На Закарпатті чоловік подавився цукеркою, його довелося реанімували медикам

103 Закарпаття 25.09.2023 20:18 ДОЗВІЛЛЯ

Виклик надійшов на лінію «103» з медзакладу по вул. Толстого (в м. Ужгороді) – «45-річний пацієнт втрачає свідомість, не може дихати».

Вже за 7 хвилин бригада № 100 (лікар – Едуард ГОРЗОВ, фельдшер - Микола ГЛИВЧАК, водій – Едуард ІВАНОВ) - були біля пацієнта. Миттєвий огляд: пульс та дихання – відсутні. За словами очевидців, чоловік поперхнувся цукеркою, яка повністю перекрила доступ кисню.

Вилучення із голосової щілини стороннього тіла, інтубація, адреналін і серцево-легенева реанімація… Через 10 хвилин, після проведення інтенсивних реанімаційних заходів і трьох ін’єкцій адреналіну серце вдалося запустити! Пацієнта на апараті штучної вентиляції легень доставлено до Центральної міської клінічної лікарні, де він зараз перебуває в реанімаційному відділенні.

«103» нагадує алгоритм дій при потраплянні стороннього тіла в дихальні шляхи – прийом Геймліха.

Метод надання першої допомоги людині, що подавилася їжею, базується на виштовхуванні їжі з дихальних шляхів. Прийом Геймліха у разі потреби повторюють декілька разів. Якщо він виявився неефективним, то той, хто надає першу допомогу, вдається до ударів в міжлопатковій області. Зазвичай ці два прийоми чергують, поки потерпілий не позбудеться цілком чужорідного тіла, або до приїзду екстреної медичної допомоги.

Покрокова інструкція при виконанні прийому Геймліха

1. Якщо вам потрібно допомогти дорослій людині або підліткові, станьте у потерпілого за спиною і обхопіть руками.

2. Далі стисніть праву руку в кулак, а її великий палець покладіть на живіт потерпілого між пупком і ребрами.

3. Долонею лівої руки накрийте кулак і рвучко втисніть його в живіт. Виконуючи цей рух, потрібно зігнути руки в ліктях так, щоб грудна клітка не була стиснена.

Прийом Геймліха потрібно повторювати доти, поки у людини не звільняться верхні дихальні шляхи. Це можна буде розпізнати за кольором обличчя.

Як допомогти самому собі?

Якщо їжею вдавилися ви, а поряд нікого нема, є можливість застосувати прийом Геймліха на собі.

1. Стисніть праву руку в кулак і покладіть стороною з великим пальцем на живіт між пупком і ребрами.

2. Іншу кінцівку помістіть долоню на кулак і рвучко втисніть у живіт.

Неважливо, чи допомагаєте ви комусь або собі, під час прийому Геймліха потрібно зберігати спокій і послідовно виконувати всі потрібні дії. Ця методика переважно дає швидкий і позитивний результат у перші декілька секунд.

103 Закарпаття

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

ДОЗВІЛЛЯ

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат