Незабаром на Хустщині відбудеться «Пинтя Фест»

admin 18.08.2017 08:35 ДОЗВІЛЛЯ

27 серпня у розважальному комплексі «Теплі води» відбудеться благодійний фестиваль «Пинтя Фест». Уже третій рік поспіль на Хустщині, у селі Велятино, цей захід збирає закарпатців.


Минулого року гості фестивалю змагалися у перетягуванні канату, битві фарбами холі, поїданні на швидкість кавунів та розіграші лотерей. Важливою подією тодішнього свята стало встановлення національного рекорду України. Тутешні кухарі приготували аж 5862 літри найвідомішої велятинської страви – дзями.

Цього року програма виглядає трохи інакше, але організатори обіцяють багато цікавинок. У 2017-му на фестиваль завітають гурти «Чаламада», DETACH, Johnny Rides, «Антитіла» та «Без обмежень». Захід прикрасить різноманітне свято кольорів: кольорові дими, фарби холі. На території фестивалю буде багато фотозон, де гості могтимуть зробити цікаві світлини. Цілий день на заході будуть присутні міми та клоуни. Прикрасять свято і спортивні змагання та змагання з настільного футболу.

Традиційним для фестивалю стане вистріл із пушки, адже Пинтя – це легендарний опришок, який розгромив вистрілом Хустський замок. Велятино названо на його честь. За легендою, він проживав у цьому селі, ховаючись від панів. Але за фактом, він просто проходив повз цю місцевість зі своєю армією. На той час Пинтю вважали бандитом, зараз він своєрідний Робін Гуд для всіх велятинців.

«Цього року варити дзяму не будуть, тому що тогорічний рекорд не зможемо побити, бо більшого казана нема, – розповідає один з організаторів, менеджер в туристичному комплексі «Теплі води» Роман Петраш. – Фестиваль є благодійний. На зібрані гроші ми допомагаємо Хустській районній лікарні. Позаминулого року – пологовому, а минулого року – приймальному відділенням. Цьогоріч ще це не вирішино. Але акцент теж буде ставитися на районну лікарню».
Торік коштів вдалося зібрати не так багато. Частину дали спонсори, які фінансували фестиваль. Закупили в лікарню кардіоапарат.

Ідея проводити фестиваль виникла три роки тому. Організатори таким чином відновлюють легенду про місцевого героя Пинтю. У Велятині, напередодні проведення першого фестивалю, цьому опришку встановили триметровий пам’ятник. Минулого року в селі на честь цієї події відкрили криницю, в якій вода насичена кременем.

Підготовка до благодійного фестивалю «Пинтя Фест» тривала п’ять місяців. Організатори очікують багато гостей, адже минулого року на святі побувало близько 7 тис. відвідувачів.

trubyna.org.ua

admin

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

ДОЗВІЛЛЯ

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат