Бджільництво для початківців

Бджільництво для початківців

Бджільництво - це не так просто, як може здатися на перший погляд. Фізично воно вимагає набагато менше зусиль, ніж, скажімо, город, але вимагає знань про поведінку та звички бджіл. Без цих знань ви не досягнете успіху в такій нелегкій справі, як бджільництво.

Що ж потрібно бджоляру-початківцю? Перш за все, потрібно знати, де розмістити свій вулик. Це місце має бути вільним від людей, гілок та кущів. Іншими словами, територія повинна бути чистою, щоб ви могли вільно підійти до вулика з будь-якого боку. Слід визначити напрямок вильоту бджіл з вулика, вони не повинні бути спрямовані в бік будинків або будівель з тваринами. Найкраще, якщо біля вулика буде живопліт, оскільки це змусить комах летіти подалі від людей і домашніх тварин.

Наступним кроком є безпосередній контакт з бджолами і, особливо, з вуликом. Щоб під час огляду відразу знайти місце спарювання, позначте його маркером.

Для кожної пасіки заздалегідь запасіться необхідним інвентарем. Краще купувати якісне, оскільки дефіцит запасів призводить до затримок у робочому процесі. А все це вплине на кількість зібраного врожаю, ефективність і здоров'я бджіл. Найважливішим обладнанням, яке потрібно придбати в першу чергу, є: спеціальний одяг, медовий ніж, бджолярський фумар, рамки, стамеска, дріт для рамок, валик для намотування, вощина та інше. Інвентар для збору продуктів бджільництва можна придбати пізніше, коли настане час медозбору.

Початківець повинен знати про шкідників у вулику і вчасно видаляти їхні гнізда. Він повинен навчитися виявляти кліщів на ранніх стадіях і обробляти своїх комах якісними препаратами.

Найважливішою частиною бджільництва є, звичайно, пасіка - вулик. Його можна побудувати самостійно або купити. Якщо ви вирішили купити вулик, вам потрібно знати, як його правильно вибрати. Перш за все, зверніть увагу на деревину, вона повинна бути сухою і рівною, не повинно бути видно стиків. У вулику повинна бути вентиляція з сіткою. Дно хорошого вулика міцне і рифлене. Якщо торець вулика потрісканий, такий виріб краще не купувати.

Ще один важливий момент: необхідно звернути увагу на те, чим будуть харчуватися бджоли. Якщо поблизу є великі поля, де бджоли харчуються, ви матимете пристойний врожай меду, коли зберете його. Тоді постійна пасіка буде чудово існувати на цих територіях. Якщо ж медоносних бджіл не вистачає, то пасіка може стати кочовою.

admin

ТЕГИ : Бджільництво

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат