На Закарпатті влада застерігає від продажу червонокнижних первоцвітів

28.02.2023 12:07 СОЦІО

В обласному центрі Закарпаття і в інших містах, переконаний, ви вже бачили людей, які продають букети перших весняних квітів. Таку картину спостерігаємо щороку з середини лютого до кінця травня, повідомляє перший заступник голови ОДА Мирослав Білецький. - Але вкотре нагадуємо: більшість видів ранньоквітучих ендемічних та реліктових рослин перебувають під загрозою знищення та занесені до Червоної книги України.

Вони прекрасні у своєму природному середовищі, не варто обмінювати це на один їхній день у вашій вазі. Перші весняні квіти відіграють важливу роль у житті лісу чи луки як природного комплексу, є їхньою невід’ємною частиною. Надто часто браконьєри виривають їх із цибулинами. Після цього неможливо буде відродити зниклі види, які природа творила упродовж десятків тисяч років.

Вилучення первоцвітів з природи є незаконним і тягне за собою покарання. Відповідно до ст. 88-1 КУпАП порушення порядку придбання чи збуту об’єктів рослинного світу тягне за собою накладення штрафу від 510 грн до 1700 грн з конфіскацією.

Ті самі дії, вчинені в межах територій та об’єктів природно-заповідного фонду, занесених до Червоної книги України або які охороняються відповідно до міжнародних договорів України, передбачає накладення штрафу від 1700 грн до 3655 грн з конфіскацією.

Ворог вже так багато зробив для знищення природних багатств України. Не допомагайте йому своїми діями і ви.

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

СОЦІО

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат