Спартакіада. Щедрий ужинок колосівців на пшеничних та спортивних полях

29.09.2016 15:00 СПОРТ

 

Минулої суботи (24 вересня 2016 р.) знову ожив один із найкращих сільських спорткомплексів Закарпаття. Спозаранку до села Пийтерфолво, що на Виноградівщині, почали з’їжджатися збірні команди районів на свою чергову спартакіаду, яку традиційно проводить обласна рада ФСТ «Колос» (голова М. Ю. Тимчак).


Ці щорічні змагання, — каже головний сільський спортсмен Срібної Землі   Микола Юрійович, — ми проводимо у той час, коли практично на полях, у садах, виноградниках наші трудівники села практично завершили збирання врожаю. Я мимоволі згадав слова відомого спортивного коментатора, заслуженого журналіста України, який свого часу організував футбольний матч на горі Говерла, Валентина Щербачова. Він приблизно 10 років тому був тут, у Петрові, із знімальною групою телепрограми «Доброго ранку, Україно». Йому навіть дали слово під час урочистого відкриття наших сільських спортивних ігор. Він сказав наступне: «Після того, як урожай з полів краю зібрано, сільські спортсмени Срібної Землі мають повне моральне право пишатися і своїм   спортивним гартом і богатирською силою. Нехай завжди буде щедрий врожай на закарпатських полях, а спортивний доробок теж повинен бути вагомим».

На традиційному відкритті обласної сільської спартакіади учасникам вдалих стартів і переможних фінішів побажали:   заступник начальника управління аграрного виробництва та продовольства департаменту агропромислового розвитку облдержадміністрації Віктор Тереля, заступник голови облпрофради Василь Захарець, голова обласної профспілкової організації працівників АПК Ганна Кулик, а також головний суддя змагань майстер спорту СРСР Анатолій Плеханов.   Над стадіоном звучить Гімн України. Після нього учасники дружно гукнули: «Слава Україні – героям слава!».

Відповідно до положення команди змагалися у таких 8 видах спорту: волейбол, настільний теніс, шахи, шашки (жінки та чоловіки), гирьовий спорт, міні-футбол, армспорт та перетягування канату. Відразу скажу, що змагання пройшли на хорошому рівні. Усі місця, де вони проводилися, були підготовлені на належному рівні. На дворі панувала тепла сонячна погода, а музиканти лише підтримували хороший настрій усім учасникам.

Результати змагань (називатимемо лише переможців та призерів, яким були вручені медалі відповідного ґатунку, грамоти, кубки):  

Волейбол (жінки): У цьому виді спорту завжди фаворитами були виноградівчанки, зокрема легендарна команда з Великої Копані, де у її складі було відразу п’ятеро сестер Нейметі. Вони виборювали золоті нагороди не лише на обласних, але й на республіканських та всесоюзних змаганнях. На цей раз пальму першості здобули волейболістки Мукачівщини. Господарки навіть не попали до трійки призерів.   Срібні нагороди дісталися дівчатам з гірського Рахівського району, а бронзові медалі були вручені представницям з Ужгородщини.

Серед чоловіків Вікторія таки усміхнулася господарям. Срібні нагороди вибороли земляки першого майстра спорту СРСР з волейболу на Закарпатті — Івана Скрябіна — з   Хустщини, а «бронза» дісталася спортсменам із Великоберезнянщини.      

Міні-футбол. У чемпіонаті Закарпаття, як відомо, нині у турнірній таблиці на першому місці ФК «Ужгород». У спину дихають їм гравці ФК «Севлюш» Виноградів. А на сільській спартакіаді у Петерфолво відбулася сенсація. Золоті нагороди виборола збірна команда району, який не представлений в обласному чемпіонаті жодною командою. А мова йде про Великоберезнянщину. Друге місце посіли господарі, а третє — Хустський район. Хороше враження справила молода команда з Рахівщини, яка посіла четверте місце.

Настільний теніс (чоловіки): 1–ше та 3–тє місця відповідно зайняли представники Виноградівщини — Олександр Данкович та Степан   Фізер, 2–ге — Микола Грицюк з Хустщини. У жінок кращий результат показала Світлана Аванесова з Мукачівщини, другий – представниця Хустщини Марія Саприкіна, а третій — Наталія Луців із Виноградівщини.  

Шашки (жінки): 1–ше місце – Марія Данко (Виноградівський район), 2–ге — Оксана Шпілька (Хустський) та 3–тє місце Тетяна Маркуліна (Мукачівський райони); чоловіки: 1—ше місце – Степан Русин (Мукачівський район), 2–ге — Сергій Чейпеш (Виноградівськи) та 3–тє — Петро Кодря   (Хустський райони).

Серед любителів древньої гри (шахи) перше місце у чоловіків виборов Василь Гуйван із Мукачівщини, друге — представник Виноградівщини Йосип Балаж, а третє – Євген Мартин з Рахівщини.  

На сільській спартакіаді (шахи) кращою серед жінок стала Вікторія Варивода з Рахівщини, 2–ге місце в Ольги Захарець із Виноградівщини та 3–тє місце у Терезії Попович із Свалявщини.

Серед спортсменів-гирьовиків (вагова категорія до 80 кг.) два кращі результати показали   Владислав та Михайло Бошинди з Мукачівщини, а бронзова нагорода дісталася Івану Опаленику з Великоберезнянщини. У ваговій категорії до 90 кг. «золото» здобув богатир з Виноградівщині Михайло Тупиця. Другий результат у Юрія Чикути з Великоберезнянщини, а третій — у представника Ужгородщини Василя Фірцака.  

(+ 90 кг). У цій ваговій категорії перше місце виборов тренер Виноградівської ДЮСШ, наставник чемпіона світу з цього виду спорту (майстер спорту України Василь Потокій)   – Олександр Марчук. 2 місце у колишнього сільського голови Кам’яниці, що на Ужгородщині, Олександра Чундака а 3–тє — в Юрія Пріца з Рахівщини.

У народі вважають, що армспорт — це спорт справжніх чоловіків. Під час проведення цих змагань найбільшу глядацьку аудиторію складають дівчата. Подивитись на справжніх Аполонів не проти й школярі, які теж прагнуть такими стати.

Вагова категорія до 80 кг.: У ній кращі результати показали представники Виноградівщини — відповідно Мар’ян Норберт та Максим Кіш. Третій показник у свалявчанина Андрія Метенка.

До 90 кг.:   1 місце – Руслан Шелевія (Мукачівський район); 2–ге та 3–тє місця зайняли відповідно представники Ужгородщини Василь Фірцак та Олександр Чундак.

Емоційний шквал навколо цих змагань передати словами важко. Там треба було бути. Кремезні чоловіки (по 5 чоловік від кожної команди) у надзвичайно сильному протистоянні боролись за призові місця. А перемогу святкувала дружня команда з Ужгородщини (капітан Олександр Чундак), яка у фіналі на свою сторону перетягла силачів із Мукачівщини. Третє місце — у представників Великоберезнянщини.

Ексклюзивне інтерв’ю з капітаном команди з Ужгородщини О. Чундаком.

— Ваша сила, тактика у перетягуванні канату здивувала всіх глядачів, десь спеціально готуєтесь?

— Тренуємось дома на городі, хто в лісі, хто в полі зараз (всі посміхаються). І все ж нині мої хлопці були злагоджені у своїх діях, чіткі у рухах і сильні. Як у будь-якому змаганні — це шлях до перемоги, так і нашим спортсменом вдалось її і сьогодні вибороти!".

— Спасибі. І подальших успіхів…

Перше загальнокомандне місце вибороли сільські спортсмени Виноградівського району (голова райради ФСТ «Колос» Олександр Чука), друге — дружній колектив з Мукачівщини і третє (сенсація!) чудова команда однодумців з гірського Великоберезнянського району. Браво!

І наостанок побажання окремих учасників, особливо з гірських районів: до програми обласних та районних змагань необхідно включити такі традиційні для сільських жителів види спорту, як метання довбні (у народі її прозвали «теща») та підняття колоди.

Василь Гаджега, голова обласного осередку Асоціації спортивних журналістів України.

На фото фрагменти з обласних сільських спортивних ігор.  

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

СПОРТ

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат