Регіональна комісія проголосувала за реабілітацію колишнього політв’язня Івана Мирона

Прес-служба ОДА 07.03.2019 20:52 СОЦІО

У середу, 6 березня, в Закарпатській облдержадміністрації відбулося засідання регіональної комісії з реабілітації, на якому розглядалася справа про визнання політв’язня Івана Мирона реабілітованим.

Голова комісії, представник Закарпатської крайової організації Всеукраїнського товариства політв’язнів і репресованих Роман Децик, ще раз нагадав членам комісії про важкі випробування, які випали на долю   мешканця с.Росішка Рахівського району Івана Мирона (1929 р.н.). Молодий вчитель не міг змиритися з насаджуванням радянської влади в рідному краї, насильницькому залученню земляків у колгоспи, затриманням органами КДБ своїх однодумців за «антирадянщину». Восени 1950 року він ухилився від призову до лав Радянської армії, перейшов на нелегальне   положення і вступив до загону ОУН-УПА та виконував їх завдання. У квітні 1951 року він роззброїв охоронця сільради – відібрав у нього три карабіни з набоями. А вже через місяць їх групу з 18 осіб було затримано. 11 січня   1952 року вироком   військового Трибуналу Прикарпатського військового округу за ст.ст. 54-1 “а” та 54-11 КК УРСР   Іван Мирон був засуджений до 25 років позбавлення волі у виправно-трудових таборах з конфіскацією майна. До 1956 року відбував ув’язнення у Норильську, потім – відправлений до Іркутської області,   а з 1961 і до закінчення терміну ув’язнення – пробув в мордовських таборах. Іван Мирон, як справжній патріот, не визнавав своєї провини і не каявся, тому і не потрапив до переліку звільнених після ХХ-го з’їзду партії частини політв’язнів.

Герой України, депутат Верховної Ради України, учасник бойових дій у ІІ Світовій війні, Левко Лук’яненко, який разом з І.Мироном відбував покарання у таборах ГУЛАГу, свого часу дав йому таку характеристику: ”Іван Мирон, це славний син Карпатських гір, сміливо підняв зброю супроти московських зайд, у концтаборах гордо відкидав пропозиції чекістів про дострокове звільнення ціною засудження своєї боротьби".

Але і після здобуття незалежності України Іван Мирон продовжує залишатися нереабілітованим.

Відтак, свою думку з цього питання висловили члени комісії, які мали можливість ознайомитися з копіями архівних документів справи І.Мирона.

Члени комісії проголосували за направлення Національній комісії з реабілітації обґрунтованої пропозиції для визнання І.Мирона реабілітованим. Таким чином на обласному рівні зроблено все для того, щоб найближчим часом колишнього політв’язня, котрий присвятив своє життя Україні, офіційно реабілітували.

Прес-служба ОДА

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

СОЦІО

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат