Люля-кебаб: види та особливості страви

19.11.2020 12:44 НОВИНИ ПАРТНЕРІВ



Якщо ви полюбляєте м'ясо, то точно куштували люля-кебаб хоча б раз у житті. Адже така страва є не лише в меню кафе та ресторанів, а й в звичайних крамничках з вуличною їжею. Ароматний, ситний кебаб допоможе втамувати голод й отримати справжнісіньке задоволення від смаку. А якщо ж ви прагнете скуштувати його, не виходячи з дому — допоможе доставка їжі у Львові від улюбленого закладу.

Достеменно невідомо, де виник рецепт люля-кебабу. Адже цю страву готують в Туреччині, на Кавказі та в країнах Середньої Азії. В перекладі з давніх тюркських мов, “люля” означає “трубка”, “кебаб” — смажене м'ясо. Така назва повністю відповідає особливостям страви: люля-кебаб — це продовгаста котлета з фаршу, запечена на шампурі.

З чого та як готують люля-кебаб

Традиційно, найкращим м'ясом для цієї страви вважають баранину. Проте іноді для більш насиченого смаку її поєднують зі свининою. М'ясо попередньо пропускають через м'ясорубку, міксують з дрібно нарізаною цибулею та спеціями — чорним перцем, сіллю.

Щоб люля-кебаб був справді смачним, дуже важливо добре перемішати фарш. Тривале перемішування робить його в'язким, щільним. Потім фарш формують та закріплюють на шампурі, запікають до готовності на грилі чи традиційному дров'яному мангалі.

Види люля-кебабу

Головна особливість страви — мінімум спецій. Адже основний акцент під час приготування кебабу робиться саме на смаку та ароматі м'яса. Ви можете скуштувати такі різновиди цієї страви:

  • З баранини — найбільш традиційний варіант.
  • З курятини — ідеальний вибір для тих, хто не полюбляє червоне м'ясо.
  • З поєднанням баранини та свинини — оригінальний рецепт, який притаманний європейським шеф-кухарям.

Подають люля-кебаб із зеленню та лавашем, або із запеченими овочами. Саме такі гарніри якнайкраще розкривають смак страви, підкреслюючи його насиченість та повноту.

Цікаві факти про люля-кебаб

Й наостанок — трохи несподіваних фактів про улюблену страву:

  • Люля-кебаб готували задовго до винайдення м'ясорубки. Але достеменно невідомо, як вдалось отримати м'ясо, схоже на сучасний фарш. Дослідники кулінарного мистецтва припускають, що у давні часи використовували дуже мілко нарублену баранину, яку ретельно вимішували руками. Непроста справа!
  • Понад 500 000 закладів у світі подають люля-кебаб. І, цілком можливо, що поки ви читатимете цю статтю, таких кафе, ресторанів та барів стане тільки більше.
  • У фарш для кебабу ніколи не додають яйце та хліб. Вважається, що це псує структуру м'яса та його смак. Незважаючи на відсутність яйця, яке традиційно допомагає загущувати м'ясні фарші, кебаб не втрачає форму на шампурі.

Вам теж дуже захотілося поласувати смачненьким? Виручить смачна доставка їжі Zara Budu. Ароматна страва буде у вас за годину. Бажаємо смачного!

Коментарі :


 

 

 

Погода

НОВИНИ ПАРТНЕРІВ

Оголошення

Архів новин

Травень
Січень
Лютий
Березень
Квітень
Травень
Червень
Липень
Серпень
Вересень
Жовтень
Листопад
Грудень
2025
1950
1951
1952
1953
1954
1955
1956
1957
1958
1959
1960
1961
1962
1963
1964
1965
1966
1967
1968
1969
1970
1971
1972
1973
1974
1975
1976
1977
1978
1979
1980
1981
1982
1983
1984
1985
1986
1987
1988
1989
1990
1991
1992
1993
1994
1995
1996
1997
1998
1999
2000
2001
2002
2003
2004
2005
2006
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
2022
2023
2024
2025
2026
2027
2028
2029
2030
2031
2032
2033
2034
2035
2036
2037
2038
2039
2040
2041
2042
2043
2044
2045
2046
2047
2048
2049
2050
НдлПндВтрСрдЧтвПтнСбт
27
28
29
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
00:00
01:00
02:00
03:00
04:00
05:00
06:00
07:00
08:00
09:00
10:00
11:00
12:00
13:00
14:00
15:00
16:00
17:00
18:00
19:00
20:00
21:00
22:00
23:00

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат