Глибина протектора гуми

20.06.2023 15:41 ДОЗВІЛЛЯ



Глибина протектора автомобільної літньої гуми, що вказує на залишкову висоту малюнка, вимірюється в міліметрах, є важливим параметром, що визначає характеристики безпеки автошини на дорозі.

Відповідно до вимог законодавства та стандартів безпеки, мінімально допустима глибина протектора автомобільних шин повинна становити не менше 1,6 мм. Однак рекомендується замінювати шини, коли глибина протектора досягає позначки 3 мм. На всіх сучасних моделях є індикатори.

Стан плями контакту впливає такі важливі характеристики, як зчеплення, керованість і гальмівні властивості автомобільних шин. Чим новіший протектор, тим краще шини справляються з водою на мокрій дорозі, запобігаючи акваплануванню, забезпечуючи стабільне зчеплення, кращу керованість та гальмівні характеристики.

Глибина протектора гуми сучасних моделей

Сучасні моделі, залежно від виробника, мають різноманітні технічні характеристики. Наприклад візьмемо типорозмір 215/55 R17, та перевіримо показники:

Модель

Сезон

Глибина протектора, мм

Toyo Observe GSI 6

Зима

8,81

Toyo Observe G3 Ice

Зима

9

Yokohama Advan Sport V105

Літо

7,94

Yokohama Bluearth Winter V906

Зима

8,73

Yokohama Tornante All Season

Всесезонка

9,53

 

Залежно від сезонності та спрямованості (спорт або для повсякденної їзди).

Важливо пам'ятати, що висота протектора гуми може відрізнятися залежно від її типу та призначення. У шини для вантажних автомобілів глибина протектора може бути більшою для підвищеної вантажопідйомності та зносостійкості. У легковантажної автошини Yokohama BluEarth-Van All Season у типорозмірі 235/65 R16C глибина буде вже 10,32 мм.

Для кращої керованості у спортивних шин може бути менша висота протектора, наприклад, Bridgestone Potenza Sport з показником 6,8 мм, але це компенсується більш щільним складом гуми. Таким чином, свої 20-25 тис. км ви наїздите у будь-якому випадку, все залежить від стилю їзди та стану дорожнього полотна.

Поради для збільшення ресурсу гуми

Збільшення ресурсу гуми є завданням багатьох водіїв, які бажають заощадити. Декілька порад, які допоможуть збільшити ресурс автошини:

Перед покупкою не полінуйтеся вивчити інформацію на офіційних сайтах, головний орієнтир показник treadwear. Значення 200 говорить про ресурс 24 тис. км. Тобто 100 – це приблизно 12 тис. км.

Регулярно перевіряйте та підтримуйте рекомендований виробником тиск у шинах. Недостатній тиск призводить до зайвого зношування боковини, а надлишкове може призвести до нерівномірного зношування центральної частини плями контакту.

Регулярна перевірка розвал-сходження. Правильна геометрія коліс забезпечить більш рівномірне зношування.

Уникайте різкого старту, різких гальмування та різких поворотів. Плавне та передбачуване водіння допоможе зменшити навантаження на шини.

Використовуйте автошини відповідно до погодних умов. Літні моделі мають більш жостку гумову суміш і забезпечують кращу поведінку на сухих і гарячих поверхнях, в той час як зимові колеса мають покращені характеристики для міносової температури - їзди по снігу та льоду.

Дотримуючись цих порад, ви зможете збільшити ресурс гуми, заощадити гроші та забезпечити безпеку під час водіння.

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

ДОЗВІЛЛЯ

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат