На Закарпатті хочуть відновити історичну стежку

Прес-служба Закарпатського ОУЛМГ 02.02.2019 11:49 СОЦІО

Днями у Закарпатському обласному управлінні лісового та мисливського господарства відбулася зустріч лісівників Воловецького та Міжгірського лісгоспу, працівників обласного управління та головою Правління громадської спілки «Регіональна туристична організація Закарпаття» Валентином Волошином та Олександром Бурсановим, керівником Туристичного товариства «Карпатські стежки».

Під час зустрічі було обговорено питання про інтерес до відновлення Карпатської ювілейної стежки, яка існувала раніше.

Як розповів начальник Закарпатського обласного управління лісового та мисливського господарства Валерій Мурга, в останні роки поняття «зелений» туризм у Закарпатті стало не тільки ближчим, а й самі його широти значно розширилися. Безумовно, особлива увага розвитку туристичному напрямку приділяється лісогосподарниками, які не тільки турбуються про збереження і відтворення лісів, а й створюють належні умови для комфортного відпочинку туристів.

Валерій Іванович також додав, що наразі активно ведеться спільна робота лісівників Закарпаття, членів товариства лісівників України та громадської спілки «Регіональна туристична організація Закарпаття» із відновлення 343-кілометрового туристичного пішохідного маршруту, який проклали ще за часів Чехословаччини. Крім того, паспортизуються маршрути, які описав відомий закарпатський політичний діяч, бізнесмен, автор туристичного путівника Олег Ямалов.

Ювелійна карпатська стежка, якій цього року виповниться 100 років від заснуваня, проходитиме пішохідними туристичними шляхами різної категорії складності по лісфонду всіх лісогосподарських підприємств, через мальовничі куточки Закарпаття — до гірських вершин України — Говерли, Петрос, Близниці, Піп Іван, полонини Руни, Боржави і Бужори та ін. До речі, лісівники Воловецького лісгоспу вже планують облаштування 57-ми кілометрового відрізка.

Загалом якщо говорити про розвиток туризму, за словами головного лісничого області Ігоря Коцура, станом на 1 лютого, завдяки лісівникам у лісовому фонді облаштовано та функціонує 240 рекреаційних пунктів та місць відпочинку, з яких 38 облаштовано у 2018 році. Одними з найкращих є стаціонарні місця відпочинку у ДП «Великобичківське ЛМГ», ДП «Брустурянське ЛМГ», ДП «Свалявське ЛГ», ДП «Ясінянське ЛМГ», ДП «Мукачівське ЛГ», ДП «Берегівське ЛГ». Закарпаття, особливо лісові насадження в гірських умовах, є туристичною перлиною України. Логічно, що туристична галузь повинна стати однією з найбільших наповнювачів місцевих бюджетів.

Лісівники Закарпаття разом із провідними туризмознавцями та ГО «Карпатські стежки» промарковують туристичні маршрути, будують лісові та мисливські будиночки, облаштовують рекреаційні пункти, формують карти-схеми для туристів із позначками, де які об’єкти, де є вода, де зупинитися відпочити тощо. До речі, лісівники тісно співпрацюють з працівниками Державної служби з надзвичайних ситуацій та працівниками Національної поліції Закарпатської області. Саме завдяки співпраці відшукали на п’ятий день пошуків заблукалого в горах лижника зі столиці, який знайшов порятунок у мисливському будиночку Березниківського лісництва.

Лісові господарники одночасно з проведенням лісогосподарських заходів намагаються максимально використовувати природні ресурси, для чого цілеспрямовано працюють над розвитком «гастрономічного» туризму. З цією метою у ДП «Брустурянське ЛМГ», ДП «Великобичківське ЛМГ» створено форелеві рибники з розведення малька та формування зрілих особин. У майбутньому лісівники планують розширити рибне господарство, збільшуючи систему резервуарів та басейнів. Крім того у гірських районах Закарпаття лісівники щовесни запускають мальків форелі у гірські струмки для збільшення популяції «царської» риби, облаштовують численні форелеві перепади для збільшення вмісту кисню у воді.

Прес-служба Закарпатського ОУЛМГ

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

СОЦІО

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат