Мова програмування – як вибрати найперспективнішу

14.12.2022 14:35 НОВИНИ ПАРТНЕРІВ



Впевнені навички програмування – гарантія стабільної високооплачуваної роботи у глобальних компаніях. Для успішного майбутнього важливо зрозуміти, з якої мови програмування краще почати перші кроки в IT-сфері. Наразі програмісти світу використовують 800+ цифрових мов. Складний вибір для новачка.

Frontend або Backend: який напрямок ближче вам

Більшість програмістів на початку шляху визначають основний напрямок діяльності: код для основи цифрового простору або видимої частини айсберга. Більшість роботодавців жорстко поділяють завдання персоналу:

  • frontend відповідає за інтерфейс клієнта – те, що бачить клієнт на екрані комп'ютера;
  • backend розробляє приховані від очей користувача продукти: архітектура, структура, алгоритми взаємодія з серверами, кібербезпека.

Для візуальної частини підходять HTML, CSS, Swift, React, Vue, Angular. 97% frontend використовують для роботи дуже непросту JavaScript. У комбінації з інструментами Node.js ця мова застосовується для завдань backend. Однак найчастіше для вирішення стратегічних завдань код пишуть на Python, C#, C++, Java, PHP, Go, Ruby. Затребувані на ринку праці вузькопрофільні фахівці та універсали здатні писати код і застосовувати інструментарії двох напрямів.

Довгострокова інвестиція в освіту

Витрачений на вивчення мови та фреймворків час як мінімум має окупитися. Слідкуйте за трендами, оцінюйте популярність мов комплексно:

  • як довго ще будуть потрібні фахівці з кодування в окремих напрямках цифрових технологій;
  • у яких сферах заміна людини штучним інтелектом відбудеться швидше;
  • які шанси обійти конкурентів.

Програмісти, які опанували маловідомі широкому загалу, але перспективні мови, мають високі шанси самостійно обирати роботодавця й диктувати максимально комфортні умови роботи. Знання широко поширених мов у будь-якому випадку корисне: кількість роботодавців більша.

Відомі вебплатформи оприлюднюють рейтинги мов програмування. Для новачка це простий та зручний інструмент вибрати оптимальний варіант. Рейтинги враховують кількість запитів у мережі, думки програмістів, запити роботодавців. 2021 року лідером більшості рейтингів став Python. У топі С++, JavaScript, TypeScrip. Аналітики високо оцінили затребуваність Go, Dart, Ada.

Код – це не просто мова. Це здатність стратегічно мислити, постійно прокачувати навички, вивчати нові інструменти, швидко адаптуватися під актуальні завдання та специфіку бізнесу. Корисні поради фахівців знайдете у блозі рекрутингової агенції ITExpert.

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат