У селі Лисичово, що на Іршавщині, вже більше двохсот років діє унікальна водяна кузня (ВІДЕО)

25.03.2019 14:28 СОЦІО

 

Її історія розпочинається на початку 18 ст. Із цього часу кузня була власністю багатьох вельмож та місцевої аристократії. Сьогодні ж опікуються пам’яткою архітектури лісівники Довжанського лісомисливського господарства. Враховуючи вік кузні, за нею потрібен постійний догляд.

Тому лісівники впродовж останніх років намагаються підтримувати «Гамору» в належному стані. Зокрема, минулого року, було повністю замінено дерев’яне колесо, яке разом із водою допомагає приводити в дію ковальський молот. Також повністю замінено задню дерев’яну стіну та підсилено опори, які утримують водяний жолоб кузні.

Більше того, до щорічного Фестивалю «Гамора», лісівники спорудили стаціонарну сцену. У минулому році, завдяки лісівникам, у будівлі кузні також було відкрито кімнату музей. Сьогодні, тут вже зберігається понад двохсот експонатів, які музею люб’язно надали місцеві мешканці.

Сьогодні в кузні працює тільки один коваль та його помічник. Михайло Михайлович розповідає, кузня стала йому другою домівкою, адже працює тут із далекого 1985 року. Як колись так й зараз, виготовляє вироби сільськогосподарського призначення. Цього року Фестиваль ковальського мистецтва «Гамора», який був започаткований у 2007 році, пройде традиційно в останні вихідні червня. Зі свого боку лісівники запрошують всіх охочих поринути в історію, стати частиною унікального свята та побачити на власні очі старовинне ковальське ремесло.

Прес-служба Закарпатського ОУЛМГ

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

СОЦІО

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат