РІАННА. Карибська зірка засяє над Балтією

admin 16.04.2013 16:02 ДОЗВІЛЛЯ

 

Почалося все на Барбадосі. В окрузі Сент-Майкл наприкінці зими 1988 року народилося ніжне створіння, чарівна дівчинка, батьки якої назвали її подвійним іменем Робін Ріанна. Було щось у цій дитині незвичайне, щось навіть дивовижне в її несміливих рухах, у глибокому погляді її очей, у її голосі.

Вже тоді батьки зрозуміли, що їхнє немовлятко очікує видатне майбутнє, і саме тому дали їй ім’я, яке з мови древніх германців перекладається як «осліплююча своєю славою», «душа від Бога».
Барбадос – острів, розташований у Карибському морі на північ від Венесуели. Розміщений на вершині підводного Барбадоського хребта. Вздовж узбережжя тягнеться широка смуга пляжів, всипаних білим піском. Лише на сході острів місцями обривистий. Оточений кораловими рифами. Клімат на острові тропічний. У найпрохолодніший місяць – лютий – температура опускається до 25˚С, у вересні ж, коли найспекотніше, середня температура тримається на рівні 27˚С. Спекотна погода не надокучає острів’янам, рятують пасати, ранкові і вечірні бризи. Великих річок на острові немає, але є нечисленні карстові джерела.
У таких умовах минало дитинство юної Робін разом із двома її молодшими братиками – Роррі та Раджадом. Відвідувала початкову, а згодом і середню школу. Вже тоді вона зрозуміла, що спів – це її пристрасть. У 2004 році Робін здобула титул «Міс школа», виконавши пісню Мераї Кері «Hero». Це був перший успіх. Успіх, який допоміг впевнитися у своїх силах і можливостях.
Після цього співачка переїжджає у США. Опіку над її творчою кар’єрою переймає продюсер Еван Роджерс. Разом зі своїм колегою Карлом Старкеном він допоміг зробити демо-записи Ріанни і розіслати їх по різних звукозаписних компаніях. У підсумку Jay-Z (сценічне ім'я реппера Шона Корі Картера) підписав Ріанну на Def Jam Recordings – видатний американський хіп-хоп лейбл. Лейблом звукозапису (англ. record label) або ж скорочено просто лейбл означують бренд, створений компаніями, що займаються виробництвом, розповсюдженням і просуванням аудіо- та іноді відеозаписів (в основному йдеться про музичні відеокліпи та відеозаписи концертів) на носіях різних форматів, серед яких вінілові платівки, компакт-диски, міні-диски тощо. Назва походить від паперової етикетки (англ. label), що містить загальну інформацію про запис і наклеюється на центр вінілових платівок. Більшість провідних лейблів, так званих мейджор-лейблів (англ. major label), належить кільком великим багатонаціональним компаніям.
У серпні 2005 року виходить дебютний альбом Ріанни під назвою «Музика Сонця» («Music of the Sun»). Перша пісня із цього альбому «Pon De Replay» відразу привернула увагу меломанів у США і в Європі. Того ж таки знакового 2005 року Ріанна взяла участь у турі Гвен Стефані (американська співачка з Каліфорнії), виступаючи у неї на «розігріві». Зусилля змарновано не було – продано 2 млн. копій Ріанниного альбому, з яких 500 000 у США.
У пісні «Pon De Replay», назва якої дослівно перекладається (іспано-англійське словосполучення) як «Заграйте ще раз» (зустрічаються також переклади «Пустіть платівку ще раз»), не знайдете глибоких філософських символів, складних екзистенційних формул чи навіть вишуканих мовних засобів. Пісня по суті ні про що, легкий динамічний нейрорелаксант для тих, кому до вподоби подекуди вимкнути мозок і потрусити своїми сідницями під динамічні ритми і потужні енергетичні вібрації привабливої барбадоської острів’янки. «…Shake it till the moon becomes the sun (Sun)! Everybody in the club give me a run (Run). If you ready to move say it (Yeah Yeah)» - «… Гарцюйте поки на зміну місяцю не прийде сонце (Сонце)! Хай всі у клубі дадуть мені силу герця (Герця)! Якщо ж готові ви брикати, слід мені про це сказати (О так! Чудово!)». Зазначу, що цей і всі інші переклади в цій статті є лише орієнтовними, стилістично можуть відрізнятися від оригіналу.
Невдовзі, всього лише через 8 місяців після виходу першого альбому, на світ з’являється вже другий альбом співачки — «Дівчина як я» («A Girl Like Me»). Композиція «SOS» з цього альбому відразу ж посіла перший рядок знаменитого хіт-параду Billboard Hot 100. Любителям музики припали до смаку й інші пісні з альбому, зокрема — «Віроломний» («Unfaithful»), «Ми верхи їдемо» («We Ride»), «Не гальмуй» («Break It Off»). У цілому 11 композицій з перших двох альбомів стали всесвітньо відомими хітами.
У 2006 році відбувся дебют Ріанни в амплуа акторки, вона отримала невеличкі ролі у фільмі «Здобудь все або ж нічого» («Bring It On: All or Nothing»), мильній опері «Всі мої діти» і драмі «Лас-Вегас».
Співачка натхненно працює і вже 5 червня 2007 виходить новий альбом — «Хороші дівчата закінчують погано» («Good Girl Gone Bad»). При записі альбому Ріанна залучила до свого нового проекту відомих зірок, серед яких Timbaland, Джастін Тімберлейк, Ne-Yo, Jay-Z. Композиція «Парасолька» («Umbrella») стає хітом у всьому світі. Пісня про сильні почуття – про кохання. «…You have my heart, And we'll never be worlds apart. Maybe in magazines, But you'll still be my star» - «Моє серденько належить тобі, і ми ніколи не станемо світами з різних далеких галактик. Нехай лиш образ твій із журналів дивитиметься на мене, ти й так зорею моєму серцю будеш».  
13 березня 2012 року — Альбом «Поговори зі мною» («Talk That Talk») став золотим у США (500 тисяч проданих альбомів на різних носіях).

19 листопада того ж 2012 року офіційно представлений альбом «Той, що не знає докорів сумління» («Unapologetic») — сьомий студійний альбом Ріанни під лейблом «Def Jam Recordings». Альбом був записаний впродовж шести місяців, з червня по листопад 2012 року, поки його попередник «Talk that talk» успішно завойовував серця меломанів по всьому світу. Співачка продюсувала альбом, співпрацюючи з The-Dream (Теріус Юнґделл Неш (англ. Terius Youngdell Nash), американський R&B і соул автор-виконавець, музичний продюсер), Давідем П’єрем Ґетою (фр. David Pierre Guetta, французький діджей і один із найвідоміших музичних продюсерів), Chase & Status (електронний дует із Лондона, який складається із Сола Мільтона та Вілла Кеннарда), StarGate (норвезький дует, що займається звукозаписом і композиторською діяльністю, орієнтуючись на R&B, pop і hip hop. До складу дуету входять Тор Ерік Германсен (Tor Erik Hermansen) та Міккел Сторлер Еріксен (Mikkel Storleer Eriksen), а також із Mike Will Made-It (Майкл Вільямс (Michael Williams), музичний продусер із Атланти) та Labrinth (Тімоті МакКензі (Timothy McKenzie), англійський продюсер і композитор). Альбом компонує жанри поп-музики, електро, дабстепу. Цим він дуже подібний на свого попередника.

Цього року з 3 по 6 липня у польській Ґдині відбудеться фестиваль грандіозного масштабу «Heineken Open`er», в останній день якого Ріанна виступить з концертом, який стане частиною «Diamonds World Tour 2013» в підтримку її сьомого студійного альбому «Unapologetic».

Безумовно кортить на власні очі побачити і власними вухами почути, стати безпосереднім свідком засліплюючого злету чарівної дівчини з карибських морів, відчути її енергію, вхопити пригоршню мелодій її душі.

До зустрічі у Ґдині!

Богдан Зубач, Ужгород – Прага- Ґдиня
(Фото взято із http://wikibit.net/images/Rihanna)


 


 

admin

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

ДОЗВІЛЛЯ

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат