В Ужгороді відбудеться презентація книги «Нове Давидково — село над Латорицею»

Презентація нової книги: «Нове Давидково — село над Латорицею», відбудеться завтра, 19 липня в Ужгородському СК «Юність» (вул.   Заньковецької, 5, 2–й поверх). Початок о 15. 00.

Автори книги: Іван Качур (літописець села, колишній директор місцевої школи та голова колгоспу); Георгій Горват — депутат облради; В. Станкович — уродженець Н. Давидкова, найтитулованіший атлет Закарпаття (5–кратний чемпіон світу та двократний срібний призер олімпійських ігор з фехтування, ЗМС СРСР й журналіст Василь Гаджега.

В Україні є 20 унікальних сіл. Найбільше їх на Закарпатті — 5.

1. Село Колочава, протяжністю більше 40 км, називають одним з найдовших в Україні. А ще Колочава відома як село 10 музеїв.

2. Іза —   центр лозоплетіння. У ньому народні майстри створюють справжні шедеври, які можна побачити лише тут. До речі, лозоплетільник — це перша професія і автора цих рядків.

3. Синевир. Це гірське село багате кришталевим повітрям, екологічно чистими лісами і головною перлиною Карпат – озером Синевир. Про це диво України мало хто не чув, до того ж за 6 км від прекрасного Синевира знаходиться єдиний у Світі музей лісу і сплаву.

4. Село Карпати знаходиться у дуже мальовничій місцевості, оточеній горами і лісами. Тут протікає безліч мінеральних вод, а основною архітектурною пам'яткою є замок Шенборнів.

5. Село Нове Давидково — це рідне село 10 професорів та 12 футболістів, котрі свого часу грали за команди майстрів. Скажімо, у сезонах — 82 та — 83 за головну команду краю — ФК «Говерла» Ужгород («Спартак», «Закарпаття», «Верховина») за «основу» відразу грало четверо гравців із Нового Давидкова: В’ячеслав Медвідь, Йосип Микуланинець, Василь Штима та капітан команди Мирослав Кабацій (псевдо «Цар»). У сезоні— 72 — Іван Качур та Василь Медвідь, — у кінці 90–их: Антон Лендєл та Михайло Ковтун. За київське «Динамо» — Федір Медвідь, одеський «Чорноморець — Гаврило Качур....  

Нове Давидково рідне село професорів Івана та Василя   Гранчаків, Юрія Сливки, Івана Когутича, Василя Смужаниці, Єлизавети Федорович (Лешко), Ольги Лемко (Гранчак), Василя Станковича, Василя Качурівського,   Івана Орлая,   батька колишнього ректора УжНУ, професора Володимира Сливки, народного художника України Бориса Кузьми, генерала–майора Василя Ситара, майстра спорту та заслуженого тренера України   з легкої атлетики Євгена Сюча, начальників управління освіти та науки ОДА Бориса Качура та Маріанни Кляп (Гранчак), народної артистки України Ганни Захарченко (Черепаня), заслуженого енергетика України Йосипа Сливки, першого заступника голови ОДА та народного депутата України Василя Улинця, головного будівельника краю Василя Іванчулинця, члена збірної колишнього СРСР з футболу та ФК «Динамо» Київ, МСМК Федора Медвідя, журналіста Василя Черепані…

Василь Гаджега, журналіст

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

ДОЗВІЛЛЯ

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат