Цей день в історії: 1 листопада

admin 01.11.2016 10:51 НОВИНИ ПАРТНЕРІВ



1 листопада 1755 року столиця Португалії Лісабон була зруйнована землетрусом магнітудою 9 балів. На місто, охоплене пожежею, налетіли хвилі цунамі, котрі зруйнували близько 15 тисяч будівель і привели до загибелів до 100 тисяч чоловік, що робить Лісабонський землетрус одним із найрувнішим в історіх людства.

У ніч на 1 листопада 1918 року січові стрільці зайняли найважливіші установи Львову, включаючи будівлі губернаторства, муніципалітету, військові казарми і поліції, вивісили на ратуші жовто-блакитний прапор, проголосивши у місті владу Української Національної Ради. Повстання у Львові, на дві третини населеному поляками, зазнало поразки через три тижні і стало початком Польсько-української війни.

Всі події
82 до н. е. - У битві біля Коллінських воріт на півночі Риму армія Луція Корнелія Сулли розбила війська самнітів і луканів, які підтримували косула Гая Марія-молодщого, і увійшла в місто.
1214 - Війська турків-сельджуків румського султана Кей-Кавуса I захопили місто Сіноп на узбережжі Чорного моря і взяли в полон імператора Трапезунда Олексія I Великого Комніна. Трапезундська імперія була змушена визнати себе васалом Конійського султанату.
1503 - Після смерті Олександра VI Борджиа папою римським обрано Джуліано делла Ровере під іменем Юлій II. Меценат, покровитель мистецтв, в 1596 році він почав будівництво собору св. Павла в Римі.
1512 - Після п'яти років роботи Мікеланджело завершив свою роботу над розписом стелі відкрита Сикстинська капелла, прикрашена фресками МікеланжелоСикстинськох капелли у Ватиканському палаці, яку він здійснював на замовлення папи Сікста IV, - цього дня капелла була відкрита для відвідувачів.
1555 - Французькі гугеноти, які рятувались від переслідувань на батьківщині, заснували на узбережжі сучасної затоки Ріо-де-Жанейро колонію Французька Антарктида. Вона проіснувала 12 років і була знищена португальцями.
1755 - Столиця Португалії Лісабон землетрус і цунамі вщент зруйнували Лісабонбула зруйнована землетрусом магнітудою 9 балів. На місто, охоплене пожежею, налетіли хвилі цунамі, котрі зруйнували близько 15 тисяч будівель і привели до загибелів до 100 тисяч чоловік, що робить Лісабонський землетрус одним із найрувнішим в історіх людства.
1851 - У Росії між містами Санкт-Петербург і Москва по залізниці, довжиною більше 600 кілометрів, пройшов перший поїзд.
1902 - Франція та Італія підписали секретний договір, котрим підтвердили угоду по Марокко і Тріполі, по якій обидві держави мали дотримуватись нейтралітету при неспровокованому нападі на одну з них. Договір порушив умови Троїстого союзу, членом котрого поряд з Німеччиною і Австро-Угорщиною була Італія.
1904 - Німецька ескадра крейсерів під командуванням адмірала Максиміліана фон Шпеє знищила в ході морського бою біля чилійської бухти Коронель два з чотирьох корабля британської ескадри контр-адмірала К.Кредока. Двом іншим кораблям вдалось відійти до Фолклендських островів.
1918 - Підрозділи українських січових стрільців зайняли найважливіші установи Львову, включаючи будівлі губернаторства, муніципалітету, військові казарми і поліції, вивісили на ратуші жовто-блакитний прапор, проголосивши у місті владу Української Національної Ради. Повстання у Львові, на дві третини населеному поляками, зазнало поразки через три тижні і стало початком Польсько-української війни.
1922 - Останній турецький султан Мехмед VI зрікся влади - Османська імперія припинила своє існуванняОсманська імперія припинила своє існування.
1927 - Через 19 років після випуску першої машини Model T компанія Ford Motor почала випуск нової моделі автомобіля - Ford Model AModel A з трилітровим чотирициліндровим двигуном потужністю 40 кінських сил. Його випуск припинився у 1932 році і за цей час було продано близько 5 мільйонім машин по ціні 460 доларів за штуку.
1936 - Під час виступу у Мілані лідер фашистської Італії Беніто Муссоліні, розповідаючи про новий договір з нацистською Німеччиною, підписаний тижнем раніше, вперше вжив термін "вісь Берлін-Рим" для характеристики напрямку інтересів країни у зовнішній політиці. У 1940 році Японія утворила з Італією та Німеччиною Троїстий пакт і новий політичний термін став уживатись як "вісь Рим-Бероін-Токіо".
1939 - На 5-й позачерговій сесії Верховної ради СРСР Західна Україна прийнята до складу Радянського Союзу і приєднана до Української Радянської Соціалістичної Республіки (УРСР).
1950 - У Вашингтоні два пуерто-ріканських націоналісти Оскар Колаццо і Грізеліо Торресола вчинили безуспішну спробу замаху на президента США Гаррі Трумена. Службою безпеки один із нападників був убитий на місці, а другий - тяжко поранений. Колаццо вижив і згодом суд, котрий пуерто-ріканський патріот використав для пропаганди ідеї незалежності своєї батьківщини від американської присутності на острові, засудив його до смертної кари, яку Трумен за декілька днів до виконання вироку замінив на довічне ув'язнення. 10 вересня 1979 року президент Джиммі Картер звільнив Колаццо з тюремного ув'язнення з "гуманних міркувань".
1952 - Над атолом Еніветок, що входить до тихоокеанських Маршалових островів, США підірвали першу в світі водневу бомбуСША підірвали першу в світі водневу бомбу. Теромоядерний пристрій з кодовою назвою "Майк", теоретичну розробку котрого здійснили Едвард Теллер і Станіслав Улам, важив 82 тони, а його потужність складала 10.4 мегатони (разів у 500 більше, ніж бомба, скинута на Хіросіму). За хвилину гриб вибуху досягнув висоти близько 35 кілометрів, а за годину став до 90 кілометрів у діаметрі. Опонентом створення водневої бомби свого часу виступив Роберт Оппенгеймер, один з "батьків" атомної бомби, котрий вважав, що створення подібної зброї лише прискорить гонку озброєння. Наступного року випробування термоядерної бомби провів СРСР, а до кінця 1970-х років вже сім країн мали власні водневі бомби.
1974 - Покінчив життя самогубством 27-річний російський поет, кіносценарист Геннадій Шпаліков (Мені двадцять років, Я крокую по Москві).
1975 - Сингл сингл Елтона Джона «Island Girl» став хітом Елтона Джона «Island Girl» вийшов на першу позицію рейтингу "Billboard Hot 100" і залишався в лідерах протягом наступних трьох тижнів.
1984 - По смерті Індіри Ганді прем'єр-міністром Індії став її син Раджив Ганді.
1993 - Набула чинності Маастрихтська угода про утворення 12 держав утворили Європейський союзЄвропейського Союзу. Вона була підписана в 1992 році країнами Європейського співтовариства Великою Британією, Францією, Німеччиною, Ірландією, Іспанією, Португалією, Італією, Грецією, Данією, Люксембургом, Бельгією та Нідерландами і передбачала глибоку економічну інтеграцію, спільну зовнішню політику і співробітництво властей у боротьбі зі злочинами, тероризмом і незаконною іміграцією. В угоді була також закладена основа запровадження єдиної європейської валюти - "євро".
1996 - В Катарі почав роботу перший незалежний арабський інформаційний канал "Аль-Джазіра", котрий веде супутникову телетрансляцію на країни Перської затоки, Близький Схід, Північну Африку і країни Європи.
1998 - Перемігши на останньому етапі "Гран-прі Японії" на трасі "Сузука", фін Міка Хакінен вперше переміг на перегонах в перегонах «Формула-1»Міка Хакінен вперше став чемпіоном світу в перегонах «Формула-1».
2006 - У Лондоні шляхом отруєння полонієм-210 скоєно замах на в Лондоні скоєно замах на Олександра ЛитвиненкаОлександра Литвиненка, колишнього підполковника ФСБ Росії, автора книг «ФСБ підриває Росію» і «Луб'янське злочинне угрупування», в яких він звинуватив російські спецслужби в організації терактів у Росії з метою приходу до влади Володимира Путіна. Помер Литвиненко 23 грудня в Університетській лікарні Лондона.
2011 - На території всієї України розпочали мовлення загальнонаціональні мережі цифрового мовлення МХ-1, МХ-2, МХ-3 та МХ-5 у цифровому стандарті DVB-T2.

Народились
1500 - 13 лютого 1571, Бенвенуто Челліні, італійський скульпторБенвенуто Челліні, італійський скульптор (Персей), ювелір, письменник.
1578 - 30 квітня 1642, Дмитро Михайлович Пожарський, московський князь, керівник (разом з К.Мініним) антипольського ополчення (1611-12 рр.).
1636 - 13 березня 1711, Нікола Буало, французький поет, теоретик класицизму (Поетичне мистецтво). 380 років з дня народження.
1755 - 13 жовтня 1822, Антоніо Канова, італійський скульптор, представник класицизму (Амур і Псіхея, Паоліна Боргезе в образі Венери).
1871 - 5 червня 1900, Стівен Крейн, американський письменникСтівен Крейн, американський письменник (Червона відзнака доблесті, Меггі: дівчина з вулиці, Відкритий човен). 145 років з дня народження.
1909 - 6 листопада 1975, Вісенте Феола, бразильський тренерВісенте Феола, бразильський футбольний тренер, чемпіон світу (1958).
1911 - 2 березня 2007, Анрі Труайя, французький письменникАнрі Труайя (Лев Тарасов), французький письменник, лауреат Гонкурівської премії (Павук ; Поки стоїть земля, Сім'я Еглетьєр). 105 років з дня народження.
1942 - Ларрі Флінт, американський видавець (журнал Hustler).
1944 - 14 лютого 2005, Рафік Харірі, ливанський політик, прем'єр-міністру Ливану (1992-98, 2000-04 рр.).
1962 - Ентоні Кідіс, Ентоні Кідіс, американський рок-музикантамериканський рок-музикант литовського походження, фронтмен Red Hot Chili Peppers.
1972 - Дженні Макарті, американська модель (зірка Playboy-1994), актриса (Рятувальники Малібу, Крила, Крик 3, Пітон, Спасибі небесам).
1973 - Айшварія Рай, індійська актрисаАйшварія Рай, індійська актриса (Наречена і забобони, Джодха і Акбар).
1984 - Наталія (Гастіан) Тена, британська актриса («Гаррі Поттер»).

Померли
986 - Гаральд I (Гаральд Синьозубий), король Данії і Норвегії (958-986 рр.); за час його правління Данія офіційно прийняла християнство. 1030 років років тому, в 75 років (нар. 911 р.).
1463 - Давид Великий (Давид Комнін), останній імператор Трапезундської імперії (1459—61 рр.). 553 роки тому, в 55 років (нар. 1408 р.).
1888 - Микола Пржевальський, російський мандрівникМикола Михайлович Пржевальський, російський мандрівник, географ, дослідник Центральної Азії. 128 років тому, в 49 років (нар. 12 квітня 1839 р.).
1893 - Ян Матейко, польський художникЯн Матейко, польський художник, основною тематикою творів якого була історія батьківщини (Баторій під Псковом, Битва під Грюнвальдом, Костюшко під Рацлавицями). 123 роки тому, в 55 років (нар. 24 червня 1838 р.).
1894 - Олександр III (Олександр Олександрович Романов), російський імператор (1881-94 рр.). 122 роки тому, в 49 років (нар. 10 березня 1845 р.).
1944 - (Роман Марія Александр) Андрей Шептицький, предстоятель Української греко-католицької церквиАндрей Шептицький, єпископ Української греко-католицької церкви, Митрополит Галицький та Архієпископ Львівський — предстоятель Української греко-католицької церкви (з 1901 р.). 72 роки тому, в 79 років (нар. 29 липня 1865 р.).
1955 - Дейл Карнегі, американський психолог Дейл Карнегі, американський психолог, лектор, письменник (Як завойовувати друзів і впливати на людей, Як перестати скаржитись і почати жити). 61 рік тому, в 67 років (нар. 24 листопада 1888 р.).
1956 - П'єтро Бадольйо, італійський військовийП'єтро Бадольйо, італійський військовий і політик. 60 років років тому, в 85 років (нар. 28 вересня 1871 р.).
1964 - Андрій Атанасович Мельник, український військовий і політичний діяч, голова Проводу ОУН (з 1938 р.). 52 роки тому, в 74 роки (нар. 12 грудня 1890 р.).
2006 - Вільям Стайрон, американський письменник ("Довгий марш", "Зізнання Ната Тернера"). 10 років років тому, в 81 рік (нар. 11 червня 1925 р.).
2008 - Жак Пікар, швейцарський природознавецьЖак Пікар, швейцарський природознавець, дослідник морських глибин (один з трьох людей, хто побував на дні Маріанської впадини); син Огюста Пікара. 8 років тому, в 86 років (нар. 28 липня 1922 р.).
2008 - Іма Сумак (Зойла Емператріс Чаваррі дел Кастілло), перуанська співачка, інка за походженням; володіла 4-октавним голосовим діапазоном (LP: Voice of the Xtabay, Legend of the Sun Virgin, Legend of the Jivaro). 8 років тому, в 81 рік (нар. 10 вересня 1927 р.).



http://mukachevo.today/

admin

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат