Специфіка закарпатців: Дружні до Угорщини і лояльні до контрабандистів — соцопитування

02.02.2019 18:58 СОЦІО

У Закарпатській області наприкінці минулого року Фондом «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва та фірмою «Юкрейніан соціолоджі сервіс» за підтримки Посольства Великої Британії в Україні було проведене соцопитування, яке показало, що закарпатці таки трошки специфічні.

По-перше, закарпатці впевнені, що у нас в області ще не так погано, як у цілому по Україні. 64 % закарпатців назвали напруженою та вибухонебезпечною ситуацію в Україні, але коли їх запитали, яка ситуація в самому Закарпатті, то напруженою ситуацію назвали лише 29 % опитаних, а 53 % вважають, що у нас у Закарпатті все спокійно.

А ще 62 % закарпатців сказали, що не готові йти протестувати і лише 23% сказали, що можуть йти на акції протесту.

Здивували соціологів і національні питання. Коли вони запитали закарпатців, чи будуть процеси українізації сприяти об’єднанню жителів Закарпаття, то погодилися з такою думкою лише 20 % опитаних. При цьому 31 % опитаних сміливо відповіли, що це лише нашкодить Закарпаттю і аж 48 % сказали, що краще не говоритимуть про це.

А ще закарпатців запитали, якою мовою має бути навчання в школах. 27 % опитаних сказали, що лише українською, а 31 % сказали, що українською, але в початкових класах потрібно дати можливість вчитися і мовами національних меншин. 12 % опитаних вважають, що в школах національних меншин діти повинні навчатися своєю мовою.

Цікавими є результати опитування щодо ставлення до Угорщини. Попри те, що останнім часом в Україні триває потужна антиугорська інформаційна кампанія, закарпатці не вважають Угорщину ворогом.

51 % закарпатців відповіли, що Угорщина є дружньою і позитивно оцінюють допомогу Угорщини Закарпаттю. І лише 14 % вбачають у цьому підготовку до можливого приєднання угорських територій Закарпаття до Угорщини.

Не бояться закарпатці й русинів. Лише 7 % закарпатців сказали, що русинський рух є небезпечним, при цьому 21 % опитаних вважають, що цей рух спрямований на захист самобутності русинів і не становить загрози. Щоправда, переважна більшість опитаних вирішила промовчати з цього приводу, але це також свідчить, що попри думку центральної влади, закарпатці русинів ворогами не вважають.

У принципі для закарпатців і українські націоналісти не такі вже й друзі. Загрозу в діях українських націонал-радикалів вбачають 37 % закарпатців. Із них 6 % вважають цю загрозу дуже серйозною, а 31 % — як певну. Стільки ж сказали, що загрози не бачать, а ще стільки ж просто промовчали і не відповіли на запитання.

При цьому закарпатці довели, що не мають нічого проти України, як держави. 64 % сказали, що Україна повинна бути унітарною державою, так, як воно є зараз. Щоправда, 17 % сказали, що Закарпаття могло би мати якісь більш розширені повноваження. А от про вихід Закарпаття із України мріють лише 4 % опитаних. Але, не виключено, що закарпатці просто не хотіли наражатися на кримінальне переслідування через позитивну відповідь на це запитання, бо не вірили в анонімність опитування.

60 % опитаних закарпатців в першу чергу ідентифікують себе як громадяни України, але при цьому 31 % опитаний сказав, що він, у першу, чергу, закарпатець або представник своєї національності.

Було ще одне питання до закарпатців — як вони ставляться до контрабандистів. Так от, засуджують дії контрабандистів лише 39 % опитаних, тоді як 20 % — скоріше виправдовують, 23 % — сказали, що їм байдуже, а ще 18 % — не захотіли відповідати.

Таким чином, закарпатці дали зрозуміти, що не бачать нічого поганого в контрабанді, бо вона не несе небезпеки власній області чи країні, а гроші контрабандистів не лежать на рахунках у банках, а використовуються для оплати товарів та послуг.

Звичайно, що це опитування не є занадто чітким, але таки показовим. Усього було опитано 500 респондентів у 6 містах та 15 селах. Похибка не перевищує 5,0 % з вірогідністю 0,954.

Василь Поляк, для Prozak.info

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

СОЦІО

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат