Празький зоопарк: у   калейдоскопі яскравих барв, вражень, відчуттів

Назар   Зубач,   Ужгород—Прага.   Фото автора. 20.12.2012 13:17 ДОЗВІЛЛЯ

 

Давно мріяв відвідати Празький зоопарк ( Zoologická zahrada Praha), про який чимало чув не тільки схвальних,   а й захопливих відгуків.   І не випадково, адже цей   зоопарк, розташований у Златій   Празі,   належить до найкращих на планеті та   входить до «світової 10-ки   зоопарків»,   а також є   найкращим у Центральній та Східній Європі.


З’ясувалося, що розташований зоопарк неподалік місця,   де мешкає мій брат-студент,   у північному районі Праги Троя (Troja), тож дістатися було швидко і зручно. Для бажаючих відвідати зоопарк існує прямий автобусний маршрут,   без зупинок, вартість проїзду всього 1 коруна.   Цей автобус із літерами ZOO   їздить на вихідні   і свята у період від квітня до вересня кожні десять хвилин. Можна за 75 хвилин дістатися до зоопарку і   розмальованим «під леопарда» пароплавом по річці Влтаві, поєднавши два різновиди відпочинку.

Празький зоопарк як   диво-світ живої природи

На теритрії зоопарку   електронне табло висвічувало кількість відвідувачів цього дня — 5 798, хоча було тільки трохи по полудню.   Велика, на   60 га. територія зоопарку — це справжній диво-світ живої природи, якій тут комфортно, і знайомство із якою вельми комфортне і радісне для кожного, хто завітає сюди. Адже приходиш із сумом   і — сум непомітно розвіюється легкою хмаринкою. Терзає проблема і   —   невідомо звідкіля приходить переконання, що твоя   проблема... насправді   з тих, які легко вирішуються.   Ось тільки   зрозуміти це можна було у гармонійному і барвистому світі   фауни   ( вона налічує до 5 тис. тварин майже 700 видів)   та   флори цього майстерно створеного парку.

Близько 60 видів   тварин Празького зоопарку внесені до Червоної книги, а   півтора десятка   під загрозою зникнення. Окрім фауни в експозиції зоопарку представлено 300 видів рідкісних рослин, в тому числі екзотичних дерев. Празький зоопарк широко відомий успішними результатами роботи зоологів із розведення тварин, в тому числі рідкісних. Так,   тільки у 2005 році   у зооопарку народилось 805 малят. На території Празького зоопарку є як відкриті, так і закриті павільйони.   У закритих утримуються пантери, тигри й інші хижаків, а також мавпи, жирафи, птахи, комахи...

Серед павільйонів особливо виділяється доволі обсяжний унікальний павільйон зоопарку «Індонезійські джунглі», що відтворює атмосферу тропічних джунглів — являє собою двоповерхову еліпсовидну скляну споруду, всередині якої висаджено тропічні рослини, є також тераса для спостереження за життям гіббонів, орангутангів та інших тварин, влаштовано невеликий штучний водоспад.

У зоопарку розводять рідкісних тварин, таких як кінь Пржевальського, гігантська черепаха, види ящірок, що на межі зникнення, гавіалів, кішок, антилоп тощо. Серед відомих тварин Празького зоопарку — довгожителька слониха Гулаб, що 4 липня 2006 року відмітила 40-ліття перебування в зоопарку.  

Дещо з історії   Празького зоопарку  

Ідея заснування зоопарку в Празі виникла 1881 року з нагоди одруження австрійського крон-принца Рудольфа та принцеси Стефані Бельгійської, й була висловлена в місцевих газетах графом Свіртс-Спорком (Sweerts-Spork).   Від 1919 року розпочала свою роботу наглядова рада міністерства освіти й народної просвіти з підготовчих робіт для закладення в Празі зологічного саду. 28 вересня 1931 року відбулося урочисте відкриття Празького зоопарку, й тоді ж його алеями пройшли   перші відвідувачі.

У 1942 році в Празькому зоопарку вперше в неволі було штучним методом вигодувано дитинча білого ведмедя (самицю назвали Ілун/Ilun). У 1959 році директором зоопарку в Празі став доктор Зденек Веселовський (Zdeněk Veselovský), за керівництва якого (до 1988 року) заклад перетворився на світовий осередок дослідження й популяризації світової флори та фауни, отримав   популярність і визнання як у наукових колах, так і серед пересічних відвідувачів.

2001 року в зоопарку   штучно виведено   коня Пржевальського. Саме цей   зникаючий різновид   коней зображено на гербі   зоопарку.   Перші жеребець Алі і кобила Минка були поселені у Празький зоосад у 1932 р., а   21 березня 1933 р. в   Празі родилося перше лоша. Відтак світ побачило понад   200 лошат.

Власлідок руйнівної   повені, що спіткала Європу у 2002 році, Празькому зоопарку було завдано значної шкоди: загинуло понад 100 тварин,   але незабаром   заклад повністю   відновився.   У   2008 році   ForbesTraveler.com у своєму рейтингу назвав Празький зоопарк одним з найкращих у світі.   А минулого року найкращий зоопарк Європи 28 вересня,   у день святого Вацлава,   відсвяткував своє 80-тиріччя.

Місце, куди хочеться повернутися знову

...Неможливо залишитися байдужим до лемурів, які дружелюбно прогулюються так близько, що виникає бажання доторкнутися до них, хоча робити це категорично заборонено — працівники зоосаду пильнують своїх підопічних.

Однак уже ця близькість з милими тваринками здатна повернути на мить до дитинства, зігріти і покращити настрій. Так само неможливо швидко і без маси позитивних емоцій залишити територію, де мешкають   граційні   жирафи.

Унікальний павільйон   "Індонезійські джунглі" настільки тонко і повно відтворює атмосферу тропічних джунглів, що залишається   відчуття   далекої і незабутньої   подорожі... Аде довкола усе дихає і   пахне   джунглями, лякає і водночас захоплює несподіванками.    

На території зоопарку постійно щось будується або оновлюється, як-от   нові вольєри для антилоп або ж   слонів тощо.   Загалом звірям і птахам тут так комфортно живеться, що з острахом починаєш згадувати пересувні зоопарки в Україні, або ж низку недавніх нещасть у Київському зоопарку, коли звірі гинули масово.   .  

Для оглядин усіх   принад Празького зоопарку — якщо ви, приміром,   не хочете стомити ноги, адже тут є де походити   —   діє спеціальний зоосадівський поїзд та крісельна дорога.   А до послуг тих,   хто бажає трохи спочити від вражень —   невеликі ресторани й кав’ярні, сувенірні крамнички тощо.   День тут пролітає так непомітно й із такою масою різноманітних вражень —   як для   дітей, так і для дорослих — що хочеться конче повернутися сюди знову.  

Назар Зубач, Ужгород—Прага. Фото автора.

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

ДОЗВІЛЛЯ

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат