Які авто мають розболтовку 5x114.3

27.11.2023 20:45 ДОЗВІЛЛЯ



Надійність, міцність та довговічність колісних дисків визначають безпеку та комфорт руху на автомобілі. Під час вибору цих комплектуючих слід брати до уваги матеріал їх виготовлення, технічні параметри, дизайн. Одним із найважливіших критеріїв є розболтування, яке в технічній документації визначається абревіатурою PCD. Цей параметр вказує на кількість болтових з'єднань, що використовуються для фіксації диска, а також на відстань від болтів до осі.

Що таке розболтування (PSD)

Для кріплення диска на ступиці використовуються болти. Для автомобілів різних марок та моделей кількість кріплень може різнитися. На одних машинах для фіксації колеса застосовуються чотири болти, на інших — п'ять.

Ще одна відмінність полягає в діаметрі кола, на якому розташовані отвори під кріплення. Ці дані зашифровані у маркуванні, яке можна побачити на колісному диску. Наприклад, диски R16 5x114,3 фіксуються п'ятьма болтами, а 114,3 — це діаметр кола, на якому вони розташовуються. Кількість кріпильних елементів, необхідна для надійного кріплення колеса, і особливості їх розташування визначаються виробником.

Абревіатура PCD є скороченням від Pitch Circle Diameter. Під час підбору колісних дисків кількість болтів легко визначити візуально, але з розташуванням отворів дещо складніше. Купуючи нові диски, можна орієнтуватися на дані, зазначені на заводському маркуванні. Але якщо потрібно визначити розболтування колеса, на якому немає цих даних, то потрібно провести деякі вимірювання. Найкраще робити це штангенциркулем, але можна використовувати і звичайну лінійку. За допомогою цих інструментів необхідно виміряти відстань між отворами під болти, а також їх діаметр.

Чим загрожує встановлення дисків з неправильною розболтовкою

У деяких колісних дисків діаметри розболтування можуть різнитися лише кількома міліметрами. Візуально визначити цю розбіжність дуже складно. Але через цю невідповідність під час затягування болтів виникають великі проблеми. Майстер зможе достатньо добре затягнути лише один або два кріплення, а решта буде ослаблена.

До наслідків встановлення дисків з неправильною розболтовкою належать:

  • зниження керованості автомобіля;
  • підвищення навантаження на підвіску та ходову систему;
  • прискорений та нерівномірний знос покришок.

Крім цього, погано закріплене колесо може зіскочити під час руху на високій швидкості або за наїзду на перешкоду. Наслідки такої аварії будуть нищівними. Тому дуже важливо підібрати колісні диски з розболтуванням, що відповідає рекомендованим виробником параметрам.

Для яких авто підходить PCD 5x114.3

Цей варіант розболтування дуже поширений. В інтернеті на спеціалізованих сайтах можна знайти таблиці з переліком марок та моделей автомобілів, для яких підходять диски з PCD 5x114.3. Наприклад, таке розболтування мають багато транспортних засобів японських виробників: Nissan, Toyota, Honda, Mitsubishi, Subaru тощо. Також воно зустрічається у моделей французьких, корейських та американських концернів.

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

ДОЗВІЛЛЯ

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат