Готуємося до відпочинку - чим зайнятись на Закарпатті взимку

admin 16.11.2016 09:47 НОВИНИ ПАРТНЕРІВ

Зимовий відпочинок в горах цінують люди, що пристрасно люблять кататися на лижах і сноуборді. Однак гори можуть запропонувати набагато більше зимових розваг. Так що ж робити взимку в Карпатах?

Чарівною красою зимових Карпат може насолоджуватися кожен. Ось кілька ідей, чим можна зайнятися, якщо ви – не фанат лиж.


Канатні дороги

Канатні дороги – це чудовий спосіб провести час. З висоти підйомника можна насолоджуватися дивовижними видами зимових Карпат. Численні канатні дороги запропонують свої послуги всюди, де є лижники. В українських Карпатах їх досить багато. Дехто може підніматися вгору майже цілу годину. Так що часу розглянути все навколо буде більш ніж достатньо. Канатними дорогами можна скористатися в селі Волосянка, Славському, Ізках, Ворохті, Пилипці та інших курортах. Як правило, підйомники двомісні, а на кінцевій станції є кафе, в якому можна зігрітися і приготуватися до пішохідного спуску.

Зимовий велосипед

Сноубайк – максимум екстриму при максимальній безпеці. Це гірський зимовий велосипед, в якому замість коліс невеликі лижі, придумали його, щоб пересуватися по снігу. Підходить для спусків майже з будь-яких схилів. Стійкий і простий в управлінні. Метод навчання базується на людських рефлексах. Це дозволяє водієві такого велосипеда швидко навчитися керувати ним. Кататися на сноубайках простіше, ніж на сноуборді або лижах. Але цей зимовий ґаджет поки присутній не всюди, тільки деякі курорти пропонують таку розвагу з можливістю прокату. В іншому випадку, можна купити власний велосипед або пошукати його в пунктах прокату перед виїздом в гори, після чого можна їхати на засніжені траси.

Санні упряжки

Санний поїзд – це вже класика зимових розваг, але, як і все хороше – ніколи не набридає! Пропозицію покататися на санному поїзді можна знайти не скрізь, але деякі гірськолижні курорти все ж пропонують таку розвагу. Їхнє оформлення майже завжди є захоплюючим. Щільно закутані теплими ковдрами учасники їдуть зручними саньми. Увечері атмосферу доповнює блиск факела. Екскурсія, як правило, закінчується багаттям і запіканням ковбасок. Траси для санних потягів вибирають дуже старанно і прокладають через прекрасні карпатські долини. У Карпатах діють фірми, що спеціалізуються на організації таких подій, деякі пропонують прогулятися навіть на собачих упряжках.

Санчата

Така розвага дуже сподобається дітям. У кожному курортному містечку для любителів санчат облаштовані спеціальні невисокі схили. Покататися можна на класичних санчатах або на тарілках для катання. Зазвичай для такої розваги особливих навичок не потрібно. Зручний одяг, гірка та сніг – ось і все, що знадобиться для гарного настрою. Таке проведення часу не тільки приносить задоволення, але й сприятливо впливає на вестибулярний апарат, тонус м’язів і концентрацію уваги. Можна привезти улюблені санки з собою або взяти напрокат вже на місці.

Санчата
Сноутюбінг

Ще один вид розваг для тих, хто не любить лиж, але не проти покататися. Це кардинально інший вид їзди. Грубо кажучи, сноутюбінг – це просто їзда на гумових колах (на зразок автомобільних покришок) по спеціально відведеному шляху. Найкращі траси знаходяться поблизу великих лижних центрів. Атракціон дуже популярний серед людей різного віку. Запропонувати такий ешкн можна навіть трирічній дитині. Залежно від снігового покрову та сили тертя, сноутюб може розвивати чималу швидкість. Крім того, він є абсолютно некерованим, тому кататися треба по спеціально відведених трасах і дотримуватися правил безпеки.

Гірське сходження

Чарівність і краса Карпат дивує не тільки українців, а й чужинців, які відвідують їх все частіше. Ці гори ідеальні для різного роду гірського туризму. Карпати також ідеальні гори для сходження. Чому? Перш за все, вони сформовані таким чином, що по них дуже легко пересуватися, хоча можна знайти там і важкі скелелазні траси, що вимагають хорошої фізичної форми. Наймолодші і недосвідчені шанувальники сходження повинні без проблем впоратися з перешкодами на більш м’яких схилах, тому багато клубів, які готують людей в цій дисципліні, розробляють траси саме в цих горах. Крім того, Карпати порівняно невисокі, а тому досягнення мети не займає багато часу. Українські гори також відрізняються дуже поміркованою ціновою політикою в порівнянні з закордонними курортами. Щоб займатися альпінізмом, не потрібно додатково платити. Добре розвинена мережа турбаз і готелів, які забезпечують туристам нічліги і харчування, також є додатковим плюсом. Щоб вирушити в подорож по українських горах, не потрібні жодні спеціальні дозволи або членство в скелелазному клубі. Хоча в таких клубах можна знайти однодумців і обмінятися досвідом з іншими альпіністами. До мінусів Карпат можна віднести мінливу погоду і часті каменепади. Крім того, характерною   ознакою Карпат є трави, що ростуть на схилах. Вони також дуже мінливі та можуть таїти небезпеку.

Коли мова йде про альпінізм в Карпатах, то це, перш за все, Скелі Довбуша, Ямельниця, Цапові скелі в Церковні і Соколине Око в Протятому камінні, неподалік перевалу Німчич. У кожному з цих місць вам запропонують все спорядження і навчать підніматися по скелях. Грамотні інструктори допоможуть освоїти ази альпінізму за пару годин. Найчастіше насолодитися сходженням можна в різних турах. Існують комбіновані, одноденні тури, і навіть тури вихідного дня. Непоганим варіантом для альпінізму є також Білий Камінь в Яремчанському районі. Але дістатися туди злегка проблематично, оскільки туристичної стежки там не існує.

Снігоходи

Снігові скутери – ще один варіант захоплюючого заняття для любителів адреналіну. Експедиції зазвичай починають з інструктажу, принципів поїздки і уроку управління снігоходом. Курорти, що пропонують поїздки на снігоходах, як правило, надають туристам професійний одяг – комбінезон, черевики, каску, рукавиці та інші необхідні речі, щоб кожен учасник відчував себе зручно і затишно. Під час кожної експедиції групу супроводжує досвідчений інструктор, який орієнтується в засніжених карпатських трасах. Його завданням є допомога учасникам у боротьбі зі сніговими заметами та безпечне проведення всіх з місця старту до місця повернення.

Велосипед

Більшість велосипедистів, кажучи відверто, у зимовий період менш амбітно планують свої вилазки, ніж в теплу пору року, плануючи поїздки по рівнинах, або зовсім залишають велосипед припадати пилом у гаражі. Так зовсім не повинно бути. Грамотна логістика – це половина успіху під час зимової їзди по Карпатах. У період, коли в горах лежить метр або навіть більше снігу, варто зосередитися на трасах, настільки популярних серед пішоходів, туристів-лижників або любителів моторолерів, що замість пушистого снігу там утрамбований тротуар. Як правило, в околицях гірськолижних курортів зосереджується зимовий туристичний рух, а крім того, господарі повинні довозити до них обладнання і тому можна розраховувати на очищену від снігу дорогу. Не останню роль також відіграє актуальна погода, температура нижче нуля є більш сприятливою для поїздки на велосипеді, ніж плюсова: по твердому замороженому шляху їхати значно легше, ніж по м’якому місиву, та й уберегтися від морозу простіше, ніж від вологості. Зимова їзда в горах – це фантастична радість.

Прогулянка на снігоступах

Ходити на снігових ракетах може кожен. Цей процес – невелика наука. Завдяки тому, що при використанні снігоступів вага тіла розподіляється на всій поверхні ракети, можна подорожувати навіть по найбільш глибокому снігу, без страху зануритися в нього з головою. Плануючи перші експедиції на ракетах, варто скористатися допомогою інструктора, що підкаже, які траси найкраще обирати, і проведе по найцікавіших місцях. Ракети, як і інші аксесуари для зимового відпочинку, завжди можна взяти напрокат.

Відпочинок в термальних басейнах

Термальні басейни, відомі, популярні і часто відвідувані в Стародавньому Римі, повернули собі колишню славу. І хоча їхня основна функція змінилася, сучасні термальні ванни користуються все більшою популярністю. Це не дивно – купання в гарячій джерельній воді – бальзам для душі та тіла. Карпати також славляться термальними водами. Найбільша їхня кількість зосереджена в Закарпатській області, де, крім геотермальних басейнів, можна скористатися унікальними саунами. Цілющі властивості термальних джерел незаперечні. Купання в такому теплому басейні має розслаблюючу дію, а також викликає розширення кровоносних судин і покращує кровопостачання внутрішніх органів. Після такого лікування людина відчуває себе розслабленою і бадьорою. Крім того, більшість закарпатських курортів додатково пропонує всі види водних процедур, напр. водний масаж, перлинні ванни, водна аеробіка або підводний масаж. Їхнє завдання полягає в тому, щоб підвищити ефективність лікування. Тому перед від’їздом варто поцікавитися, з яким саме басейном ви будете мати справу. Наприклад, залізисто-карбонатний – допомагає в лікуванні органів травлення, дихання і при порушенні обміну речовин. У свою чергу, джерело багате сполуками сірки і магнію, покращує кровообіг. Людям з ревматизмом і травмами особливо рекомендується купання у воді, багатій на залізо та кальцій. У своїй більшості термальні курорти добре розвинені та можуть запропонувати окрему програму навіть для дітей.

Чан

У цих чавунних котлах можна «варитися» протягом всього року. Звичайно, вода в карпатських джакузі не кипить, а підігрівається до 40-45 градусів. Але вогонь під котлом справжній, а на дно кладуть річкове каміння, щоб не обпектися. Вода може бути різною: мінеральною – для загального зміцнення організму; сірководневою – для профілактики ревматизму і хвороб суглобів, або з відваром лікарських трав – для розслаблення і заспокоєння нервової системи. Котли можуть бути тільки для двох, а можуть вмістити веселу компанію до 12 осіб. Погрітися в чанах можна в Лумшорах, Славському, Осмолоді, Шешорах, Воловці та інших гірськолижних курортах.

Піші прогулянки

Багато людей закривають свій туристичний сезон в Карпатах з приходом перших снігів. Це пов’язано з тим, що гори взимку більш небезпечні, ніж влітку. Однак при дотриманні певних заходів безпеки можна значно знизити ризик і насолодитися прогулянкою по засніжених Карпатах. Перш за все, перед подорожжю стежте за погодою. Загроза лавин, туман або опади – це привід перенести прогулянку на інший день. Правильний одяг, аптечка, справний телефон – фундаментальні істини будь-якої прогулянки. Маршрут подорожі найкраще буде спланувати в ті місця, де ви бували влітку. І, що не менш важливо, тривалість прогулянки варто скоротити настільки, щоб повернутися в безпечне тепле місце до настання сутінків.

Запорукою вдалого відпочинку в зимових Карпатах повинен бути здоровий ґлузд і ваші уподобання. Не варто йти за модними течіями або піддаватися на умовляння грамотних маркетологів. Якщо ви боїтеся висоти – канатна дорога вас не розважить, і не порадує термальний басейн, якщо ви прихильник холодного душу. Обирайте відпочинок, який принесе вам задоволення. І тоді вам обов’язково захочеться знову повернутися в цей дивовижний край.

За матеріалами izki.ua

admin

Коментарі :


24.11.2016 22:09 111

222


Додати коментар

 

 

 

Погода

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат