Штрихкодування: види та обладнання

admin 09.01.2024 17:58 СОЦІО



Штриховий код – це спосіб представлення зашифрованої цифрової та текстової інформації про продукт у вигляді послідовності паралельних ліній різної ширини та відстані між ними на різноманітних поверхнях. Він використовується для маркування, автоматичної ідентифікації, відстеження продукції й товарів у магазинах, складах, виробничих приміщеннях, медицині та інших галузях. Штрихкоди складаються зі світлих і темних смуг, що чергуються, зчитуючись оптичним сканером, і відрізняються зображенням і кількістю зашифрованих відомостей про продукт. Їх наявність на товарі є обов'язковою і регулюється чинним законодавством. Штрихкодування допомагає автоматизувати виробничі процеси, покращити точність збирання та обробки даних.

Різновиди штрихкодів, їхні переваги та недоліки

Види штрихкодів за типом зображення бувають лінійними, або одновимірними (1D) та двовимірними (2D). Перші містять лише вертикальні смуги різної ширини та відстані між ними, а другі – поєднання ліній із геометричними фігурами. Обидва види відрізняються обсягом зашифрованої інформації, способом її шифрування та читання, зовнішніми особливостями. Оскільки кожен із них має своє призначення та специфіку застосування, вони не є універсальними, як і обладнання, призначене для їх сканування.

Лінійні штрихкоди варто застосовувати, якщо існує потреба кодування короткої інформації про товар обсягом до тридцяти символів. Вони представляють дані лише в одному напрямку – вздовж їхньої осі, кодуючи відомості тільки за шириною та розташуванням штрихів. Такі коди широко використовуються під час автоматизації касової системи у роздрібній торгівлі для кодування цін, ідентифікації товарів та управління запасами, а також у логістиці, медицині, інших галузях. До переваг одномірних штрихкодів варто віднести:

  • швидке та безпомилкове зчитування інформації;
  • менша вартість устаткування для їх виробництва, нанесення, розпізнавання, обробки;
  • універсальність та широкий попит.

 

Існує декілька стандартів одновимірних штрихкодів, таких як EAN-13, UPC-A, Code 39, Code 128, що використовуються для різних цілей і мають власні формати кодування. Оскільки їхня місткість обмежена кількістю символів у фіксованому просторі, вони містять менше відомостей про продукт порівняно з двовимірними, наприклад, QR-кодами. Крім того, у разі пошкодження ліній штрихкоду виникає проблема з його зчитуванням.

Двовимірні коди мають такі переваги:

  • суттєва місткість інформації, зашифрованої не тільки у горизонтальному, але й у вертикальному напрямку;
  • компактність розміщення та економія витратних матеріалів для їх друку;
  • хороша розпізнаваність та читаність навіть за наявності значних пошкоджень;
  • шифрування товарів із великим набором характеристик.

Проте обладнання для створення, нанесення та розпізнавання 2D-кодів коштує недешево.

Способи штрихкодування та види сканерів

Щоб штрихкоди були чіткими та легко читабельними, їх наносять на паперовий носій за допомогою термодруку або термотрансферного друку. Термодрукувальні пристрої відрізняються компактністю і простотою інтерфейсу, наносячи інформацію на термопапір зі спеціальним покриттям, що змінює свій колір під час нагрівання. Однак такий спосіб друку має свої недоліки: втрата чіткості символів із часом, поганий захист від вологи, вигорання на сонці. Термотрансферні принтери працюють з використанням паперу та риббону (обробленої пігментом стрічки). Така технологія ресурсозатратна, хоча відрізняється чіткістю зображень, що наносяться, і їхньою вологостійкістю.

 Для розшифрування інформації, що міститься в штрихкоді, використовуються сканери. Вони переводять зображення в літери та цифри з подальшою їх передачею на POS-систему, касовий апарат або інший пристрій під час обліку чи продажу товару. Для одновимірних штрихкодів призначені світлодіодні та лазерні сканери, при зчитуванні інформації за допомогою фотокамер – імідж-сканери, а в складних виробничих умовах використовуються промислові пристрої, які легко інтегруються в лінії виробництва під час швидкої та ефективної роботи.

 

admin

ТЕГИ : штрихкод

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

СОЦІО

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат