Які нововведення очікують нас у 2019 році

05.01.2019 16:34 СОЦІО



У 2019 році на українців чекає чимало нововведень — підвищення мінімальних зарплат і пенсій, нові тарифи та штрафи, а також зміни у медичній, освітній та інших сферах.

Підвищать посадові оклади в держорганах

За місяць до 2019 року Мінсоцполітики розробило проект постанови КМУ, який визначатиме розміри заробітної плати працівників державних органів, судів, органів та установ системи правосуддя у 2019 році. Приміром, посадовий оклад головного спеціаліста держоргану, юрисдикція якого поширюється на територію одного або кількох районів, міст обласного значення, зросте з 4100 до 4900 грн.

Підвищення мінімальної зарплати

Із 1 січня в Україні зросте мінімальна зарплата — її буде підвищено з 3723 грн. до 4173 грн. Відповідні зміни зафіксовані в державному бюджеті на 2019 рік, який 23 листопада ухвалила Верховна Рада України.

Підвищення мінімальної зарплати означає і зростання середнього показника зарплати в Україні — у новому році він зросте з 9218 грн. до 10,1 тис. грн.

Підвищення прожиткового мінімуму

У 2019-му на 9,4 % має зрости також прожитковий мінімум — один із основних соціальних показників, на підставі якого ведеться розрахунок більшості соціальних виплат. У новому році прожитковий мінімум, який складає зараз 1853 грн., підвищать у два етапи: з 1 липня — до 1936 грн., а з 1 грудня — до 2027 грн. Ці зміни також закладено в держбюджеті.

Підвищення і перегляд пенсій

Новий рік принесе пенсіонерам кілька етапів підвищення пенсій. Передусім — із 1 січня — мінімальна пенсія зросте для тих пенсіонерів, яким уже виповнилося 65 років і чий стаж роботи перевищує 30 років (для жінок) і 35 років (для чоловіків). Їм підвищать виплати на 172 грн. (до 1669 гривень).

Із 1 січня підвищать також виплати для військових пенсіонерів — на 25 %. Зростання мінімальної пенсії для інших категорій пенсіонерів у новому році заплановано в два етапи: з 1 липня — до 1564 грн. і з 1 грудня — до 1638 грн.

Починаючи з 1 січня право на пенсію за віком у 60 років матимуть лише ті, хто має повних 26 років трудового стажу. Ті, чий стаж не дотягує до цього показника, проте перевищує 16 років, зможуть виходити на пенсію в 63 роки.

Більше про соціальні виплати у 2019 році читайте нижче.

Впровадження масштабної медичної реформи

Найважливішим нововведенням 2019-го стане впровадження нової державної програми безкоштовної діагностики — її планують запустити з другої половини року.

Послугу вводитимуть поступово в різних регіонах, однак у МОЗ сподіваються, що в результаті близько 80 % потреб українців у медичних обстеженнях покриє держфінансування.

З 1 січня 2019 року в Україні запрацювала законодавча норма, згідно з якою в аптеки відтепер можна повертати ліки та медичні вироби — щоправда, тільки неякісні.

Як пояснили у Міністерстві охорони здоров’я, щоб повернути медпрепарати до аптеки, необхідно пред’явити розрахунковий документ на їх придбання. У такому випадку споживач має право просити повернути сплачені за ліки гроші або замінити препарат на аналогічний.

У Міністерстві звернули увагу, що факт неналежної якості підтверджується такими документами:

  • висновок про якість лікарських засобів, виданий лабораторією Державної служби України з лікарських засобів та/або уповноваженим лабораторією;
  • розпорядження Держлікслужби про заборону обігу лікарського засобу.
Більше про медичну реформу читайте нижче.

Оновлені правила вступу до вишів

З початком 2019 року набули чинності постанови уряду, які вносять ряд істотних змін в освітній сфері. Так, відтепер для вступу на бакалавра (а також магістра медичного, фармацевтичного, ветеринарного спрямування) прийматимуть сертифікати ЗНО 2017, 2018 та 2019 років — окрім оцінок із іноземних, щодо яких зараховуватимуть лише сертифікати 2018—2019 років. Вступник може подати сертифікати в будь-якій зручній йому комбінації.

Зміни також передбачають можливість складання творчих конкурсів у кількох вишах — для цього довелося змінити терміни їх проведення. Конкурси відбуватимуться з 1 до 10 липня, тобто до початку прийому заяв. Передбачена також друга сесія творчих конкурсів — із 11 до 22 липня, однак лише для тих вступників, які бажають навчатися на контракті.

Крім того, Міносвіти розширило практику встановлення мінімальної кількості балів для вступу на спеціальності з особливо високим рівнем суспільної відповідальності. Щоб подати на них заяву, вступник повинен мати конкурсний бал не менше 130. Йдеться про спеціальності «Право», «Публічне управління та адміністрування», «Міжнародні відносини», «Міжнародні економічні відносини», «Міжнародне право», «Фармація/промислова фармація».

Не менше 150 балів із другого та третього конкурсних предметів повинні мати абітурієнти, що вступають на спеціальності «Стоматологія», «Медицина», «Педіатрія».

Важлива новація 2019-го — розширення пільг для учасників бойових дій. Пільги будуть поширені на всіх вступників цієї категорії, а не лише на учасників бойових дій АТО/ООС, як було раніше.

Основною зміною при вступі до магістратури буде розширення переліку спеціальностей, на які треба складати єдиний вступний іспит з іноземної мови за технологією ЗНО. Зокрема, такий іспит доведеться також складати майбутнім магістрам спеціальностей «Музеєзнавство/пам’яткознавство», «Менеджмент соціокультурної діяльності», «Інформаційна, бібліотечна та архівна справа», всіх спеціальностей галузей знань «Богослов’я», «Соціальні та поведінкові науки», «Управління та адміністрування», «Інформаційні технології», «Публічне управління та адміністрування».

Реєстрація електронних кабінетів та завантаження до них документів починається 1 липня, а прийом заяв та документів — 10 липня. Закінчується подання заяв о 18-й год. 22 липня — для тих, хто вступає лише за сертифікатами ЗНО, 18-й год. 16 липня — для осіб, які вступають на основі співбесіди, вступних іспитів або творчих конкурсів.

Нові пільги для абітурієнтів за роботу в селах

Із 1 січня 2019 року набере чинності постанова Кабінету Міністрів України, згідно з якою першочергове право зарахування на бюджет отримають абітурієнти, які взяли на себе зобов’язання відпрацювати після закінчення вузу щонайменше три роки в селах або селищах міського типу. Йдеться про медиків та педагогів — абітурієнтів, які вступають до медичних і педагогічних вузів на спеціальності «Освіта/Педагогіка» (код 01) і «Охорона здоров’я» (код спеціальності 22).

Ті абітурієнти, які хочуть отримати право першочергового зарахування до вищого навчального закладу, повинні будуть підписати договір із майбутнім роботодавцем — освітнім або медичним закладом у сільській місцевості.

Список таких роботодавців органи місцевої влади формуватимуть щорічно до 1 лютого, а оголошувати конкурси для абітурієнтів за договорами на відпрацювання — до 1 березня.

Випускникам, які взяли зобов’язання відпрацювати три роки в селі або селищі, обіцяють надавати житло «з оплатою опалення та електрики». Якщо ж випускник відмовиться виконувати умови угоди, він буде зобов’язаний відшкодувати кошти, витрачені вузом на його навчання.

Українським викладачам підвищать зарплати

Кабінет Міністрів ухвалив постанову, згідно з якою з 1 січня 2019 року зарплата науково-педагогічних працівників зросте на 20 %. Про це повідомляє прес-служба Міністерства освіти і науки України. Як зазначила глава відомства Лілія Гриневич, за останні два роки були підвищені зарплати освітянам — вчителям та вихователям у дитсадках. «Проте жодне з цих підвищень не стосувалося викладачів — науково-педагогічних працівників, які працюють у наших університетах. У цьому році саме вони отримають найбільше збільшення заробітної плати — на 20 %», — зазначила Гриневич.

Крім того, зарплати інших педагогічних працівників, як й інших бюджетників, у наступному році зростуть на 9 %.

Зростання цін на сигарети

У 2019 на Україну чекає істотне подорожчання цін на тютюнові вироби — перш за все через значне підвищення акцизних ставок на цю продукцію. З 1 січня акцизи на тютюнові вироби виростуть на 20 % — таке зобов’язання Україна взяла на себе в рамках Угоди про асоціацію з ЄС. А 1 липня податок зросте ще на 9 % — відповідно до рівня інфляції в 2018 році.

Таким чином, це неминуче призведе до подорожчання сигарет, сигар та інших тютюнових виробів. Згідно з прогнозом Андрія Скіпальського, керівника Українського центру контролю за тютюном, до кінця року «бюджетні» марки сигарет можуть коштувати близько 38 грн. за пачку.

Нова система автофіксації порушень і «листи щастя» для водіїв

У першому півріччі 2019 року в Україні має запрацювати нова система автоматичної фото- та відеофіксації порушень правил дорожнього руху. Для цього, за словами голови Національної поліції України Сергія Князєва, залишилося прийняти ще незначну кількість правових документів на рівні уряду.

Йдеться про встановлення спеціальних камер у місцях концентрації аварій — на перехрестях, світлофорах і розподільних смугах. Таким чином, відстежувати порушників тепер зможуть не тільки патрульні з приладами дистанційного вимірювання швидкості, а й загальнодержавна автоматична система відеофіксації порушення.

Система камер фіксуватиме порушення на дорогах в автоматичному режимі. Потім фото- або відеодоказ порушення відправлятиметься в загальний центр обробки даних МВС та Національної поліції, де обіцяють використовувати захищені канали зв’язку для передачі цих даних.

Спеціальні оператори перевірятимуть зафіксовані системою порушення, визначатимуть користувача транспортного засобу, складатимуть повідомлення про правопорушення і відправлятимуть його Укрпоштою рекомендованим листом. Такі «листи щастя» отримають ті, хто є зареєстрованим власником транспортного засобу, щодо якого було зафіксовано порушення.

Підвищення тарифів на тепло

З 1 січня в Україні почнуть діяти нові тарифи на теплозабезпечення для населення. У грудні 2018-го їх затвердила Національна комісія, яка здійснює регулювання у сфері енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП). Для кожного з 26 постачальників теплоенергії, що працюють в Україні, тарифи виростуть по-різному — від 11 % до 24 %.

Компенсації за неякісні послуги ЖКГ

З 1 травня 2019 роки українці зможуть вимагати відшкодувань за отримання неякісних житлово-комунальних послуг. Про це в грудні 2018 року повідомив міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Геннадій Зубко.

За його словами, Кабінет Міністрів України затвердив відповідну форму скарги на якість комунальних послуг та механізм її перевірки. Постанова набуде чинності 1 травня 2019 року.

Для отримання відшкодування споживачам комунальних послуг необхідно буде подати акт-претензію і дочекатися результатів перевірки якості послуг ЖКХ.

Зарплата контрактника становитиме щонайменше 10 тис. гривень

Починаючи з нового, 2019 року, контрактники Збройних сил України отримуватимуть підвищену заробітну плану. Про це сказав Президент України Петро Порошенко.

Зазначимо, у бюджеті-2019 на оборону і безпеку закладено майже 212 млрд. гривень. З цієї суми майже 112 млрд. гривень спрямовуються на зарплати військовослужбовців і поліцейських, на розвиток озброєння і військової техніки — 30,2 млрд. гривень, на житло для військових — 1,8 млрд. гривень.

Зростання оплати за розмитнення «євроблях»

З 24 травня 2019 року значно зросте максимальна межа штрафу за порушення умов тимчасового ввезення та транзиту автомобілів на єврономерах — так званих «євроблях».

Якщо зараз розмір цього штрафу коливається в рамках від 170 до 17 тис. грн., то до кінця весни 2019 року його максимальна сума зросте вдесятеро — до 170 тис. гривень.

Такі норми зафіксовані в нещодавно ухваленому законі, який посилює відповідальність за порушення митних правил транзиту або тимчасового ввезення автомобілів на єврономерах.

Йдеться про штрафи для тих, хто не сплатить необхідні митні платежі і не зареєструє свій автомобіль в Україні протягом 180 днів після набуття чинності згаданим законом — цей період закінчується 23 травня 2019-го.

Далі набувають чинності такі штрафи.

Порушення терміну перебування автомобіля з іноземними номерами в режимі транзиту: до 10 діб обійдеться водієві в 3,4 тис. грн.; понад 10 діб — 8,5 тис. грн.; від 20 до 30 діб — 85 тис. грн.; понад 30 діб, а також за втрату або розукомплектацію авто — 170 тис. грн. або його конфіскація за рішенням суду.

Штраф за порушення терміну перебування автомобіля в режимі тимчасового ввезення складе: 17 тис. грн. у разі перевищення терміну на 10—20 діб; 85 тис. грн. — 30 діб; понад місяць — 170 тис. грн. або конфіскація.

Запрацюють нові правила оплати за електроенергію

З 1 січня 2019 року споживачі електроенергії укладатимуть договори на її постачання і на розподіл. Відповідно до ПРРЕЕ для забезпечення споживання електричної енергії споживач укладає договори: 1) про надання послуг із розподілу електричної енергії споживачу із оператором системи розподілу; 2) про постачання електричної енергії споживачу з обраним електропостачальником або про постачання електричної енергії постачальником універсальних послуг (для побутових або малих непобутових споживачів).

Договір споживача з оператором системи розподілу переважно стосується технічних параметрів потужності, класу напруги, якості електричної енергії, процедури відключення та підключення.

Договір про постачання електричної енергії передбачає комерційний продаж споживачу електричної енергії як товарної продукції.

Договори про користування електричною енергією (для населення) та про постачання електричної енергії, укладені споживачами з обленерго, припиняють свою дію з 1 січня 2019 року.

Головні напрямки медичної реформи, які плануються реалізувати в 2019 році

Гроші пішли за пацієнтом

Із 1 січня зарплата лікаря первинної ланки безпосередньо залежатиме від кількості обслуговуваних ним пацієнтів. Усі комунальні медзаклади країни, де працюватимуть сімейні лікарі, терапевти і педіатри, перейдуть на контракти з Нацслужби здоров’я (НСЗУ).

До кінця 2019 року всі лікарі працюватимуть «без паперу» — перейдуть на електронний документообіг. Зміняться і правила роботи самих лікарів. Їм дозволять збільшити максимальну кількість пацієнтів. Сімейний лікар зможе набрати додатково ще 900 осіб, терапевт — 1000, педіатр — 450. Однак у першу чергу ці зміни торкнуться сільської місцевості, де лікарів не вистачає.

Безкоштовна діагностика

З 1 липня планується фінансувати 54 види різних аналізів і діагностик, у яких мають потребу українці. У списку — рентген, УЗД, мамографія, ехокардіографія серця та інші, а також допомога вузькопрофільних фахівців. Щоб отримати таку допомогу безкоштовно, необхідно мати підписаний контракт із сімейним лікарем. Важливо, що пацієнт має право сам вибрати медзаклад, де йому нададуть необхідні послуги. Головне — щоб він був у програмі НСЗУ.

Термінова допомога

Пілотний проект нової системи надання екстреної медичної допомоги запустять у 5 українських областях (Вінницькій, Донецькій, Одеській, Полтавській, Тернопільській) і Києві. Пілотним він буде весь наступний рік і реалізовуватиметься по всій країні лише в 2020-му. Бригади «швидкої» перейдуть на світові стандарти роботи — медиків додатково навчать і підвищать зарплату. Закуплять спеціалізований санітарний транспорт, що дозволяє надавати необхідну допомогу пацієнтові ще на шляху проходження до лікарні.

Диспетчерські служби об’єднає е-система «Централь-103». Вона дозволить на обробку викликів витрачати всього одну хвилину і відправляти до пацієнта найближчу до адреси машину. Планується, що медики добиратимуться до пацієнта за 10 хвилин у містах та за 20 хвилин у селах. Це на 5—10 хвилин швидше, ніж зараз.

Жодних папірців

Паперові медичні картки вже мали замінити на електронні. Всі медзаклади, що входять у програму, зобов’язані вносити в єдину базу даних інформацію про пацієнта, який звернувся за допомогою. Це і історія хвороби, і призначене лікування. Очікувалося, що така система дозволить людині звертатися за медичною допомогою у будь-якому місті країни і до будь-якого іншого лікаря — анамнез усе одно зберігається в базі. Але поки ця частина реформи працює мляво. До кінця 2019 року, можливо, «папір» зникне в медицині.

А ось електронні рецепти й е-лікарняні повинні з’явитися в роботі з другого кварталу. Над «рецептами» ще працюють — готують програмне забезпечення. А ось про те, як виглядатиме е-лікарняний, уявлення є з досвіду інших країн. Лікар у спеціальній програмі заповнює електронний бланк, підтверджує його своїм е-підписом, а пацієнтові видається лише квитанція з номером. Роботодавець зможе перевірити інформацію через загальний реєстр і завантажити її в свою бухгалтерську систему.

«Доступні ліки»

З 1 квітня програма «Доступні ліки» перейде під контроль Нацслужби здоров’я. НСЗУ укладе з аптеками договори і компенсуватиме вартість препаратів. При цьому список із 261 препарату, які можна буде отримати безкоштовно або з невеликою доплатою, розширюватися не буде. Але в програмі братиме участь більше аптек, що підвищить доступність та наявність медикаментів.

Студенти-медики

Абітурієнти 2019 року, щоб вступити до медичного вузу, крім обов’язкових предметів (українська мова та література, біологія або хімія), складатимуть зовнішнє незалежне оцінювання (ЗНО) з математики або фізики на вибір.

Аби подати документи для вступу на «Стоматологію», «Медицину» і «Педіатрію», необхідно буде набрати мінімум 150 балів ЗНО з профільних предметів. Студенти-медики 3-го і 5-го (або 6-го) курсів уперше складуть Єдиний державний кваліфікаційний іспит (ЕГКЕ) для перевірки знань, якими повинен володіти лікар у будь-якій країні світу.

Що слід знати про соцвиплати у 2019 році?

У грудні Кабінет Міністрів ухвалив рішення про створення Державної соціальної служби — спеціального органу, який контролюватиме надання державної допомоги українцям. За задумом уряду, це покращить ефективність соціального захисту.

Точна дата запуску нової служби ще невідома, а от суми виплат давно затверджені у держбюджеті. Що зміниться в отриманні соціальної допомоги 2019 року?

Пенсії перерахують

У держбюджеті на 2019 рік закладено 166,6 млрд. грн. на виплату пенсій — на 27,2 млрд. грн. більше, ніж 2018 року. Адже вперше наступного року відбудеться індексація пенсійних виплат. Це означає, що пенсії перерахують, відповідно до прожиткового мінімуму. Наразі він становить 1853 грн. З 1 липня прожитковий мінімум зросте до 1936 грн., азі грудня 2019 року — до 2027 грн.

Таке нововведення принесла пенсійна реформа. В уряді заявили, що зміни торкнуться понад 10 млн. пенсіонерів.

«Для понад 10 мільйонів громадян з 1 березня 2019 року відбудеться осучаснення пенсій. Виплати зростуть приблизно на 12—17 %», — уточнив віце-прем’єр-міністр Павло Розенко.

Крім того, з 1 січня відбудеться підвищення пенсій колишнім військовим. За словами Розенка, надбавку отримають понад півмільйона військових пенсіонерів.

Щодо обсягів мінімальної пенсії, то з грудня 2018 року і до липня 2019-го вона становитиме 1497 грн., з липня до грудня — 1564 грн., а в грудні 2019-го — 1624 грн.

Субсидії монетизують

З травня розпочнеться монетизація субсидій на житлово-комунальні послуги. Вона передбачає, що в кінці року споживачі, які зекономили енергоресурси, зможуть отримати залишок невикористаної субсидії на свій рахунок у банку.

Так пояснив ідею монетизації президент Петро Порошенко, заявивши, що «кожна родина, яка зекономила, має право зекономлену різницю отримати живими грошима».

Сама процедура оформлення та використання субсидії майже не змінюється. Щомісяця розрахунок здійснюватиметься банком, як і раніше, в безготівковій формі.

«Процедура призначення субсидій не змінюється. Одержувач повинен буде подати заяву в орган соцзахисту населення і дати дозвіл на обробку персональних даних банком», — пояснив керівник директорату сім’ї та соціальної підтримки населення Мінсоцполітики Віталій Музиченко.

Єдина новація — необхідно обов’язково вказати свій номер мобільного телефону для зв’язку з банком. Адже для кожного одержувача субсидій буде відкрито рахунок в Ощадбанку, куди зараховуватимуться кошти. При цьому субсидію можуть скасувати, якщо в людини накопичиться борг за «комуналку» у понад 340 грн.

Загалом у держбюджеті на 2019 рік передбачено 55,1 млрд. грн. на надання субсидій населенню.

Дитячі виплати зростуть

У 2019 році допомога на дітей, що залежить від прожиткового мінімуму, автоматично зросте. Так, мінімальний розмір виплат на вагітність і пологи збільшиться на 90 грн. —до 2207,1 грн. Допомога матерям-одиначкам на дітей до 6 років зросте з 1626 до 1779 грн. На дітей віком від 6 до 18 років — з 2027 грн. до 2218 грн. Згідно зі статистикою, щомісяця така підтримка надходить близько 431 тисячі дітей.

Також більше отримуватимуть діти під опікою: віком до 6 років — 3252 грн. замість 3118 грн., а віком від 6 до 18 років — 4054 грн. замість 3888 грн. Сьогодні це майже 48 тисяч дітей.

Водночас фінансова допомога при народженні дитини не зміниться. Вона, як і раніше, становитиме 41280 грн. (10320 грн. - одразу і по 860 грн. щомісяця протягом 3 років). Але на додаток до неї батьки отримуватимуть «Пакунок малюка» вартістю 5000 грн. Пакунок міститиме пелюшки, одяг, іграшки, косметичні засоби для догляду за дитиною тощо. В уряді прогнозують, що наступного року таку допомогу отримають близько 360 тисяч сімей.

З’явиться нова соціальна допомога

Наступного року державну підтримку отримуватимуть батьки, чиї діти мають тяжкі захворювання або вади в розвитку. Місячний обсяг виплат дорівнюватиме прожитковому мінімуму для осіб, які втратили працездатність. Таким чином, з 1 січня соцдопомога становитиме 1497гри., з 1 липня 2019 року 1564 грн., аз 1 грудня2019 року—1638 грн.

«З 1 січня 2019 року запроваджується новий вид соціальної допомоги для осіб, які доглядають за дітьми, хворими на тяжкі захворювання, але яким ще не встановлена інвалідність», заявив міністр соціальної політики України Андрій Рева.

У відомстві уточнили, що виплати призначатимуться батькам дітей, які страждають на тяжкі перинатальні ураження нервової системи, тяжкі вроджені вади розвитку, рідкісні (орфанні) захворювання, мають онкологічні, онкогематологічні захворювання, дитячий церебральний параліч, тяжкі психічні розлади або ж інсулінозалежну форму діабету (І типу), гострі чи хронічні захворювання нирок IV ступеня. Крім того, оформити соцдопомогу можна буде, якщо дитина отримала тяжку травму, потребує трансплантації органу чи паліативної допомоги. У Кабміні підрахували, що за такою підтримкою можуть звернутися близько 16,4 тисячі осіб.

У Міністерстві соціальної політики запевняють, що всі, хто потребують державної допомоги, гарантовано отримають її у 2019 році.

Центр громадського моніторингу та контролю

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

СОЦІО

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат