание Соглашения об ассоциации с ЕС. В целом поддерживая сближение с Европейским Союзом, мы настаиваем на честном и ответственном отношении к связанным с этим процессом рискам. Абсолютно все эксперты признают, что в первый год работы зоны свободной торговли с ЕС украинская экономика будет преимущественно терять. Особенно сильно снятие защитных торговых мер отразится на машиностроительной, строительной, химической отраслях. В каждой из них мы потеряем приблизительно от 5 до 10 тысяч рабочих мест», - говорится в документе.

По словам Ларина, самыми тяжелыми будут последствия от ограничения доступа украинских производителей на рынок стран Таможенного союза. Только аграрии, по оценкам экспертов, потеряют около 500 млн долл. экспорта. Еще большим будет удар по промышленности: трубной, оборонной, машиностроительной. Особенно, в южных и восточных регионах страны. В целом и без того падающая экономика Украины может потерять в течение 12 месяцев после введения ЗСТ в силу до 1,5% ВВП, считает Ларин.

«Пока власть не представила сколько-нибудь внятного плана компенсации этих потерь. Такая программа должна включать переквалификацию и создание новых рабочих мест, экспортные кредиты для выхода на новые рынки, налоговые льготы для наиболее уязвимых предприятий и другие меры поддержки нашей промышленности. Власть должна дать четкий ответ, что будет с людьми, которые потеряют работу, с населенными пунктами, где могут остановиться градообразующие предприятия. Партия развития Украины готова предложить свои наработки по этой теме», - подчеркнул глава исполкома Партии развития.

«Эйфория от подписания быстро пройдет – социальные и экономические проблемы, связанные с созданием зоны свободной торговли, останутся. Правительство сегодня должно не шампанское пить, а немедленно приступить к работе над программой минимизации негативных последствий от подписания соглашения», - резюмировал политик.

http://glavcom.ua/

admin

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

ПОЛІТИКА

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат