У Закарпатській області стартувала охорона рибних запасів «Нерест-2018»

Прес-служба Закарпатського ОУЛМГ 03.04.2018 23:46 ДОЗВІЛЛЯ

У Закарпатській області стартувала охорона рибних запасів «Нерест-2018». Згідно з розпорядженням голови Закарпатської ОДА від початку квітня «Про проведення заходів з охорони водних біоресурсів на період весняно-літнього нересту риби», на Закарпатті проводиться місячник охорони нересту риби та відтворення інших видів біоресурсів.

Нерест – це особливий період у житті мешканців водойм, обумовлений наявністю у водоймі сприятливих умов для відкладання ікри самками з подальшим її заплідненням самцями. Інстинкт продовження роду робить водних мешканців у цей період необережними і безпомічними. Вони стають легкою здобиччю браконьєрів.

Перед тим, як вирушати на нерест, риби починають збиватися в зграї. Потім їх шлях йде до верхів’я річок – так званий міграційний шлях. Відстані таких міграцій можуть бути різними: від сотень метрів до багатьох сотень кілометрів. Одні запливають в маленькі річки або протоки, а інші обирають добре прогріті мілководдя, де й відкладають ікру. Нерест риб відбувається в різний час, тому що у кожного виду риб існує свій нерестовий сезон, коли температура води найбільше сприяє їх розмноженню.

«З врахуванням гідрометеорологічних умов, клімату Закарпатського регіону та на підставі поданих науково-дослідними організаціями обґрунтувань Управлінням Державного агентства рибного господарства у Закарпатській області визначено строк заборони на лов (добування) риби та інших водних біоресурсів з 1 квітня по 15 червня. Це особливий період у житті риб, адже починається їх розмноження і від того, наскільки успішно мине цей період, наскільки мало люди тривожитимуть природу – залежить відтворення біорізноманіття і сталість популяції риб у наших водоймах», – повідомив директор Брустурянського лісомисливсгоспу Михайло Бігун.

На цей період державна лісова охорона та єгерська служба зобов’язуються вжити заходів, щодо недопущення порушення встановлених законодавством обмежень у період масового розмноження диких тварин, а також призупинити здійснення діяльності, що може призвести до забруднення водойм, іншого негативного впливу на середовище існування, міграції та нересту риби, посилити контроль за дотриманням природоохоронних заходів під час проведення господарської діяльності на рибогосподарських водоймах, у їх руслах та прибережній смузі, сприяти контролюючим органам у виконанні визначених законом повноважень.

Прес-служба Закарпатського ОУЛМГ

ТЕГИ : риболовлярибоохоронанерест

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

ДОЗВІЛЛЯ

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат