Чим відрізняється заводський спосіб приготування вин від домашнього?

Вероніка Межуєва 06.07.2024 19:28 СОЦІО

Багато відомих людей говорять, що Закарпаття- срібна земля, адже це і не дивно, бо найкращі умови для вирощування винограду та виготовлення вин саме тут.
Люди зі всієї України приїжджають на дегустації до різних виноробів Закарпаття. Один з найвідоміших виноробів Берегова Василь Копча має 7 гектарів землі на яких розташованні його виноградники. Їхня сім’я вже в декількох поколіннях виробляє вино, тому Василь розказує про відмінності виготовлення заводського та домашнього вина, адже проводячі дегустації для туристів зі всієї України йому неодноразово говорили, що їхні вина відрізняються від магазиних.


Домашнє вино відрізняється від заводського тим, що якщо воно сухе, то буде мати більший градус міцності, ніж солодке через те, що в домашніх винах є два головні компоненти- це дикі винні дріжджі, вони містяться на шкірках виноградних ягідок, а також цукристость, яка є в винограді. І коли вино бродить, дріжджі споживають цукор і переробляють його в міцність. Тому в сухому вині буде 0% цукру, але буде більший градус міцності, а в солодкому вині навпаки буде більше цукру і буде менше міцності. А в заводських- в солодкому буде більше міцність, ніж в сухому.
Зупиняється процес бродіння методом зняття вина з осаду. Осад- це є мертві дикі винні дріжджі, які вже вимерли, переробили вино і осіли на дні. Після цього процесу відбувається зняття з осаду, перефільтрація. Але повністю перефільтрувати дріжджі неможливо, тому вина залишаються живими. Але якщо довго тримати вино в пляшці, то в ній з’явиться маленький осад і вино стане більш сухе і міцне. На відміну від крафтових вин, в заводських зупиняють процес бродіння за допомогою різних стабілізаторів, консервантів, а в солодкі десертні вина добавляють спирт, хоча спирт технологічно не заборонено добавляти, але він повинен бути виним.

Якщо порівнювати вино Кагор, то заводський має 16-20 градусів співвідношення цукристості та міцності, відповідно до чого видно, що бродіння зупиняють методом додавання спирту, адже Кагор сім’ї Копча має 9-10 градусів.

Вероніка Межуєва

Коментарі :


 

 

 

Погода

СОЦІО

Оголошення

Архів новин

Серпень
Січень
Лютий
Березень
Квітень
Травень
Червень
Липень
Серпень
Вересень
Жовтень
Листопад
Грудень
2025
1950
1951
1952
1953
1954
1955
1956
1957
1958
1959
1960
1961
1962
1963
1964
1965
1966
1967
1968
1969
1970
1971
1972
1973
1974
1975
1976
1977
1978
1979
1980
1981
1982
1983
1984
1985
1986
1987
1988
1989
1990
1991
1992
1993
1994
1995
1996
1997
1998
1999
2000
2001
2002
2003
2004
2005
2006
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
2022
2023
2024
2025
2026
2027
2028
2029
2030
2031
2032
2033
2034
2035
2036
2037
2038
2039
2040
2041
2042
2043
2044
2045
2046
2047
2048
2049
2050
НдлПндВтрСрдЧтвПтнСбт
27
28
29
30
31
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
1
2
3
4
5
6
00:00
01:00
02:00
03:00
04:00
05:00
06:00
07:00
08:00
09:00
10:00
11:00
12:00
13:00
14:00
15:00
16:00
17:00
18:00
19:00
20:00
21:00
22:00
23:00

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат