Читачі спілкувалися з письменником Мирославом Дочинцем в режимі «on-line»

Тетяна Туряниця,   провідний бібліотекар сектору краєзнавчої літератури   Мукачівської міської центральної бібліотеки ім. О. Духновича 11.12.2012 16:50 ДОЗВІЛЛЯ

«Золотий письменник України», лауреат Міжнародної літературної премії «Карпатська корона», номінант на Шевченківську премію у 2013 році за романи «Вічник» та «Криничар», –   письменник, журналіст та видавець Мирослав Дочинець сьогодні один з найуспішніших письменників в Україні. Його книги стають бестселерами і розходиться небувалими для українського літературного процесу накладами, а коло шанувальників збільшується з кожним днем. Авторські зустрічі з ним проходять у бібліотеках та книгарнях Львова, Івано-Франківська, Києва, Вінниці…

Своєрідну альтернативу «очній» зустрічі – скайп-спілкування з відомим письменником запропонували провести наші колеги з Ківерцівської центральної районної бібліотеки (Волинська область), де такі заходи вже стали традиційними. Ми з радістю підхопили ініціативу, адже спілкування в режимі реального часу з допомогою програми Skype – одна з   багатьох послуг, які надає у користування своїм відвідувачам Інтернет-центр Мукачівської міської бібліотеки.
На скап-зустріч з відомим письменником по обидва боки віртуального мосту зібралися поціновувачі його таланту, читачі, бібліотекарі, письменники, журналісти.

«Щиро радіємо з того, що український читач відкриває для себе українську книгу і прагне зустрічі з її авторами», – відзначила у вступному слові директор Ківерцівської централізованої бібліотечної системи Любов Михальчук. Провідний бібліотекар сектору краєзнавчої літератури Мукачівської міської книгозбірні Тетяна Туряниця, розповіла про творчі здобутки нашого краянина, його шлях у літературу.
Далі розмову продовжив сам Мирослав Дочинець. Привітавши учасників зустрічі, письменник ділився своїми думками про сенс життя, про стиль написання своїх творів, потребу в їх написанні, відповідав на запитання присутніх. У своїй розмові він зізнався: «Я не публічна людина, але книги витягують до людей. Я знаю, як не треба писати, тому писати мені дуже складно. Я зважую кожне слово, прагну, щоб воно було живе, чесне, тихе і світле. Адже справжні книжки повинні не розповідати, а слухати читача, налаштовуватися на амплітуду його душі».

На запитання про те, чи реальні герої його творів і чи насправді існують ті місця, які він описує в своїх творах відповів: «Більшість героїв моїх оповідей реальні. Це історії людей, які траплялися на моєму шляху. А щодо місць, хочу сказати словами Андрія Ворона: «Не шукай ніяких місць, адже де б ти не був – ти вдома».

На зустрічі присутні торкнулися і мовного питання, цікавилися яку літературу він любить читати, з якими письменниками спілкується, також висловлювали своє захоплення його творчістю, зокрема, одна шанувальниця відверто сказала: «Ваші книги – як Божа роса на душу людини», на що М. Дочинець відповів: «Я дуже ціную ваші читацькі відгуки, але такі слова зависокі для мене».
Цікавилися вони і його планами на майбутнє та ставленням до літературних нагород, яких останнім часом у письменника значно додалося. «Мої книги варто сприймати як метафори. «Лис у винограднику» – віднайдення самого себе, «Вічник» – це стихія природи і людина, «Криничар» – це людина і її служіння справі. Зараз працюю над новим романом «Горянин», ця книга є дуже важливою для мене. Романи – це жанр нового часу, потрібно пристосовуватися до цього. А ще я ловець слів. Для мене почути якесь нове слово – влучне, лаконічне, смачне – справжня радість. Все життя записую вислови, думки, цитати і мрію видати книгу «Мудрість Карпат», – щиро зізнався автор. – Відносно літературних нагород, скажу: дають премії, я беру їх, але не зациклююся на цьому, адже найвищу премію мені дав Бог».
На закінчення он-лайн зустрічі з ківерчанами М. Дочинець побажав їм спокою серця та родинної любові.

Тим часом у Мукачівській бібліотеці продовжилося обговорення вражень від першого досвіду скайп-спілкування. Присутні у залі члени літературного об’єднання «Рідне слово» висловили надію, що така зустріч буде далеко не останньою, адже Інтернет – це універсальний засіб комунікації, який надає можливість спілкуватися з цікавими людьми, незважаючи на відстань.

Ще однією темою для розмови стала нещодавня участь Мирослава Дочинця в акції «Письменник за прилавком», яка цими днями проходить в Ужгороді в рамках «Книжкового Миколая». Письменник ділився власними враженнями та розповів про ідею, яка виникла у нього під час продажу книг: «Фестиваль «Червене вино», який проходить   в Мукачеві на Старий Новий рік, з кожним роком приваблює все більше туристів. Чому б нам, письменникам не скористатися цим і у рамках   цього фесту не зробити дегустацію книги, щоб вони разом з пляшкою запашного вина повезли з собою і гарну закарпатську книгу з автографом автора».

P.S. Сподіваємося що ця ідея буде втілена в життя і наступного року найпопулярніший фестиваль Мукачева збере дегустаторів не тільки вина, але й книги.

Тетяна Туряниця, провідний бібліотекар сектору краєзнавчої літератури Мукачівської міської центральної бібліотеки ім. О. Духновича

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

ДОЗВІЛЛЯ

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат